Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„HIV jde po každém,“ varuje Michael. Nakazil ho partner, co nemoc zamlčel

Autor: sou - 
21. ledna 2017
06:15

Šok ze sdělení diagnózy, strach z odsouzení rodiny a také postupné smíření se s nemocí. To prožívají lidé, u kterých lékaři diagnostikují HIV. Podle terénního pracovníka České společnost AIDS pomoc Michaela Jettmara už ale mladí začínají tuto nemoc brát vážně. A ne jen jako strašáka, který se jich nemůže týkat. Jettmar zdůrazňuje, že nákaza je vždy o tom, že někdo musí svolit k sexu bez ochrany.

V České republice žije momentálně na tři tisíce lidí, kteří si od lékaře vyslechli diagnózu HIV pozitivní. Vůbec nejohroženější skupinou jsou homosexuálové. Podle terénního pracovníka Michaela Jettmara by si ale měli dávat pozor všichni.

„HIV není inteligentní virus, aby si dokázal vybrat podle sexuální orientace nebo životního stylu člověka. Týká se opravdu každého jako kterákoliv jiná nemoc. Ten virus se nemstí, nevybírá si, neškatulkuje, jde prostě po každém člověku,“ upozornil Michael pro Blesk.cz.

Nakazil ho partner, který o nemoci věděl

S diagnózou se musel smířit i on sám. Ze začátku to přitom nebylo nic jednoduchého. „Nakazil jsem se od svého tehdejšího partnera, který o své nemoci věděl, ale neinformoval mě. V první řadě jsem řešil vůbec smíření s nemocí. Pak jsem to postupně začal říkal svým nejbližším,“ zavzpomínal Michael.

Po čase přišel na to, že jeho tehdejší partner nakazil více mužů. Kvůli vědomému šíření této nemoci byl v Thajsku zadržený i Čech Zdeněk P. a podle policie by měl být příští týden předán českým úřadům. Jen v České republice měl mít styk s 23 muži, přičemž nejmladšímu bylo 13 let.

„Podle mého je hloupý a za druhé by mělo fungovat pravidlo, že koho neznám, s tím se chráním. Mě taky nakazil partner, který o své nemoci věděl a neinformoval mě, takže vím, že takoví lidé jsou,“ míní Michael. „Pokud by třeba za mnou přišel straší muž a řekl, že chce mít sex bez kondomu, tak u mě nemá šanci, upřesnil.

Kvůli diagnóze měl problémy i u zubaře

I když jsou podobné případy spíše ojedinělé, na HIV pozitivní komunitu to vrhá pokaždé špatné světlo. „Lidi podle mého nedokážou oddělit to, že je momentálně zhruba tři tisíce HIV pozitivních a toto udělal jeden člověk,“ vysvětluje Michael.

Často se prý i stává to, že od HIV pozitivních lidí dává ruce pryč přímo rodina. Ti pak můžou najít pomoc například v azylovém domě České společnosti AIDS pomoc. Sám musel například bojovat i s tím, když oznámil u zubaře, že je HIV pozitivní. „V jedné ordinaci mi po sdělení této informace řekli, že nepřijímají pacienty a že mi to jen zapomněli říct. A ve druhé mi zase oznámili, že na mě nejsou hygienicky vybavení,“ vzpomíná Michael.

Léky schované ve sklepě

„Znám spoustu lidí, kteří žijí samotní s touto diagnózou, aniž by to komukoli řekli a mají například léky schované doma ve sklepě, aby to nikdo neviděl. A podle mého názoru je to hlavně proto, že s touto nemocí nejsou sami smíření a nevědí, co od toho čekat a často se bojí sami sebe,“ upozornil.

Poslední dva roky se věnuje i přednáškám o nutnosti prevence před nákazou sexuálně přenosných chorob na školách. Zatímco dříve se studenti při tomto tématu pousmívali, nyní už ho vidí jako skutečný problém. „Poslední rok mi lidi přijdou vyspělejší, nemají ani žádné narážky na homosexuály, a když se s nima bavím o tom, jak by reagovali, kdyby se seznámili s někým HIV pozitivním, tak to vnímají normálně,“ uzavřel Michael.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině