Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na politickou korektnost, překrucuje dějiny, říká veterán z druhé světové

Autor: pet/čtk - 
27. ledna 2017
12:30

Holokaust je podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nejhorším příkladem toho, kam až může vést netolerance. Evropská kultura musí být kulturou snášenlivosti, avšak nelze být snášenlivý k těm, kdo hlásají náboženskou či rasovou nenávist. Štěch to v pátek uvedl na vzpomínkovém setkání, které se konalo v sídle Senátu k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

Válečný veterán Pavel Vranský, který bojoval na různých bojištích druhé světové války, varoval před politickou korektností, v jejímž jménu se často překrucují dějiny. Pozastavil se také nad tím, že elita české populární hudby zkritizovala romského zpěváka a skladatele Radka Bangu za protest proti ocenění zpěváka Tomáše Ortela, jehož kapela bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají texty namířené proti menšinám.

Sám Banga uvedl, že z úcty ke všem obětem nacistických koncentračních táborů, k nimž patřil i jeho děd, nedokáže přihlížet jakýmkoli projevům nenávisti a xenofobie v současném světě. Podle nich se zdá, jako by druhá světová válka nebyla dost světová, dost zrůdná, a že obětí této války nebylo málo.

Tisíce Židů uctívají každoročně památku obětí holokaustu. Tisíce Židů uctívají každoročně památku obětí holokaustu. | ČTK

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) připomenul, že ten, kdo se nepoučí z dějin, je odsouzen k tomu, aby je zopakoval. Křesťané, aby pochopili sebe sama, musejí poukazovat na své židovské kořeny, poznamenal.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen koncentrační tábor Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také na 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6 000.

Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 000 lidí, zemřelo 250 000 Židů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi