Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letáky a čurání zdarma? Litomyšl musí dělat reklamu na nové toalety

Autor: jer - 
17. ledna 2017
15:57

Jaká je ta nejzbytečnější a nejhloupější reklama, jakou jste kdy viděli? Litomyšl v této oblasti zřejmě nastaví novou laťku. Město musí zaplatit 273 tisíc korun za propagaci nově zrekonstruovaných veřejných toalet. Na rekonstrukci totiž Litomyšl získala dotaci a její podmínkou je i vynaložení části prostředků na propagaci. O případu informoval deník MF Dnes.

Město přesune záchody z radniční věže do dvora domu. K toaletám navíc přibude místo, kde si turisté budou moci nechat zavazadla nebo kola. Do celé operace město investuje 2,2 milionu korun. Další dva miliony Litomyšl získala z dotace na podporu cestovního ruchu. A z toho vyplývá problém.

Podmínkou poskytnutí dotace je totiž i pravidlo, že pět až deset procent poskytnutých prostředků musí být vynaloženo na propagaci projektu. Litomyšl tak musí investovat do reklamní kampaně pro své nově zrekonstruované záchody.

Město již objednalo tisk dvou tisíc letáků za 44 000 Kč. „Pohráváme si s myšlenkou, že součástí letáku může být i karta, že každé desáté čurání bude zadarmo. Aby ministerstvo vidělo, jak je to absurdní. Ale to nám asi neprojde,“ řekla pro MF Dnes vedoucí oboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu v Litomyšli Michaela Severová.

Dalších více než 150 tisíc korun město investuje do reklamy v novinách. Podle zastupitele Radka Pulkrábka je to zbytečné, protože městské a regionální noviny prý o novince napíšou zadarmo. Peníze poputují také do tvorby 50 propagačních fotografií, grafického zpracování inzerátů, velkoformátových cedulí i 150 plakátů.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ale podobné kampaně za plýtvání penězi nepovažuje. „Z praxe můžeme konstatovat, že i propagace výstupu, jako jsou veřejné toalety, může být využita k vhodné propagaci místa,“ řekla pro MF Dnes Veronika Vároši, ředitelka odboru komunikace.

Město chtělo peníze původně využít na kulturní akce či propagaci úschovny kol. Nic z toho ale na ministerstvu podle starosty Radomila Kašpara neprošlo. Rodiště hudebního génia Bedřicha Smetany tedy veřejné záchody propagovat musí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi