Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bratislava „dala“ Prahu: Slováky už Česko netáhne, doma si vydělají víc

Autor: sou, ČTK - 
25. ledna 2017
05:23

Zatímco v roce 2008 si Slováci v Česku mohli vydělat až o 12 % více, v současnosti jim nabízí vyšší příjmy domovina. Není tak ani neobvyklé, že momentálně lákají slovenské firmy nové posily z Čech. Navíc jsou oba trhy práce podle průzkumu srovnatelné. Nejvíce se v obou státech hledají lidé do výroby, do oblasti informačních technologií a strojírenství. 

„Po přijetí eura se situace výrazně změnila a v současné době Slováci již většinou nemají zájem pracovat v Čechách – pokud se chtějí uplatnit v zahraničí, směřují více na západ, kde je to pro ně ekonomicky zajímavé,“ uvedla ředitelka pracovního portálu Profesia.cz, který průzkum zrealizoval, Zuzana Lincová s tím, že o Česko se nejvíce zajímají studenti.

Do Česka směřují v současné době buď vysoce kvalifikovaní experti, kteří jsou přetaženi na lépe placená místa, anebo nekvalifikované osoby z oblastí s vysokou nezaměstnaností. Z oborů jsou nejoblíbenější medicína, stavebnictví, pohostinství nebo informatika, uplatnění najdou také řemeslníci, kvalifikovaní výrobci a opraváři.

Téměř čtvrtina nabídek je pro lidi do výroby

Téměř čtvrtina nabídek inzerovaných v obou státech míří do výroby. Téměř srovnatelný je počet nabídek v oblasti informačních technologií (21 %), následují strojírenství (18 %), pak management a elektrotechnika a energetika (shodně 10 %).  České i slovenské firmy shánějí v zahraničí nejčastěji programátory. V tuzemských nabídkách následují pozice dělník, operátor strojů a zařízení a softwarový inženýr, ve slovenských operátor strojů a zařízení, dělník a překvapivě administrativní pracovník.

Podle portálu jsou momentálně počty pracovních nabídek u nás i na Slovensku srovnatelné. „Zajímavé je, že firmy často vnímají Česko a Slovensko jako jeden trh – v posledním roce jsou téměř ¾ nabídek vystaveny na českých i slovenských stránkách, tímto způsobem postupuje 98 % slovenských a 88 % českých firem,“ upřesňuje Lincová. Šéf marketingu Manpower Group Jiří Halbrštát navíc upozorňuje, že Slováci mohou najít doma lepší platy než v ČR, a začínají se přesouvat zpět.

Slovensko má největší růst mezd za posledních šest let

Na Slovensku totiž platy rostly nejrychleji za poslední šest let. Zatímco v roce 2008 byly o 14 % nižší, v současné době si tam už vydělají o 2 % více než v Česku. Nejvyšší růst základních platů, o šest procent na 652 eur (17 600 korun), zaznamenali kvalifikovaní dělníci. Oproti průměru rostly mzdy rychleji také u pomocných zaměstnanců a kvalifikovaných technických zaměstnanců. A o 2 % si také přilepšili vrcholoví manažeři, kteří si nyní mohou vydělat 2381 eur (přes 64 tisíc Kč).

Tento nárůst může souviset s nedostatkem kvalitní pracovní síly v oblasti průmyslu a maloobchodu, který již delší dobu pociťují zaměstnavatelé nejen na Slovensku, ale i v okolních zemích, jako jsou Česká republika a Maďarsko,“ uvedl manažer portálu Platy.sk Miroslav Dravecký s tím, že oproti roku 2015 loni o desetinu stoupla výše ročních odměn a 13. platů. Není tak neobvyklé, že slovenské firmy lákají nové posily z Čech.

Většina českých i slovenských firem hledá nové zaměstnance současně v obou zemích. Nejčastěji jsou tak inzerovaná pracovní místa s výkonem práce v Bratislavě (13 % nabídek), v Brně (12,5 %) a v Praze (12 %). Na obou trzích zároveň „loví“ nejčastěji slovenské firmy z Bratislavského (13 %), Košického (6,5 %) a Nitranského kraje (6 %). V České republice pak lákají především příhraniční regiony – Jihomoravský (22 %) a Moravskoslezský kraj (7 %), ale také Středočeský kraj (15 %) a Praha (14 %).

trhnisinadledvinkou ( 25. ledna 2017 15:09 )

 bezva, tak ať si zpátky vezmou darinku i s tím magorem rytmusem a andrejku verešovou

odol ( 25. ledna 2017 12:17 )

Pokud nejde o život-jde o hovn@.

ninga ( 25. ledna 2017 12:02 )

Silvia, asi jsi mě nepochopila správně. Mně nevadí slovenština, naopak, neuznávám třeba předabovávání, ale vadí mi, když redaktor/ka ze Slovenska motá do psaného projevu slovenštinu. Z tohoto jazyka, `českoslovenštiny`, kterou mj. úspěšně používal G. Husák, vznikl třeba u Čechů dojem, že slovo `kdybysme`(keby sme) je správně. Slováci jsou dokonce i překladateli do češtiny. To byste mrkala, co všechno takovým exotům projde! Mám těchto skvostů celou sbírku.Něco jiného je, když divák na Slovensku sleduje Čecha, takže ví, že je to Čech, a tudíž má nárok na shovívavost. Horší je, když čtete odborný článek nebo knihu a tam na vás cení zuby nějaká šílenost, která se tváří jako spisovná, a je jasné, jak vznikla.

SilviaH ( 25. ledna 2017 11:11 )

Budem reagovat na nazory tzv.ningy. Cesi su urcite neprisposobivejsi narod ako Slovaci a preco si to myslim? u nas nenajdes Cecha, ktory by sa aspon snazil rozpravat po slovensky a to uz tam zije pekne desatrocia. Mimochodom, osobne to povazujem za spravne, naco aj, vsak mu vsetci rozumeju! Preco sa od Slovaka vyzaduje v Cechach, aby rozpraval cesky? Co mu vari nerozumiete? A potom sa ideme stazovat na slovakizmy atd....

odol ( 25. ledna 2017 11:09 )

U nás máme reláciu Teleráno,kde pôsobí aj chlapec s Čiech.Vedenie televízie ho tam dalo naschvál,aby sa zachovala kontinuita znalosti bratského českého národa,aby naše deti počuli ľúbozvučný český jazyk,učili sa ho a poznali aby nemali problém pri pochopení českých filmov,umenia,programov v TV a podobne.Aj ja moje vnúčenče vediem k znalosti češtiny-učím ich české ,,prúpovídky,,/najlepšie na svete/,smejeme sa na nich a viem že majú pomerne dobré znalosti češtinky.Ten chlapec s TV je šarmantný,keď vloží do svojho prejavu ,,bohémizmy,,a vždy to pobaví.Sranda je keď napríklad povie: Byl sem v Kežmaroku!

Zobrazit celou diskusi