Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dva Češi zemřeli pod lavinou v Rakousku. Překvapila je na vyznačené trase

Lavina zavalila skupinu Čechů. (ilustrační foto)
Lavina zavalila skupinu Čechů. (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
22. ledna 2017
17:36

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté na sněžnicích, oznámila rakouská horská služba. Zatímco dva se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla agentura rakouská agentura APA.

Podle horské služby zasáhla Čechy lavina, která se zřejmě utrhla vlastní silou, ve výšce asi 1700 metrů. Češi prý neměli nouzové vybavení na hory. Dvěma z nich se ale podařilo ze sněhu vyhrabat. Ihned se pustili do vyprošťování dalšího zasypaného a pokusu o jeho oživení. Příslušníci záchranné služby dorazili na pomoc k vyproštění čtvrtého. Oba zasypaní ale očividně neměli vzduchovou kapsu a veškerá pomoc už byla marná.

Češi byli na vyznačené trase

Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaely Lagronové se čeští turisté pohybovali po vyznačené trase. Přeživší přivolali pomoc. Po záchranné akci vypovídali na policii a byli propuštěni. Převoz těl musí podle Lagronové povolit státní zástupce. Mohlo by se tak stát v pondělí nebo v úterý, podotkla Lagronová. Turisté údajně byli pojištěni.

Nespadla jen jedna lavina

Třetí dnešní oběť si v oblasti Salcburku vyžádala druhá lavina. Skupina čtyř rakouských lyžařů sjížděla v oblasti Pfeifferköpf u Brambergu mimo vyznačené tratě a strhla lavinu. Masa sněhu zasypala jednoho z nich, i pro něj přišla pomoc příliš pozdě.

Podle informací horské služby byli její členové odpoledne povoláni ke třetímu zásahu v oblasti mezi Grossarlem a Bad Hofgasteinem. Lavina tam prý zasypala jednoho člověka, další podrobnosti nejsou zatím známy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buban ( 22. ledna 2017 21:57 )

To "Hunt"-vy jste specialista na úplně všechno,proto mě překvapuje,že jste se omezil pouze na smajlíky a palečky k "tgbg".To zvládne kdejaký mimoň.Pleskové "Salcbursko" vás nechalo klidným.No jo no,co už.

Hunt ( 22. ledna 2017 19:51 )

prycsnima:Co to meleš,vykloubenino?

Hunt ( 22. ledna 2017 19:48 )

tgbg:

londynskypes ( 22. ledna 2017 18:30 )

buban ( 22. ledna 2017 17:41 )

Rakouské Salcbursko - co to je, pleskoni??

Zobrazit celou diskusi