Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Za úraz na zledovatělém chodníku můžete dostat odškodné až 50 tisíc

  • Autor: ula - 
    21. 1. 2017
    07:10

    Upadli jste na zledovatělém chodníku a způsobili jste si úraz? Pak máte nárok na odškodnění. To by vám měl zaplatit majitel komunikace, kterým je zpravidla obec. Zároveň pokud máte úrazové pojištění, může vám peníze vyplatit i pojišťovna. Z obcí je ale problém odškodnění dostat a většina případů tak končí u soudu. Víme, co dělat, aby byla vaše šance na získání peněz co největší.

  • 1.Nejvíce úrazů v Praze

    „Prozatím máme hlášeno 30 pojistných událostí, kde byl příčinou pád na zledovatělém chodníku. Odhadovaná výše celkové škody je 450 tisíc korun.  Nejvíce případů nám klienti hlásili v Praze. Předpokládáme, že jejich počet s pokračujícím zimním počasím bude narůstat,“ řekl Blesk.cz Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

     

    „Nám se ozvaly přibližně tři desítky lidí. Vzhledem k tomu, že mezi uklouznutím a kontaktováním pojišťovny musí ještě proběhnout nezbytná fáze, nazvaná „hledání správce chodníku“, očekáváme, že právě oni se s těmito škodami budou na pojišťovnu obracet především v dalších dnech a týdnech,“ uvádí tiskový mluvčí Václav Bálek z Allianz pojišťovny.

     

    „V závislosti na počasí činí každoročně úrazy, které se stanou na chodnících, zhruba 20 procent všech nahlášených zimních úrazů. Jen od začátku tohoto roku jsme řešili několik set takových úrazů. Pro dokreslení situace uvádím, že za loňskou zimu, tedy od prosince do února, nám klienti nahlásili 47 tisíc úrazů. Čísla se meziročně příliš neliší,“ řekla Kateřina Buriánková z České pojišťovny.

    Neuklizené chodníky po Praze. TSK je nestíhá uklidit ani po více než týdnu a stížností lidí je ohromné množství. Neuklizené chodníky po Praze. TSK je nestíhá uklidit ani po více než týdnu a stížností lidí je ohromné množství. | Tadeáš Provazník

  • 2.Za chodníky zodpovídá obec

    Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, odpovídá majitel komunikace za její stav i za škodu, která byla její nedostačující údržbou způsobena. Pokud majitel komunikace, tedy obec, v zimě zanedbá svou povinnost a dle zákona neupraví namrzlý nebo zasněžený chodník, může po něm občan, který si z důvodu neupraveného povrchu způsobil úraz, žádat finanční kompenzaci.

     

    „Obce se však obvykle snaží zprostit své odpovědnosti a spoléhají na to, že občané na náležitou finanční kompenzaci raději rezignují, než aby se soudili,“ upozorňuje právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz a dodává: „Je proto vhodné si již na začátku pořídit dostatek relevantních důkazů, které budou před soudem vypovídat ve prospěch poškozeného.“

    Za chodníky zodpovídá obec. Za chodníky zodpovídá obec. | ČTK

  • 3.Pořiďte kvalitní fotografie

    V první řadě by si měl poškozený zaznamenat, kdy a kde přesně k úrazu došlo, tedy zapsat či zapamatovat si přesný čas úrazu a přesné místo, kde k nehodě došlo. Dále je vhodné zajistit fotodokumentaci místa nehody. Pokud kvůli zdravotnímu stavu není způsobilý poškozený, měl by se tohoto úkolu ujmout někdo z přítomných.

     

    „Je však důležité, aby pořízené fotografie byly použitelné. Pokud poškozený vyfotí sněhovou pokrývku, ale z fotografie není znatelné, kde byl snímek pořízen, nejedná se bohužel o použitelný důkaz,“ radí advokát. Důležité jsou také svědkové události, kterými mohou být nejen kolemjdoucí osoby, ale také přivolaná záchranná služba či policejní příslušníci.

    Pořiďte kvalitní fotografie (ilustrační foto). Pořiďte kvalitní fotografie (ilustrační foto). | ČTK

  • 4.Nezapomeňte na lékařské zprávy

    „Následně by si měl poškozený pečlivě uschovat lékařské zprávy a účtenky za veškeré výdaje, které mu v souvislosti s úrazem vznikly. Jednat se může o posudek lékaře o bolestném, další lékařské zprávy, účtenky za léky, poplatky za pohotovost, jízdenky do zdravotnického zařízení či jiné výdaje, které vznikly v souvislosti s úrazem,“ radí Novák. V případě pracovní neschopnosti je potřeba vyžádat si u zaměstnavatele potvrzení o ztrátě výdělku.

    Nezapomeňte na lékařské zprávy (ilustrační foto). Nezapomeňte na lékařské zprávy (ilustrační foto). | david Malík

  • 5.Potíže? Obraťte se na právníka

    Poškozený by se měl s pořízenými důkazy obrátit s žádostí o odškodnění na majitele komunikace, tedy většinou na obec, které chodník náleží, a žádat ji o vyplacení odškodnění. Pokud obec žádost neuznává, je potřeba obrátit se na právníka.

