Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko je zkorumpovanější než dřív? V celosvětovém žebříčku propadlo

Autor: ČTK, sou - 
25. ledna 2017
16:41

Česká republika si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce pohoršila o deset míst a spolu s Kyprem a Maltou se umístila na 47. příčce. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci v 176 zemích a územích světa. O první příčku se dělí Dánsko a Nový Zéland, za nimi skončily další dvě severské země Finsko a Švédsko. Na opačné straně žebříčku skončilo Somálsko.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. Ve zveřejněném indexu za loňský rok ztratilo oproti předchozí zprávě sice jen jeden bod, to ale znamenalo propad o deset míst. Ze zveřejněných výsledků tak vyplývá, že ČR přerušila dosavadní vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014, kdy postoupila z předchozího 57. na 53. místo. Stejně jako nyní sdílelo Česko v hodnocení za rok 2015 příčku s Maltou a tehdy ještě Jižní Koreou, kterou nyní vystřídal Kypr.

Ve srovnání s ostatními sedmadvaceti členskými zeměmi Evropské unie si Česko mírně polepšilo. Z 22. místa se posunulo na sdílené 19. místo. Lépe je na tom s 62 body například Polsko (13.), naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě. Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů), těsně před ním se umístilo Řecko (44 bodů) a Itálie (47 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Nejlépe je vnímáno podle indexu Dánsko a Nový Zéland

Celosvětově si nejlépe vedou ve vnímání korupce Nový Zéland a severské země Dánsko, Finsko a Švédsko. První pětici uzavírá Švýcarsko. Na opačné straně žebříčku naopak skončily Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea. Nejvíce si loni oproti roku 2015 pohoršil Katar, který přišel o deset bodů, naopak mezi pozitivní skokany roku patří Surinam, Bělorusko a Východní Timor.

Pod hranicí padesáti bodů se umístilo 69 procent všech hodnocených zemí a území, které tak podle TI mají vážný problém s korupcí. V loňském roce si přitom pohoršilo více zemí, než kolik jich svou pozici zlepšilo.

TI v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota sto bodů označuje zemi téměř bez korupce. Žebříček zveřejňuje od roku 1995.

Sobotka: Korupci jsme snížili

Premiér Sobotka s hodnocením TI nesouhlasí. „Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v ČR běží,“ uvedl.

zednik ( 26. ledna 2017 11:03 )

Přesně tak, experti vše vědí až ve chvíli, kdy už vrabci na střeše to mají jako omleté téma. Do té doby se experti snaží vše vyvracet jako nesmysl a lidové pomluvy a vše je OK.

nezadat1 ( 25. ledna 2017 17:11 )

Furt lepší koblih jak knížecí hoovno

moiaza ( 25. ledna 2017 10:55 )

 To opravdu objevili Ameriku. Experti vědí o korupci v ČR dnes. Přišli na to různými anketami a rozbory. Obyčejný človíček, se selským rozumem, už po roce 1989 dobře věděl, že brzy budeme v korupci světová špička. A vtom je rozdíl, mezi EXPERTEM a obyčejným selským rozumem. Experti vědí sice všechno, ale se zpožděním v průměru 20 let.

hejhej ( 25. ledna 2017 10:00 )

Ryba, jak se říká, smrdí od hlavy. Komunisti taky okrádali, ale o tolik jako dnešní garnitura a taky jich nebylo tolik. Stačí jenom známé kauzy politiků. Novodobí zloději - lobisté. " vzor" Rittig, Janoušek, Dalík. Politici si si rozdávají milionové odměny, v tom jsou za jedno napříč politirkými stranami. A kobyla Nagyová, která brala statísicové dměny za " pelešení" s premiérem, drahé dárky a soud -soudkyně Kráová, která pracuje s manželkou " trafikanta"Tluchoře nechce nejbohatší prostitutku ČR dsoudit. A tak by se mohlo pokračovat velké podniky např. ODK a jejich byty. Jednoduše: zlodějna, předevšícm v " horních patrech" za podpory politiků jenom kvete a beztrestně.

zada ( 25. ledna 2017 09:58 )

Česko je zkorumpované, ale nejhorší je to v justici. Rozsudek není z 80 proc. spravedlivý. Je to hra advokátů a soudců. Soudci ani zjištěné křivé svědectví vyřčrné u soudu netrestají, naopak přejdou ho v zisk strany která má pro soudce známějšího advokáta, byť je to strana která očividně porušila zákon! Myslím, že to je nejhorší korupce ,neboť není ani tak finanční, jako spíš já na bráchu brácha na mě. Slušní občané se spravedlnosti nedočkají, protože ten rozsudek musí být tak aby advokát jako zvítězil (neb pobral velké many od jedné strany) i když věděl, že je to předem , podle zdravého rozumu prohraná bitva. Jenže podle zákona korupce to je bitva vyhraná a ještě přinese prachy pro advokáta. Soudci a advokáti jsou jedna svoloč. Tuhle korupci považuji za bezcharakterní a vůbec nejhorší zvěrstvo v dnešní době na českém národu!!!!!

Zobrazit celou diskusi