Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lékárny nelegálně vyvezly léky za 149 milionů korun. V Česku jich je nedostatek

Autor: ula - 
21. ledna 2017
14:23

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odhalil novou nelegální praktiku, díky které nám v Česku zřejmě chybí některé druhy léků. Překvapivě za to mohou  samotné lékárny, které i přes zákaz vyvážejí léky do zahraničí. SÚKL v loňském roce odhalil, že lékárny vyvezly léky za 149 milionů korun. Zároveň SÚKL připustil, že legální i nelegální vývoz léčiv do zahraničí je příčinou nedostatku některých léčiv u nás. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá novelu, která by měla vývoz regulovat.

Sháníte nějaký lék a v lékárně vám řeknou, že není k dostání? Možná za to může vývoz léčiv do zahraničí. A to jak ten legální, který mohou provozovat pouze výrobci a distributoři, tak nelegální, který lékový ústav odhalil.

U uzavřených případů SÚKL zjistil, že byly vyvezeny léky za 149 milionů korun, a to zejména na Slovensko nebo i do Německa. Ukončené i probíhající kontroly se týkají 22 lékáren, kterým kontroloři vyměřili pokuty za 34 milionů korun. Podle SÚKL budou obě částky ještě stoupat.

Chyba v razítku?

Podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové se problém týká spíše menších lékáren, mezi hříšníky není žádná velká ani nemocniční lékárna.

Právní moci nabyly zatím pouze dvě sankce. Jedna z lékáren v Praze, Sanitma, která dostala pokutu 450 tisíc korun, už byla zrušena a místo převzala jiná lékárna. Původní majitel, který by pokutu měl zaplatit, už ve stávající lékárně nepracuje.

Další lékárna ze Zlínského kraje už půlmilionovou pokutu zaplatila, a jak Blesk.cz zjistil, podle ní šlo pouze o jednu jedinou chybu v razítku.

Léky na anginu a antidepresiva

Nejvíce se vyváží lék určený k terapii pacientů trpících anginou pectoris, v zahraničí skočilo 5 tisíc balení. V řádech tisíců byly vyváženy i dalších léky k léčbě závažných onemocnění, např. léky na cukrovku 2. typu nebo chronickou obstrukční plicní nemoc.

„Paradoxně jsou vyváženy i ty léky, u kterých si lékárníci často stěžují na jejich nedostatek. Jako příklad mohu uvést přípravky určené k léčbě cukrovky, ale také antidepresiva, léky na epilepsii či astma,“ upřesňuje výsledky šetření ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Nedostatek léků v Česku díky vývozu

Pokud nějaký přípravek u nás v lékárně chybí může za to i legální vývoz. Ministerstvo zdravotnictví proto hodlá připravit novelu, která bude vývoz léků regulovat.

„Obecně jsou léky nedostupné ze dvou důvodů – tím prvním jsou nahlášené výpadky ze strany držitelů rozhodnutí o registraci (např. výrobní či logistické důvody), tím druhým pak reexporty,“ vysvětlila Přinesdomová.

„Doposud jsme byli přesvědčeni, že největší potíže představují legální reexporty, které nejsou legislativně nijak vymezeny. Nyní však vidíme, že tato problematika je mnohem širší a komplikovanější. O to víc si stojím za tím, že novela zákona o léčivech, která má reexporty upravovat, je skutečně nutná,“ říká ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Lékárníci: Novela není přínosná

„Na reexporty léčiv, zákonné i nezákonné, upozorňujeme již velmi dlouho, neboť vyvezená léčiva chybí našim pacientům a bezpochyby i drtivé a slušné většině lékárníků,“ řekla Blesk.cz mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová a dodává: „Objem legálního vývozu je více než stokrát větší než nelegální a způsobuje tak z největší části nedostatek léků pro české pacienty.“

Přesto ČLnk nepovažuje novelu zákona na přínosnou. „Chybí v ní povinnost distributorů dodat lék, který mají na skladě, do lékárny do dvou dnů. Navíc podle nás podporuje novela stávající monopolizaci DTP kanálů, díky které dnes mnohé lékárny nedostávají dostatek léků pro své pacienty, zatímco jiné, protekční, si mohou objednat od distributora „hlídaného“ léku nadbytek. Bohužel v některých případech jsou to právě lékárny, které vlastní distributor, který má monopol na distribuci těchto „hlídaných“ léků - a to je nespravedlivé,“ říká k novele Bažantová.

Mluvčí zároveň potvrdila, že si ČLnK vyžádá od SÚKL podrobnější informace o lékárnách, které léky protizákonně vyvážely, aby mohly případy prošetřit i disciplinární orgány komory.

Důvodem je zisk

Co vede lékárny k tomu, aby vyvážely své zboží jinam? „Rozdíl ceny stejného léku v České republice a v jiných státech je enormní. Pohnutky jsou s největší pravděpodobností ekonomické, stejně jako u legálních reexportů prováděných distributory,“ řekla Bažantová.

Více pravomocí pro SÚKL?

SÚKL upozornil, že má informace o tom, že českým lékárnám velmi často nabízejí spolupráci na vývozu slovenské lékárny, a slibuje, že se na tyto nelegální činnosti bude i nadále zaměřovat.

Ministr zdravotnictví k tomu dodal: „Umožníme-li SÚKL získat co nejvíce informací z celého tržního řetězce, a tím se novela také podrobně zabývá, bude moci tyto nekalé praktiky postihovat mnohem rychleji a účinněji.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 21. ledna 2017 18:18 )

Pokud to bylo nelegálně, tak jak je možné, že není nikdo obviněn, vyšetřován a tvrdě potrestán? takže se nic vlastně neděje, jen poplašná zpráva?

Garo ( 21. ledna 2017 16:14 )

Podobná situácia s vývozom liekov je i na Slovensku. Národná rada SR preto v októbri 2016 schválila novelu zákona o liekoch, s platnosťou od januára 2017, ktorá má napomôcť vyriešiť problém s chýbajúcimi liekmi pre slovenských pacientov. Novela zákona prináša viacero opatrení, ktoré majú predovšetkým zabrániť ich vývozu do zahraničia.

308win ( 21. ledna 2017 15:15 )

nemohu než souhlasit

Kominik ( 21. ledna 2017 15:15 )

Jjo všichni to vědí, ale bohužel není na to páka, protože zloděj zloděje nezastaví

fotrpjotr ( 21. ledna 2017 14:56 )

Stačilo by přitom tak málo,udělit jim likvidační pokuty.

Zobrazit celou diskusi