Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

LEGO z Česka zásobuje půlku světa. Třídí miliony kostek denně

Autor: hrk - 
24. ledna 2017
10:52

Snad každé dítě v Česku zná stavebnici LEGO. V továrně firmy, která sídlí v Kladně, se denně odekoruje na dva miliony kousků. Také všechny velké 3D modely pocházejí z tuzemského závodu. Projekty jsou ale přísně tajné a jen tak někdo se do nich nedostane. Redakce INFO.CZ si exkluzivně povídala s ředitelkou kladenského závodu, kterou je Henriette Enggård Aalbaek. V Česku působí už rok, předtím pracovala mimo jiné v Číně. Jak sama říká, někteří Číňané o dánských stavebnicích nikdy neslyšeli, proto tam budují povědomí o značce v podstatě od nuly.

Kolik vyrobí český závod za den kostiček?

Denně nám projdou pod rukama miliony kostek. Je nutné tedy zdůraznit, že my je tady nevytváříme, ty kostky k nám přijdou z Billundu v Dánsku. To znamená, že my je rozdělíme a LEGO minifigurky odekorujeme/ozdobíme, pak je shromáždíme a potom se mohou posunout do další fáze, což je předbalení – to znamená, že je třídíme do plastových pytlíků a pak do krabic. Jsou to denně miliony kousků, které zdobíme.

Kolik lidí tady pracuje?

Tady v kampusu pracuje přibližně 2500 lidí, máme také modelářské oddělení SMCD (Shopper Marketing Channel Development), tam designujeme a následně vyrábíme velké modely pro Legolandy a také 3D modely pro obchody s hračkami. Mimo sezonu tady pracuje zhruba těch 2500 a v sezoně i 3500 až 3600 lidí. Jsme velmi flexibilní, zaměstnáváme i lidi přes agentury. U nás je ta sezonnost velmi znatelná. Začátek roku pro nás znamená nižší čísla, hlavní je druhá polovina roku až do Vánoc.

Je na české výrobně něco výjimečného?

Ty všechny velké 3D LEGO modely pro Legolandy se staví tady v Česku. Třeba v prosinci jsme otevřeli největší evropský LEGO Brand Retail Store – obchod, který prodává v Londýně výhradně LEGO stavebnice – a všechny LEGO 3D stavby, které tam najdete, pocházejí z Kladna – například přes šest metrů vysoký Big Ben. To místo, kde je stavějí, je neuvěřitelné.

Celý rozhovor s šéfkou českého LEGA Henriette Enggård Aalbaek si přečtěte ZDE.

Jak dlouho stavějí třeba postavičku, která je vysoká jako 12leté dítě?

Netuším, ale trvá to docela dlouho. Staví se to opravdu z kostek, takže ti stavitelé nedostanou jen obrovskou hroudu, ze které vytvářejí něco, co vypadá jako z kostek. Opravdu je to z jednotlivých kostiček LEGO. V tomto oddělení pracuje zhruba 400 lidí, kteří sedí nad nákresy těchto velkých staveb, projektují je a staví. Tyto zakázky jsou většinou přísně tajné, neboť naši klienti chtějí co nejdéle udržet v tajnosti, co chystají. Některé ty projekty jsou obrovské, mají i dvacet metrů. Nejdříve se postaví jednotlivé části, ty se pak převezou do míst, kde budou vystaveny, a až tam se spojují. Třeba v New Yorku na Times Square stála obrovská loď z Hvězdných válek.

Podívejte se na LEGO výstavu:

novotoma ( 13. července 2017 22:04 )

A my z Veselých kostek https://www.veselekostky.cz/ to můžeme jenom potvrdit, že Češi jsou hraví.

Zobrazit celou diskusi