Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německé dálnice budou pro každého jinak drahé. Kolik zaplatíte vy?

Kolik vás bude stát cesta po německých dálnicích? Na 10 dní od 68 do 675 korun.
Kolik vás bude stát cesta po německých dálnicích? Na 10 dní od 68 do 675 korun.  (Autor: Reuters)
Autor: zst - 
30. ledna 2017
16:42

Německé dálnice už nebudou zdarma. Země Angely Merkelové zpoplatní hlavní tahy podle typu motoru a emisních tříd. Desetidenní známka bude až za 25 eur (675 korun). Výhodnější bude vyrazit do Německa s benzinovým než dieselovým motorem. Přehled přinesla Mladá fronta Dnes.

„Směřujeme mýto více na ekologická kritéria a chceme ulevit ekologickým vozům třídy Euro 6,“ vysvětlil zavádění různých dálničních známek německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Podle českého Ústředního automotoklubu (ÚAMK) se ale může stát, že Češi, kteří pojedou do země jen na krátkou cestu, dálnice raději nevyužijí. „Povede to k zatížení a opotřebení silnic nižších tříd,“ míní mluvčí Petr Vomáčka.

Kolik vás bude stát cesta po německých dálnicích? Kolik vás bude stát cesta po německých dálnicích? | Blesk

Výše poplatku se bude pro jednotlivá auta vypočítávat podle vzorce. Částky se budou lišit podle každých započatých 100 kubických centimetrů motoru, různé sazby mají také benzinové a dieselové motory. Různě se započítávají také emise.

Nejméně tak budou platit auta s benzinovými motory, které plní normu Euro 6, tedy vozy prodávané v posledních dvou letech. Prostřední sazbu mají Euro 5 a Euro 4 (auta o stáří 3–14 let). Starší auta budou platit největší poplatky.

Maximální cenu 130 € budou muset platit majitelé starších dieselových aut s objemem alespoň 1,4 litru.

Nálepky nebudou, mýto chtějí Němci elektronicky

Zamýšlené mýto pro osobní auta bude elektronické, platit se bude přes internet, mobilní aplikace nebo na prodejních místech. Zdarma budou po německých dálnicích jezdit auta na plyn, CNG, vodík nebo elektromobily. Platit nebudou muset ani vozíčkáři.

Za údaje v systému bude zodpovědný řidič, kontrolovat placení budou pevně nainstalované snímače, přenosné jednotky nebo kontrolní auta. Pro řadu aut bude ale jízda Německem stále levnější než třeba Slovinskem, kterému se Češi vyhýbají při cestě na Jadran.

Naopak řidiči starších dieselů si připlatí a ceny se budou pohybovat na podobné hranici jako v Itálii nebo Francii. Dálniční poplatky už schválila německá vláda, teď je čeká cesta do parlamentu. Platit by se mohly už od příštího nebo přespříštího roku.

Česká vláda z plánů Německa příliš nadšená není. „Požádám ministra dopravy Ťoka o vypracování analýzy ke vzniklé situaci. Pokud se potvrdí, že pro Česko vzniknou negativní diskriminační dopady, vláda zváží připojení k připravované žalobě Rakouska na postup Německa,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Rakousko hodlá své sousedy žalovat u Evropského soudního dvora. Někteří majitelé aut totiž v Německu dostanou poplatky za dálnice zpět formou slevy na dani. Na což mohou cizinci zapomenout.

y1xcvbnm ( 30. ledna 2017 21:54 )

dle tabulky zaplatíme za Mondeo 2002 méně než za Mondeo 2007 , že by panáček navíc a něj se to v tabulce přesmýklo?????

Zobrazit celou diskusi