Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Senioři budou mít vyšší ochranu při šetření trestných činů. Co na to právníci?

Novela trestního zákoníku více ochrání seniory, kteří se stanou oběťmi trestného činu. (Ilustrační foto)
Novela trestního zákoníku více ochrání seniory, kteří se stanou oběťmi trestného činu. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
19. ledna 2017
19:20

Senioři se jako oběti trestných činů podle Senátu budou těšit vyšší ochraně, podobně jako děti. Změnu přinese vládní novela, kterou ve čtvrtek schválila horní komora. Seniory zařadí mezi zvlášť zranitelné oběti. Senioři budou mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moci vybrat, zda je vyslechne muž, či žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

Právníci i nadace, které se věnují ochraně seniorů, novelu vítají, i když podle nich by se měl stát věnovat více preventivní ochraně. „Senioři budou zařazeni tzv. zvlášť zranitelné oběti. To znamená, že budou moci získat větší ochranu v situaci, kdy se stanou oběti trestného činu,“ řekla Blesk.cz právnička Dagmar Raupachová. Starší lidé tak budou mít právo na ochranu podobně jako děti.

„Senior bude mít možnost vybrat si, kdo ho bude vyslýchat, zda muž či žena, v některých případech to může být pro oběť trestného činu skutečně důležité,“ vysvětluje Raupachová.

Senioři také získají nárok na výslech speciálně školenými policisty, dále budou mít právo, aby se výslech nemusel opakovat. Zvláště stresující jsou pro oběti situace, kdy se musí v trestním řízení znovu setkat s pachatelem. I to novela omezí. 

Odbornice považuje změny v trestním zákoníku týkající se seniorů za dobrou změnu, nicméně doplnila: „Pokud bychom jako společnost uznávali ohleduplnost a pochopení jako základní princip pro oběti trestných činů, bylo by to možná daleko účinnější. Ale naše základní principy se nám občas ze života vytrácejí a potom díky za každou novelu, která život obětem trestných činů alespoň trochu zlepší.“

„Zásadní krok k ochraně seniorů“

„Nový zákon jistě přispěje na celospolečenské úrovni k ochraně práv seniorů a jejich lidské důstojnosti. Vnímám to jako zásadní krok, který přispívá k systematickému řešení sociálně právní ochrany seniorů,“ uvítala zákon Michaela Stachová, ředitelka nadace Krása pomoci, která se snaží řešit problematickou situaci seniorů v Česku.

„Vyšetřování pro ně může být velmi stresující, často ze zdravotních důvodů nemohou chodit opakovaně na výslechy apod. Jakékoli ulehčení procesu je tedy přínosné,“ dodala. 

„Setkáváme se seniory, od kterých si jejich okolí půjčuje peníze, které nevrací. U jedné klientky se dlužná částka vyšplhala až na 100 tisíc korun. Klientce jsme pomáhali řešit situaci i s právníky, ale než aby problém řešila u soudu, čeká a stále doufá, že jí peníze dlužník vrátí. To ukazuje zranitelnost seniorů. Zjednodušený proces by situaci a také právům klientky jistě pomohl,“ řekla Blesk.cz Stachová. 

„Zažili jsme případ, kdy syn soustavně okrádal matku o starobní důchod za použití psychického i fyzického násilí. Přivazoval stařenku k židli, kde ji nechal o hladu, žízni a bez možnosti odejít na záchod, dokud mu peníze nevydala. Takto získal i hodnotnou sbírku známek a šperky,“ uvedl Jan Lorman z organizace Život 90 smutný případ z praxe.

Vše dokazuje, jak jsou senioři zranitelní a mnohdy jsou bezmocní i proti svým nejbližším.

Ochrana proti kyberkriminalitě

Podle Stachové ale zákon řeší situaci, kdy už se trestný čin stane a bylo by dobré ošetřit prevenci, zejména co se týče kybernetické kriminality.

„Senioři často nemají tolik zkušeností se světem internetu a počítačů, a proto se mohou častěji stávat oběťmi právě tohoto typu kriminality. Reagují na falešnou výzvu ke změně hesla, na podvodné e-maily apod. I ve světě internetu by proto měly platit zákony a ochrana zranitelných lidí, jako jsou děti anebo senioři,“ upozornila ředitelka nadace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 20. ledna 2017 08:58 )

sorry, melo by se prihlednout i k pripadne starecke demenci. kdo to v rodine zazil, vi o cem je rec..... bludy, vykreslovani lzi a agrese. psychiatricke lecebny i LDN jsou plne.

jezibababa ( 19. ledna 2017 20:41 )

Společnost zhrubla a zesurověla. Doba, kdy stáří požívalo oprávněné úcty je dávno pryč. Je dobře, že se tím konečně někdo zabývá. Senioři jsou většinou snadnou obětí podvodníků a násilníků. Ještě by bylo potřeba, aby za újmu způsobenou seniorům byly exemplární tresty. Samozřejmě, že stejně nesmlouvavě by se mělo zacházet s pachateli trestných činů na dětech.

Zobrazit celou diskusi