Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jana1234.“ Češi mají tristní hesla, jak si zabezpečit lépe e-mail?

  • Autor: Mii - 
    29. 1. 2017
    17:00

    Lidé často začnou bezpečnost svých online účtů řešit, až když se vyskytne nějaký problém. Ideální ovšem je těmto problémům rovnou předejít. Emailová adresa je pro řadu uživatelů důležitý, ne-li hlavní, způsob komunikace na internetu a jeho ztráta může mít dalekosáhlé důsledky, včetně krádeže bankovního účtu. Jak svůj e-mail nejlépe zabezpečit a jak ho používat?

  • 1.Použijte silné heslo

    Nejdůležitější rada k chování na internetu, která platí i u e-mailů, je používat silná hesla. Lidem jsou silná hesla doporučována tak často, že už to může znít otřepaně, ale je to proto, že složité heslo, které není jednoduché uhádnout, je na internetu alfa a omega všeho.

    Jak by tedy správné heslo mělo vypadat? Obecně platí, že čím delší a s čím větším počtem nejrůznějších znaků, tím lepší. Určitě by mělo obsahovat číslice a minimálně jedno velké písmeno. Rozhodně ale jako své heslo nepište „1234“, „Agent007“ a podobně. Dobré je také vyvarovat se jakýkoli údajům, které jsou spojeny s vaším životem – nepsat tedy rok narození, jméno dcery atd. Tato hesla jsou extrémně jednoduchá k uhádnutí.

    Příliš jednoduché heslo je častý nešvar. Příliš jednoduché heslo je častý nešvar. | Profimedia.cz

  • 2.Nastavte si SMS upozornění

    Skvělý způsob, jak stále vědět, co se s vaším e-mailem děje, je nastavit si SMS upozornění. Takto vám pokaždé, když někdo zažádá o nové heslo, přijde SMS, ve které bude stát, že k něčemu podobnému došlo. U některých poskytovatelů e-mailů lze navíc nastavit, že přes smartphone je možné požadavek zamítnout. E-maily budou vždycky náchylné ke vzdáleným útokům, smartphony ovšem ne.

    U e-mailu si nastavte SMS upozornění. U e-mailu si nastavte SMS upozornění. | profimedia.cz

  • 3.Nepřihlašujte se z veřejné WiFi

    Rádi používáte svůj e-mail z kaváren a podobných veřejných míst? Můžete to dělat dál, ale nevyužívejte jejich WiFi připojení. Skrze veřejnou WiFi je totiž extrémně jednoduché získat vaše přihlašovací údaje. Zvládne to každý průměrný hacker. Stačí jen, aby seděl poblíž.

     

    Na veřejné WiFi se proto nikdy nepřihlašujte na žádné služby. Volně sledovat videa na YouTube nebo vyhledávat recepty na koláče můžete, ale na e-mail nechoďte.

    Veřejné WiFi využívejte opatrně. A už vůbec ne k přihlašování na e-mail. Veřejné WiFi využívejte opatrně. A už vůbec ne k přihlašování na e-mail. | 

  • 4.Zamyslete se nad svojí bezpečnostní otázkou

    Při zakládání své emailové adresy si dost možná budete muset zvolit bezpečnostní otázku, na základě které se prokážete při měnění hesla a podobných aktivitách na e-mailu. Když ji tedy budete vyplňovat, napište tam něco, co není jednoduché uhodnout. A hlavně něco, co o vás není možné vypátrat na internetu.

     

    Pokud bude vaše bezpečnostní otázka znít „Jak se jmenuje náš pejsek?“ a na všech sociálních sítích budete mít zveřejněné fotky s titulkem „Tady ležím s naším pejskem Andym“ a ještě je budete mít dané veřejně, tak je uhodnutí vaší bezpečnostní otázky extrémně jednoduché.

    Jméno mazlíčka rozhodně není vhodná bezpečnostní otázka. Jméno mazlíčka rozhodně není vhodná bezpečnostní otázka. | Jan Sedlak

  • 5.Choďte na email pravidelně

    Může to znít překvapivě, ale ne každý člověk se přihlašuje na svůj e-mail pravidelně. Přitom je to velmi důležité. E-maily totiž samy často hlásí podezřelé aktivity a informují o všem, co se na něm děje. Pokud se někdo pokusí přihlásit do vašeho e-mailu a vy to zjistíte až za pět dní, je dost možné, že tou dobou už e-mail mít nebudete, protože se jej podaří hackerovi ukrást.

     

    Je to důležité také proto, že pokud se někomu podaří získat odpověď na vaši bezpečnostní otázku, nemůže ji okamžitě použít k resetování hesla. Resetování hesla pomocí bezpečnostní otázky je totiž možné jen poté, co není váš e-mail 24 hodin aktivní.

    Zkuste se na svůj e-mail přihlašovat každý den. Zkuste se na svůj e-mail přihlašovat každý den. | profimedia.cz

  • 6.Nikomu nikdy nesdělujte své přihlašovacíí údaje

    Celé znění emailové adresy a hesla je vaše soukromá informace, kterou nemá nikdo právo znát. Nikdy proto nikomu přihlašovací údaje neříkejte. Ani kolegovi v práci, ani příjemnému hlasu z call centra. Dost možná tyto údaje použijí k nekalým praktikám jako je žádání o peníze skrze váš e-mail a podobně.

    Pokud vám přijde zpráva, ve které vás někdo o přihlašovací údaje žádá, ignorujte ji. A to i když se bude na první pohled jevit jako od seriózního odesílatele (banka apod.) Pravděpodobně se totiž jedná o typ útoku, kterému se říká phising, jehož cílem je vylákání přihlašovacích údajů.

     

    V ideálním případě také nedovolte vašemu internetovému prohlížeči, aby si vaše přihlašovací údaje ukládal.

    Nikdo nemá právo po vás chtít vaše přihlašovací údaje. Nikdo nemá právo po vás chtít vaše přihlašovací údaje. | 

  • 7.Mějte více než jednu emailovou adresu

    Vlastnit více než jednu emailovou adresu je dobré pro případ, že by se někomu váš e-mail podařilo ukrást. Když člověk používá každý e-mail k jinému účelu, pachatel získá jen část jeho osobních informací.

     

    Ideální je mít jeden e-mail pro pracovní záležitosti, jeden pro klasickou komunikaci s lidmi a jeden pro nakupování na internetu a registrace na nejrůznější servery. Poslední e-mail bude dost možná vystaven útokům nejčastěji, proto ho nepoužívejte k důležitým věcem.

     

    Každý e-mail musí mít jiné heslo. V opačném případě jejich větší počet přestává mít smysl. 

    Vlastnit více emailových adres pomůže zmenšit riziko krádeže všech údajů naráz. Vlastnit více emailových adres pomůže zmenšit riziko krádeže všech údajů naráz. | isifa.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi