Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech dostal v Súdánu 20 let natvrdo. Misionáře odsoudili za údajnou špionáž

Autor: ČTK, simao - 
29. ledna 2017
14:24

Súdánský soud poslal na 20 let do vězení Čecha Petra Jaška, mj. za špionáž. Česká strana je rozsudkem znepokojena, chce jednat o návratu Jaška do ČR. Podle mluvčí ministerstva zahraničí se do Súdánu v případě nutnosti vydá sám ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD), Jaškovo propuštění je prý pro něj absolutní prioritou.

Súdánský soud dnes poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby, včetně špionáže, sdělilo ČTK Ministerstvo zahraničí ČR.

Česká diplomacie je rozsudkem znepokojena a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za prioritu zajistit Jaškovo propuštění a jeho návrat do Česka. Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům.

Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu. Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu.

Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

Ministerstvo: „Jašek je v relativně dobré fyzické i psychické kondici“

Podle české diplomacie je Jaškovo odsouzení neodůvodněné. Do Súdánu pojede v nejbližší době jednat náměstek ministra zahraničí. „Bude-li to potřeba, pojede do Súdánu jednat přímo sám ministr Lubomír Zaorálek, pro kterého je propuštění Petra Jaška ze súdánského vězení a jeho návrat do České republiky absolutní prioritou,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Česká diplomacie podle Lagronové začala ihned po vynesení rozsudku jednat se súdánskou stranou o tom, jak co nejrychleji docílit propuštění Jaška. Podrobnosti o cestě Zaorálka nebo jeho náměstka do Súdánu ministerstvo hodlá zveřejnit v příštích dnech, až bude mít o případu víc informací.

Jaška v Chartúmu navštívil zástupce ministerstva zahraničí, uvedla Lagronová. Odsouzený Čech je podle něj „v relativně dobré fyzické i psychické kondici“ a věří, že se brzy vrátí ke své rodině.

O případu Petra Jaška mluvil nedávno ve studiu Blesku bývalý súdánský konzul v Česku Petr Pelikán. Odhadoval, že Jašek dostane trest. A následně milost.

montevideo ( 29. ledna 2017 18:12 )

Mohl prý být dávno doma, ale je to fanatik. Chce být mučedníkem.

agfor ( 29. ledna 2017 17:23 )

Jenom aby Súdán nechtěl výměnu - vrátí toho blázna a s ním 50 000 uprdlíků.

iFender ( 29. ledna 2017 17:14 )

 Vedel,ze je to rizikova zeme a presto tam tam vyjel a angazoval se.Nejsem necita,ale nevim proc by to mel danovy poplatnik platit.Naivita nekterych lidi je bezbreha!

rockyshowman ( 29. ledna 2017 16:54 )

To zase bude stát peněz ! Proč tam lezl. Mohl jim v kriminále kázat, a He.... mu mohl posílat lidoveckou podporu ve formě odpustků. Nejlépe by bylo, aby tam jezdili sluníčkáři a lidé z neziskovek. A ty sluníčkářky by jim mohly dělat matračky.

pomoooc-hori ( 29. ledna 2017 16:48 )

Máš pravdu, bejku!

Zobrazit celou diskusi