Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Padělky léků v Česku: Jak rozpoznat nebezpečný medikament od originálu?

Autor: ula - 
28. ledna 2017
06:45

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zadržel na území Česka padělaný lék Viread určený pro pacienty s HIV. I když byl zachycen v tuzemsku, nebyl určen pro náš trh. Tyto padělky bývají obvykle „vyhmátnuty“ dříve, než se dostanou do lékárny či k pacientovi. Daleko větší nebezpečí se skrývá na internetu, kde mohou pacienti sehnat z nelegálních zdrojů léky. Mohou si totiž koupit napodobeninu, která může obsahovat zdraví nebezpečné látky.

„Padělky v oblasti léčiv lze rozdělit do dvou skupin. Ta první se týká snah některých subjektů dodat nelegální léky do legálních sítí napříč EU. To se však pacientů netýká, jelikož tyto padělky bývají zachyceny před tím, než se vůbec mohou dostat do lékárny či k pacientovi, což byl právě případ záchytu padělku léku na HIV. Navíc Česko v těchto případech nebývá cílovou zemí,“ upozorňuje Lucie Přinesdomová, tisková mluvčí SÚKL a dodává: „Pak je druhá oblast, a ta už se pacientů přímo dotýká. Zde nebezpečí vyplývá z nelegálních internetových nabídek, zejména ze 3. zemí, byť mohou být i v českém jazyce, či internetových diskuzí.“

Takovým způsobem se nejčastěji nabízejí léčivé přípravky, které jsou legálně dostupné výhradně na základě lékařského předpisu.

V Česku se tedy ve schválené lékárně s padělky nesetkáte. Pokud se ale rozhodnete podívat se po medicíně na internetu a nebudete hledat v certifikovaným e-shopech, hrozí vám riziko pořízení padělků nebo léků,
které se u nás nesmí prodávat.

Léky na potenci a hubnutí

Nejčastěji se padělají léky na podporu potence, anabolické steroidy a léky na hubnutí.

„Padělek léku často obsahuje jiné množství látky, než jaké je deklarováno na obalu, a to jak zcela nulové, tak i vyšší či nižší. Padělky bývají vyráběny v naprosto nevyhovujícím prostředí a mohou obsahovat i další zdraví škodlivé látky, jako jsou např. barvy, ředidla, těžké kovy, apod.,“ varuje Přinesdomová.

 Proč jsou padělané a nelegální léky nebezpečné?

  • Je v nich účinná látka obsažena v menším nebo naopak větším množství.
  • Účinná látka zcela chybí.
  • Při jejich výrobě byly použity nebezpečné složky.
  • Jsou kontaminovány cizorodými nebo toxickými látkami.
  • Nebyly vyrobeny v odpovídajících podmínkách (v nehygienickém nebo nesterilním prostředí).
  • Nebyly vyrobeny podle norem a předpisů, které by zajistily jejich bezpečnost pro pacienty.
  • Jsou nesprávně označené, nesprávně skladované, nebo s nimi nebylo správně zacházeno.
  • Jsou exspirované (prošlé).

Jak rozpoznat padělaný lék?

Pacient-laik může padělek rozpoznat jen velmi těžko. Padělatelé obvykle padělky vyrábějí tak, aby nebyly na první pohled rozeznatelné od originálního přípravku. Zpravidla je to až laboratorní analýza, která odhalí, zda se skutečně jedná o padělek.

Poznali byste, který z léků je padělek a který originál?

Padělek, nebo originál? Jsou od sebe k nerozeznání. Padělek, nebo originál? Jsou od sebe k nerozeznání. | SÚKL

Ne všechny léky na internetu jsou nelegální

To však neznamená, že všechny internetové nabídky léků jsou nelegální. Léky na internetu mohou nabízet schválené „kamenné“ lékárny. Zároveň se musí jednat o léky v ČR registrované a volně prodejné (dostupné bez lékařského předpisu). Jakákoli jiná nabídka je nelegální.

Základní pravidlo pro internetový nákup léků:

Ověřte si e-lékárnu. Internetový výdej může zajišťovat pouze ta, která je schválená. Jejich seznam hledejte zde. Tyto lékárny mohou vydávat pouze registrované léčivé přípravky, které nejsou na lékařský předpis.

Nákup doplňků stravy na internetu:

  • Nikdy nekupujte doplňky stravy neznámého původu a neoznačené v českém jazyce.
  • Nenechte se zmást tvrzeními typu: „Výrobek je schválen ministerstvem zdravotnictví.“ Ministerstvo nic netestuje a nezkoumá.
  • Buďte obezřetní k výrobkům, které slibují zázračné účinky.
  • I když doplňky stravy připomínají léčiva, nejsou to léčiva.
  • Produkt musí být na obale označen „doplněk stravy“.
  • Doplňky stravy raději nakupujte jen na internetových stránkách, které provozuje firma s kamenným obchodem nebo lékárna. Známkou serióznosti e-lékáren je certifikát asociace pro elektronickou komerci.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 28. ledna 2017 09:44 )

kdyby léky léčily to co výrobci říkají že léčí, byli by zde všichni zdraví, léky neléčí ale jen utlumují příznaky a výrobci si mnou ruce protože takové,,léky,, přesnější název je ,utlumovače příznaků nemoci, se musí brát stále, na léky neexistuje záruka a když nepomůžou náhradu nedostanete ,takže skvělé pro výrobce ,mohou prodávat co chtějí ,o takových podmínkách si mohou ostatní výrobci jen nechat zdát, a že jsou léky jen o penězích je snad všem jasné

Zobrazit celou diskusi