Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V lavině lze přežít 15 minut, říká expert. Co vám ve sněhu zachrání život?

  • Autor: ula - 
    25. 1. 2017
    06:31

    O víkendu v rakouských Alpách zavalila lavina čtyři české turisty. Dva se dokázali ze smrtícího sněhu včas vyhrabat, zbývající se zachránit nepodařilo. Všichni měli jen sněžnice a žádné nouzové vybavení. Lavina je ovšem zaskočila na vyznačené trase. I když podle odborníků u nás masivní pády sněhu nehrozí, neměli byste v případech, kdy vyrážíte na hory do ciziny, brát toto nebezpečí na lehkou váhu.

  • 1.Rozhodujících 15 minut

    „Obecně se udává jako první kritický čas 15 minut od zasypání. Po tomto čase začne klesat křivka pravděpodobnosti na záchranu,“ řekl Blesk.cz Michal Brouček z portálu Laviny.cz a doplnil: „Záchrana po delším čase jak 15 minut strávených v lavině je podmíněna dalšími okolnostmi, např. zda osoba měla dostatek vzduchu a mohla dýchat nebo byla v dobré kondici a neměla další poranění. Jsou známy případy, že i po hodině byl vyproštěn člověk bez vážnější újmy na zdraví.“

    V lavině lze přežít 15 minut. (Ilustrační foto) V lavině lze přežít 15 minut. (Ilustrační foto) | ČTK, Reuters, Archiv CNC

  • 2.Nepodceňujte předpověď

    Pokud vyrážíte do oblasti, kde hrozí nebezpečí lavin, měli byste věnovat velkou pozornost lavinové předpovědi, kterou sestavují experti a odborníci. Dále byste měli samozřejmě sledovat předpověď, výšku nového sněhu a celkovou výšku sněhu.

     

    „Existuje pět druhů stupňů lavinového nebezpečí a za zmínku rozhodně stojí, že třetí, tedy prostřední stupeň, rozhodně není tzv. průměrný stupeň,“ říká lavinový expert Viktor Kořízek.

    Takto natočil horolezec na Everestu pád laviny:

    Video Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny. - Youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 3.Jak si naplánovat túru?

    • Plánovaná túra musí odpovídat lavinové předpovědi, tzn. na začátku si musíme položit otázku, jestli plánovanou túru vůbec absolvovat!

     

    • Túrám v takovýchto terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. „Povinnou lavinovou výbavou se nerozumí lyže či sněžnice, ale tzv. bezpečnostní lavinové vybavení – lavinový přístroj, sonda a lopata. Dnes se již začíná pomalu považovat za standardní výbavu i tzv. lavinový batoh,“ doplňuje Kořízek.

     

    • Povinnou výbavu nestačí jen mít s sebou na túře, ale je bezpodmínečně nutné umět s těmito pomůckami výborně pracovat, v rámci týmu mít perfektně nacvičenou lavinovou záchranu.

     

    • Když už se rozhodneme na túru za dané situace vyrazit, měli bychom zcela jasně dodržovat taktiku, která odpovídá danému stupni nebezpečí: všímat si a umět rozpoznat rizikové oblasti, vyhýbat se kritickým úsekům, dodržovat bezpečnostní rozestupy, jestli vůbec vstupovat do rizikových míst, tak po jednom, a po překonání takovýchto míst na sebe na „bezpečných“ ostrůvcích zase čekat.

    Laviny bývají tak silné, že strhnou i les. Laviny bývají tak silné, že strhnou i les. | ČTK

  • 4.Povinné vybavení: Lavinový přístroj

    Plastová krabička plná elektroniky, která během túry vysílá jednotný elektromagnetický signál anebo po zasypání kamaráda svůj přístroj přepneme do módu hledání a kamarádův signál se snažíme zachytit a pak podle něj nalézt konkrétní místo zasypání.

    Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. | ČTK, Reuters, Archiv CNC

  • 5.Povinné vybavení:Lavinová sonda

    Skládací tyčka (podobná stanové), kterou upřesňujeme nalezenou pozici zasypaného člověka. V případě, že zasypaný nemá lavinový přístroj, prosondovává se těmito sondami podezřelá část laviniště.

    Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) | ČTK, Reuters, Archiv CNC

  • 6.Povinné vybavení: Lavinová lopata

    Skládací lopata, kterou se prokopáváme k zasypanému. Rychlost kopání je závislá na kvalitě sněhu a na velikosti a pevnosti lopaty.

    Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) | Air Glaciers

  • 7.Povinné vybavení: Lavinový batoh

    Stržená osoba musí většinou sama tento batoh aktivovat, tzn. musí spustit napouštění speciálního vaku, balonu, který je umístěn uvnitř batohu a který se pak takto nafoukne do objemu cca 150l.

     

    „Takto nafouklý batoh má pak za úkol udržet vás v rámci pohybu laviny na jejím povrchu. Takže v ideálním případě zůstanete úplně na povrchu laviny. Je ale důležité vyzdvihnout právě ten již zmiňovaný pohyb laviny. Pokud budete stát na dně údolí anebo vás zasype předchozí lavina a vy v ní zůstanete uvízlí, batoh vás v rámci další laviny již nikam nevynese,“ popisuje funkci batohu lavinový expert.

    Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) Túrám v lavinových terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. (Ilustrační foto) | profimedia.cz - ilustrace

  • 8.Jak se chovat při sesuvu laviny?

    „Než se dostanete do laviny nebo sesuvu sněhu vy, nezapomeňte na základní fakt, že jde vždy o pohyb mnoha tun sněhu, a to, jak vše nakonec dopadne, závisí především na této rozjeté mase, ne na vás,“ varuje Viktor Kořízek a dodává: „Máte jen určitou šanci něco málo s tím udělat, ale jestli to opravdu půjde uskutečnit, se teprve uvidí. Pokud tu šanci dostanete, tak si pamatujte, že existují čtyři základní fáze takového pohybu a první tři body vám mohou zachránit život.“

     

    1) Ve chvíli, kdy se lavina dá do pohybu:

    • Nepokoušejte se uvolnit vázání lyží nebo snowboardu.
    • Pokuste se ujet z dráhy laviny, případně aktivujte AIRBAG.

     

    2) Když vás lavina zachytí: 

    • Pokuste se udržet na povrchu pomocí „plavacích“ pohybů, odrážením ode dna…
    • Pokuste se vyplavat do strany mimo hlavní proud. Případně se pokuste zbavit batohu (samozřejmě, pokud to není AIRBAG), hůlek, lyží.

     

     3) Když se lavina začíná zastavovat

    • Snažte se za každou cenu chránit si obličej rukama.
    • Pokuste se stočit do klubíčka a silně se nadechnout ještě dříve, než se lavina zastaví či okamžitě, když cítíte, že se pohyb laviny zpomaluje.

     

     4) Když se lavina zastaví

    • Pokuste se vytvořit si vzduchovou kapsu před ústy a nosem a vyčistit si ústa od sněhu.
    • Pokuste se zůstat klidní a nepřestávejte doufat, radí Kořízek, který pracuje také jako záchranář a psovod lavinových psů.

    Jak se chovat při sesuvu laviny? Jak se chovat při sesuvu laviny? | EPA

  • 9. Co když lavina zasype budovu?

    Pokud lavina zasype dům nebo obydlí, jak se to stalo v Itálii, jsou lidé závislí na tom, v jakém rozsahu došlo k samotnému závalu. Pokud zdi a stropy vydrží, je tu větší šance na přežití než v klasické sněhové lavině, na druhou stranu jsou tu další hrozby – podchlazení a udušení.

     

    „Ve sněhu je kyslíku dost, horší je to s vlastními výdechy, pozor také na rozdělávání ohně či zapalování tzv. „uklidňující“ cigarety. Prostě snažit se co nejvíce se tepelně chránit a pokud možno si nalézt dýchací kanál, průduch, případně šetřit se vzduchem a samozřejmě se silami. Ohledně hrabání bych byl opatrný kvůli narušené statice. Za pokus také určitě stojí snaha o spojení s vnějším světem s upřesněním vaší pozice těsně před zasypáním. Pozor, normální volání stojí spoustu sil a na to bych se zaměřil, až když bych uslyšel někoho v dosahu,“ radí lavinový expert.

     

    Zasypaný hotel v Itálii Zasypaný hotel v Itálii | ČTK, Reuters, Archiv CNC

    Kam na lyže v Rakousku?

    Na lyže do Rakouska: Kde jsou nejlepší sjezdovky? A kolik stojí skipasy? 

    Rakousko je rájem pro rodiny s dětmi: Kam na lyže s dětmi? Jedině do Rakouska!

tgbg ( 25. ledna 2017 07:58 )

Horší než lavina jsou komunisti.

lesnismes ( 25. ledna 2017 07:44 )

Jak vsichni dobre vime tak zadni EXPERTI se v cechii jaksi nenalezaji.Montovna nemecka je a vzdy byla chuda na talenty v jakemkoli oboru.Expert rikal ,ma stejnou vahu jako slovo nasi domovnice.

Zobrazit celou diskusi