Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prošlé rachejtle v azbuce, půl tuna výbušnin: ČOI před Silvestrem pokutovala

Autor: ČTK - 
20. ledna 2017
11:25

Třetina prodejců pyrotechniky v prosinci, tedy v rušném období před Silvestrem, porušila předpisy. Nabízeli třeba neznámé a prošlé výbušniny, a v Praze dokonce skladovali trhovci na jednom místě půl tuny výbušnin, ačkoli povoleno je nejvýše 80 kilogramů. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI), která v pátek zveřejnila výsledky v tiskové zprávě.

V prosinci provedla ČOI celkem 234 kontrol prodeje pyrotechniky a chyby odhalila při 78 z nich. Prodejci porušili jak zákon o ochraně spotřebitele, kdy mimo jiné nevydávali lidem řádné účtenky, tak zákon o zacházení s pyrotechnickými výrobky. Například na tržišti v pražských Malešicích bylo uskladněno v prodejním prostoru 500 kilogramů čisté hmotnosti výbušnin, což je šestkrát více, než povoluje zákon.

V nabídce byly mnohdy také výrobky pochybné kvality. Na severu Čech jeden prodejce nabízel pyrotechniku, která vypadala, jako by byla vyrobená doma. „Byly zajištěny tři kusy produktu neurčitého tvaru. Produkt měl neurčitou velikost a neznámé složení. Jeden kus byl v ceně 130 korun,“ sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Taková pyrotechnika představuje podle něj pro zákazníka vážné nebezpečí i ohrožení života.

Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. | ČOI

Rachejtle v azbuce a v prošlé lhůtě

Na pultech se objevily rovněž rachejtle, které sice nebyly vyrobené podomácku, ale překročily o dva roky dobu použitelnosti. Někteří prodejci nabízeli komukoli i takzvanou divadelní pyrotechniku, k jejímuž pořízení a použití je ale nutná odborná způsobilost. Chyby našli kontroloři také v návodech, kdy třeba prodejce v Ústeckém a Libereckém kraji nabízel návod k obsluze pouze v azbuce.

Také v prosinci 2015 odhalila inspekce porušení předpisů u každého třetího prodejce pyrotechniky. „Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku, která se bezprostředně týká bezpečnosti a zdraví spotřebitele, bude ČOI tyto kontroly důsledně provádět i v tomto roce,“ řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi