Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč Češky ztrácí zájem o antikoncepci? Lidé méně souloží, myslí si lékař

Autor: ula, ČTK - 
26. ledna 2017
05:20

V Česku klesá počet žen, které užívají hormonální antikoncepci. S tím klesá i počet balení, která jsou dodávána na náš trh. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky a Státního ústavu pro kontrolu léčiv klesl počet žen užívajících tabletky proti otěhotnění za rok 2015 asi o 24 procent. Lékaři ovšem úbytek zájemkyň o antikoncepci příliš nepociťují. Podle nich za pokles mohou jiné druhy ochrany, mýty kolem antikoncepce a také to,  že lidé stále častěji upřednostňují život bez sexu.

Vrcholu v užívání a dodávkách na trh dosáhla Česká republika zřejmě v roce 2007, kdy bylo dodáno 3,49 milionu balení hormonální antikoncepce za zhruba 1,16 miliardy korun. V tomto roce antikoncepci užívalo 1,38 milionu žen, při přepočtu na ženy ve věku od 15 do 49 let, což se považuje za plodný věk, to bylo 547 žen z tisícovky.

Od té doby se dodávky i počty žen snižovaly. Do roku 2015 klesly dodávky zhruba o čtvrtinu na 2,61 milionu balení. Počet žen s antikoncepcí do roku 2013 klesl asi o osm procent, ve srovnání s údaji ÚZIS za rok 2015 dokonce asi o 24 procent. V roce 2015 se ale ústavu nepodařilo získat informace ze všech gynekologických ordinací, a tak úspěšnost sběru činila 87 procent.

Gynekologové ale pokles zájmu o antikoncepci dramaticky nepociťují, i když data považují za pravdivá.

Lékař: Lidé mají málo sexu

„Nemyslím si, že by ženy přestávaly brát antikoncepci, pokud se podíváme na počet žen beroucích antikoncepci na 1000 žen ve fertilním věku, je to číslo přibližně stále stejné. Na trhu je větší nabídka, prodávají se i jiné než tabletové formy antikoncepce – tělísko, náplast, vaginální kroužek, apod.“ uvedla pro Blesk.cz Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.

„Podle mého názoru klesá zájem o antikoncepci, protože stále více žen i mužů preferuje single život se vším všude, tedy i bez sexuálních kontaktů,“ popsal Štěpán Budka z kliniky Pronatal Kolín.

Za další možnou příčinu označil řadu mýtů, kterými je užívání antikoncepce opředeno.

Může antikoncepce za neplodnost?

„Nejčastěji se říká, že pokud žena bere dlouhodobě antikoncepci, snižuje se tím plodnost,“ vysvětlil jeden z mýtů Budka a dodal: „Dle většiny odborných názorů není plodnost ženy v žádném případě ovlivněna užíváním antikoncepce. Stejně tak délka užívání ani typ použité antikoncepce na plodnost vliv nemají.“

Zároveň lékař připustil: „Nevýhodou užívání antikoncepce je, že žena nemá téměř žádnou představu o svém přirozeném cyklu, tzn. že díky antikoncepci menstruuje pravidelně, bez subjektivních obtíží, a to v důsledku může zakrývat příznaky počínajících obtíží nebo poruch plodnosti.“

Podle něj neexistuje ideální forma antikoncepce, každé ženě vyhovuje jiný typ a forma. „Neplatí také, že čím méně dávek hormonů, tím lépe – u některých žen je tzv. nízkodávková antikoncepce zcela nevhodná. Při nasazení antikoncepce je vždy potřeba přistupovat k ženám zcela individuálně,“ vysvětlil lékař.

„Antikoncepce je bezpečná, pokud žena respektuje kontraindikace a rizikové faktory,“ dodala k tomu Vavřinková.

Nárůst užívání „nouzovek“

Spolu s dostupností takzvané nouzové antikoncepce, která se používá po nechráněném pohlavním styku, vzrostl i počet jejích dodávek. Od poloviny roku 2015 se prodává v lékárnách bez omezení.

Zatímco mezi lety 2008 a 2011 dodávky na trh nepřekročily 47 000 balení, v loňském roce už v lékárnách bylo 77 000 balení v hodnotě 29,5 milionu korun. Nyní tyto léky dostanete v lékárnách od poloviny roku 2015 bez předpisu.

„Poskoitální antikoncepce by se neměla užívat vícekrát než 1x v jednom menstruačním cyklu,“ upozornila ovšem Vavřinková.

„Tato forma antikoncepce výrazně zdraví neškodí, ale není to ideální forma antikoncepce. Je to skutečně nouzové řešení. Každému se může stát nehoda, ale pokud se něco podobného stane podruhé nebo i potřetí a žena toto nouzové řešení praktikuje častěji, měla by se zamyslet, zda by pro ní nebyla vhodná jiná forma antikoncepce,“ uzavřela lékařka.

Anketa
Proč ženy podle vás přestávají brát hormonální antikoncepci?
počet hlasujících: 1065
Anketa
Proč ženy podle vás přestávají brát hormonální antikoncepci?
Ženy se bojí antikoncepci užívat
48 %
Ženy používají jiné druhy antikoncepce
26 %
Lidé mají málo sexu
25 %
počet hlasujících: 1065

 

TrojanSlovakia ( 26. ledna 2017 12:20 )

To bude PR na lieky. Zachvíľku príde článok o viagre - českí dedkovia si málo honia a klesá podiel.

tgbg ( 26. ledna 2017 10:24 )

Hradní pán Milouš to už nezachrání!

moiaza ( 26. ledna 2017 08:41 )

Proč by lidé měli více souložit? Vždyť stát s lidmi vyj.ebává každý den. Nebylo by pak té "lásky" až příliš?

Zobrazit celou diskusi