Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj o peníze za Krtečka jde do finále. Milerova vnučka naznačila dohodu

Autor: pet, ČTK - 
30. ledna 2017
11:10

Vnučka autora kresleného Krtečka Karolína Milerová řekla v pondělí novinářům, že dědici výtvarníka Zdeňka Milera v dědickém řízení výrazně pokročili na cestě k dohodě. A mohli by ji uzavřít v nejbližších měsících. Také podle právníka správkyně Milerova díla Mileny Fischerové je dohoda „nejblíže, co kdy byla“. Pražský městský soud v pondělí proto přerušil spor o platnost smlouvy, na jejímž základě Milerová poskytuje licence k výrobě předmětů s Krtečkem.

„Jednání s mediátorem byla několik a byla celkem konstruktivní, jenom je těžké najít v tolika lidech stoprocentní shodu,“ uvedla Milerova vnučka. Dodala, že se při podnikání se svou firmou Little Mole snaží chovat tak, aby nevytvářela žádné další spory.

Dědické řízení po Milerovi komplikuje podle právníka Fischerové Jiřího Matznera skutečnost, že výtvarník po sobě zanechal šest různých závětí, které se neshodují ve jménech dědiců ani v tom, jaké podíly jednotlivým dědicům patří. Část dědiců zpochybňuje platnost páté a šesté závěti, přičemž Nejvyšší soud před časem zrušil veškerá soudní rozhodnutí v této věci, a vrátil tak vleklé spory dědiců na začátek. Proto se dědici snaží dohodnout mimosoudně.

Karolína Milerová před jednáním pražského městského soudu, který 30. ledna pokračoval ve zkoumání platnosti licenční smlouvy ke kreslenému Krtečkovi. Smlouvu s Karolínou Milerovou uzavřel dva měsíce před svou smrtí její dědeček, výtvarník a tvůrce Krtečka Zdeněk Miler. Žalobu podala správkyně Milerova dědictví. Karolína Milerová před jednáním pražského městského soudu, který 30. ledna pokračoval ve zkoumání platnosti licenční smlouvy ke kreslenému Krtečkovi. Smlouvu s Karolínou Milerovou uzavřel dva měsíce před svou smrtí její dědeček, výtvarník a tvůrce Krtečka Zdeněk Miler. Žalobu podala správkyně Milerova dědictví. | ČTK

Situace se poměrně rychle vyvíjí. V rámci dědického řízení vzešla dohoda, která je připravená, a zbývá vyřešit jeden její aspekt: oprávnění dcery výtvarníka Kateřiny Miler k nakládání s dílem. Tvrdí, že dohledala smlouvu z roku 2010 a 2011, která jí dává oprávnění s dílem nakládat,“ shrnul Matzner při pondělním soudním zasedání stav jednání.

Soudkyně Veronika Křesťanová poté řízení o licenční smlouvě na přání obou stran sporu přerušila. Pokračovat bude jen na návrh Fischerové nebo Milerové. Pokud pokračování nenavrhnou do jednoho roku, soudkyně řízení zcela zastaví.

Křesťanová zároveň apelovala na znesvářené strany, aby se mezi sebou dohodly. Podle ní je nastolení právní jistoty v zájmu všech. „Ta věc je opravdu složitá. Vítězstvím ani jedné ze stran spory zjevně neskončí,“ podotkla s tím, že například po rozhodnutí o neplatnosti licenční smlouvy by se roztočil kolotoč sporů o vydání bezdůvodného obohacení.

 

 

londynskypes ( 30. ledna 2017 13:34 )

ja taky rovnou do h u b y

Zobrazit celou diskusi