     

    „Nedávno jsme dořešili případ klientky, která uklouzla na chodníku, na kterém nebyla několik dní ošetřena vrstva sněhu a ledu, a poranila si zápěstí. Příslušnou obec poškozená žádala sama o odškodnění, její žádosti však nebylo vyhověno z důvodu, že údajně měla jít opatrněji a přizpůsobit chůzi stavu komunikace. To však poškozená přesně udělala, protože měla vhodnou obuv a po povrchu se pohybovala pomalu, což jí mohli dosvědčit i přítomní svědci. Poškozená se proto obrátila na společnost Vaše nároky.cz.

     

    Protistraně byla zaslána předžalobní výzva, která se však také obešla bez reakce. Museli jsme tedy přistoupit k soudnímu řízení, na jehož základě již obec odškodnění naší klientce uhradila,“ popisuje právník a dodává: „Klienti by se proto neměli hned při prvotním odškodnění vzdávat a v případě potřeby vyhledat pomoc právníka, případě se obrátit na soud.“

    Potíže? Obraťte se na právníka (ilustrační foto). Potíže? Obraťte se na právníka (ilustrační foto). | ČTK

  • 6.Výše odškodnění

    Průměrná výše odškodnění za úraz na chodníku se pohybuje mezi 40 až 50 tisíci korunami, záleží na tom, kdo se na neudržovaném chodníku zranil. Pokud se jednalo o občana v důchodovém věku, odškodnění bývá nižší, protože zraněnému náleží „pouze“ odškodnění za bolest, případně náhrada nákladů za výlohy spojené s léčením či za ztížení společenského uplatnění.

     

    Pokud se však zraní pracující osoba, odškodnění se může díky ušlé mzdě vyšplhat až do statisíců. „Představte si, že uklouzne například strojař, který má mzdu 40 000 Kč. Po dobu nemocenské je mu vypláceno 60 % z vyměřovacího základu. Jako odškodnění by měl mít nárok na dorovnání mzdy do její plné výše. Pokud by jeho úraz vyžadoval například roční nemocenskou, částka pouze za ušlou mzdu by přesáhla sto tisíc,“ upozorňuje portál Vaše nároky.cz.

    Co když máte pojištění?  (ilustrační foto) Co když máte pojištění? (ilustrační foto) | david Malík

  • 7.Jaké odškodnění můžete požadovat?

    • bolestné
    • náhradu ušlé mzdy či zisku
    • odškodní za trvalé následky
    • náhradu věcné škody (poškozený telefon, roztrhlá bunda)
    • náhrady za výlohy vzniklé kvůli léčení (doplatky za léky, jízdenky do nemocnice/k lékaři/na rehabilitace apod.)
    • případně i náklady spojené s péči o poškozeného, pokud to situace vyžaduje (náhrada mzdy člověka, který o zraněného musí pečovat, případně plat pečovatelky)

    Jaké odškodnění můžete požadovat? (ilustrační foto) Jaké odškodnění můžete požadovat? (ilustrační foto) | Blesk/Robert Klejch

  • 8.Co když máte pojištění?

    Pokud se vám stal úraz na chodníku, můžete po své pojišťovně požadovat pojistné plnění, máte-li uzavřené pojištění zodpovědnosti.

     

    „I zde platí, že chodec se musí chovat rozumně a předvídat zhoršené podmínky, nasvědčuje-li tomu počasí. Musí dávat pozor a chovat se přiměřeně okolnostem. Pojišťovna vyplatí náhradu v případě, kdy šetřením zjistí, že šlo o závadu ve schůdnosti a vlastník komunikace neprokázal, že nebylo možné závadu odstranit, zmírnit nebo na ni upozornit. V případě úrazu může samozřejmě hlásit poškozený škodu své pojišťovně ze svého úrazového pojištění,“ radí Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

    Co když máte pojištění? (ilustrační foto) Co když máte pojištění? (ilustrační foto) | EPA, Reuters, ČTK

  • 9.Co po vás bude chtít pojišťovna?

    Pokud máte sjednáno pojištění, měli byste postupovat podle následujících bodů:

    • Zdokumentujte místo škody.
    • Zajistěte svědky události a uložte si jejich kontakty. Jde-li o závažnou škodu nebo zdravotní újmu, vyplatí se informovat i Policii ČR (i v zájmu prevence dalších škod).
    • Nárokujte škodu u své pojišťovny co nejdříve. Byla-li Vám škoda způsobena někým jiným, uplatněte svůj nárok neprodleně u něj (vlastníka nebo správce) a nechte si oznámení písemně potvrdit.
    • Došlo-li k újmě na zdraví, doložte poškození lékařskou zprávou.
    • Pojišťovna bude vždy zkoumat konkrétní okolnosti vzniku škody nebo újmy. Je třeba s ní spolupracovat a podat úplné a pravdivé informace o tom, jak k události došlo. 

    Co po vás bude chtít pojišťovna? Co po vás bude chtít pojišťovna? | fotografové Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi