Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na platbu kartou v menších e-shopech zapomeňte. Prý za to může Babišova EET

Autor: ČTK, bk - 
19. ledna 2017
17:45

Řada menších tuzemských e-shopů od března, kdy pro ně začne platit elektronická evidence tržeb (EET), zruší možnost platby kartou online. Implementace systému by pro internetové obchody byla totiž příliš nákladná. Řekl to Michal Bilka, který má zavedení EET na starosti v největším tuzemském slevovém portálu Slevomat.cz. Platbu kartou využívá zhruba sedm procent zákazníků.

Stejný názor má i šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Podle něj nyní čeká na provozovatele e-shopů velký úkol, jak k implementaci EET přistoupit. „Bohužel, musíme se obávat, že především menší e-shopy se rozhodnou raději on-line platby ze své nabídky stáhnout. To je samozřejmě krok zpátky, který poškodí také zákazníky. Ti u internetových obchodů oceňují rychlost a pohodlí nákupu, platby kartou on-line v posledních letech významně rostly, řekl Vetyška.

Podle Bilky navíc finanční správa nevydala jasnou metodiku, jak u plateb přes různé platební brány postupovat. Doslovný výklad zákona podle něj znamená posílat údaje do EET už v okamžiku kliku na tlačítko zaplatit. V tu chvíli přitom není vůbec jasné, že platba projde.

Druhý výklad říká, že stačí údaje do EET poslat až v okamžiku potvrzení platby ze strany platební brány. „V této nejistotě se tedy hlavně menším e-shopům těžko rozhoduje, jaké řešení zvolit. Očekáváme tedy, že vzestup podílu plateb kartou v českém e-commerce se letos výrazně zabrzdí,“ dodal Bilka.

Platbu kartou on-line podle údajů srovnávače cen Zboží.cz využívá sedm procent zákazníků, 35 procent Čechů preferuje dobírku, 32 procent využívá bankovní převod, pětina lidí platí při osobním převzetí.

Ministerstvo pobízí obchodníky

Ministerstvo financí uvedlo, že autentizační údaje si zatím vyzvedlo pouze 20 tisíc ze zhruba 250 tisíc maloobchodníků, kterým vzniká povinnost evidovat ve druhé fázi od března. „To je skutečně alarmující číslo, proto znovu apeluji na všechny podnikatele, aby přípravu neodkládali na poslední chvíli,“ řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Zbylých 230 tisíc podnikatelů má na přípravu EET 28 pracovních dnů. „Podle nás je to na samé hranici možností. Pokud by vše mělo jít plynule, muselo by o autentizační údaje žádat od nynějška zhruba 10 tisíc podnikatelů denně,“ uvedl Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka. Probíhající EET fórum v Olomouci podle něj ale ukazuje, že přístup podnikatelů je velmi laxní.

V EET se neevidují platby za zboží hrazené převodem na účet, inkasem či složenkou. Neevidují se ani dobírky, pokud je tržba prodejci zasílána na účet. Povinnost elektronické evidence se ale vztahuje na platby za zboží zaplacené kartou přes internet.

Do systému elektronické evidence tržeb se zapojilo přes 43 tisíc podnikatelů, ministerstvo financí v něm eviduje 119 milionů účtenek. Evidované tržby za prosinec dosáhly téměř 20 miliard Kč, zatímco před rokem to bylo deset miliard, řekla dnes novinářům náměstkyně Schillerová. Rozdíl deset miliard jsou tržby, které dříve nebyly přiznané, doplnil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Elektronická evidence tržeb povinně. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset v další vlně od letošního března do EET zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy. Po nich přijde řada i na další obory podnikání.

Blackhole ( 2. března 2017 09:40 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T ---- M É D I Í M !!!

Zobrazit celou diskusi