Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České tábory pro uprchlíky za 39 milionů: O 63 migrantů pečuje 105 zaměstnanců

Autor: vr - 
17. ledna 2017
16:37

Zejí prázdnotou. Takzvaná detenční zařízení, která byla zbudována pro migranty, jež mají být vyhoštěni ze země, jsou naplněny průměrně ze šesti procent. Investovaly se do nich desítky milionů a i jejich provoz v současnosti stojí peníze. Co teď s nimi počít, aby jen nechátrala?

V České republice byly zbudovány hned tři takováto zařízení: ve Vyšních Lhotách, v Balkové na Plzeňsku a v Bělé-Jezové. Tam dokonce došlo v srpnu roku 2015 ke vzpouře migrantů údajně kvůli nevyhovujícím podmínkám.

Teď jsou však tato zařízení prakticky prázdná, neboť příliv migrantů do Evropy a potažmo i do Česka opadl. Na to má vliv hned několik faktorů. V prvé řadě byla uzavřena takzvaná balkánská trasa, kudy proudilo mnoho uprchlíků ze Středního a Blízkého východu do Evropské unie.

V současné době rovněž nejsou příznivé meteorologické podmínky pro migraci. Ke konci minulého týdne bylo podle informací na webu ministerstva vnitra obsazeno 63 míst. Celková kapacita všech tří zařízení je však 990 míst.

Znamená to tedy, že je využito jen něco málo přes 6 procent. Naopak v září roku 2015, kdy došlo ke kulminaci uprchlické vlny, byla zařízení plná ze 66 procent.

Na toto vyčíslení zareagovala Správa uprchlických zařízení (SUZ) informací, že některá lůžka jsou zakonzervována, a tak je celková kapacita pouze 488 míst. To by znamenalo, že je obsazeno 13 procent, což stále nevypadá jako efektivní využití peněz daňových poplatníků.

Tím však výdaje za tato zařízení ještě nekončí. Ve Vyšních Lhotách a Balkové muselo dojít k úpravám za nemalé peníze, protože se jako detenční zařízení nepoužívaly.

Dle SUZ byly náklady na přestavbu 39 milionů. Muselo se zde totiž vytvořit zázemí pro ty uprchlíky, kteří buď chtějí požádat o azyl přímo v České republice, anebo ji využít jako přestupní stanici na cestě do populárního Německa. Ani provoz zařízení není zadarmo.

„Přes den pracuje v (každém, pozn. red.) ZZC (zařízení pro zajištění cizinců nebo také detenční zařízení, pozn. red.) průměrně 35 zaměstnanců, včetně administrativního nebo provozně technického personálu. Toto je minimum pro zajištění provozu zařízení bez ohledu na počet umístěných klientů,“ uvedl pouze e-mailem deníku Aha! mluvčí SUZ Kiril Christov.

Ve všech zařízeních se o současných 63 uprchlíků stará 105 pracovníků, což je podle mluvčího Christova nutné minimum.

„Počet zajištěných se nedá předem odhadnout, musíme být připraveni na okamžitý příjem pro případ, že cizinecká policie zajistí větší počet cizinců,“ napsal Aha! a dodal, že se očekává „budoucí velmi reálný zvýšený počet zajištěných cizinců“.

Proto se také neuvažuje o zrušení zařízení a návrat k původnímu stavu. Dříve totiž fungovalo zařízení pouze Bělé-Jezové, kde je v současné době jen 7 lidí. Avšak některá zařízení jsou využívána k jiným účelům, jako například zázemí pro mobilní jednotku policie či jako sklady.

Bělá-Jezová

  • Kraj: Středočeský
  • Kapacita: 246
  • Využitá kapacita*: 7
  • Komu je ZZC určeno: rodinám s dětmi a ženám
  • Kolik stály úpravy: SUZ zde neuvádí žádný údaj. Zřejmě se totiž nejednalo o vysokou částku, i když bylo třeba notně zvýšit kapacitu zařízení. Avšak Bělá-Jezová byla jako jediná již dlouhodobě užívána jako ZZC. V srpnu 2015 zde došlo k hromadné vzpouře. Proti migrantům musela dokonce zasáhnout policie. Neziskové organizace navíc dlouhodobě poukazovaly na nevyhovující podmínky.

Detenční zařízení Bělá-Jezová Detenční zařízení Bělá-Jezová | Ladislav Křivan

Vyšní Lhoty

  • Kraj: Moravskoslezský
  • Kapacita: 544
  • Využitá kapacita*: 14
  • Komu je ZZC určeno: samostatným mužům
  • Kolik stály úpravy: Tento areál nebyl dlouhodobě využíván. Sloužil sice jako záchytný uprchlický tábor, ale na jeho opravy a vybavení musela být vynaložena poměrně vysoká částka. Na vybavení, kamerový systém, opravy či oplocení bylo vynaloženo 26 milionů korun.

Středisko pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách Středisko pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách | Karel Janeček

Balková

  • Kraj: Plzeňský
  • Kapacita: 200
  • Využitá kapacita*: 42
  • Komu je ZZC určeno: samostatným mužům
  • Kolik stály úpravy: Toto zařízení staré 25 let sloužilo dříve jako výcvikové a školicí středisko pro policejní psovody. Zde bylo nutné zvednout kapacitu a zajistit nezbytné úpravy. Ty stály 13 milionů korun.

Zařízení pro uprchlíky v Balkové na severu Plzeňska Zařízení pro uprchlíky v Balkové na severu Plzeňska | Zbyněk Schnapka

*Pozn. Využitá kapacita k 13. 1. 2017 tak, jak ji uvádí ministerstvo vnitra.

salto ( 18. ledna 2017 08:34 )

No to je výborné: cca 600.000 na jednoho migrouše a 1,7 "ošetřovatele". Slušnému člověku se otvírá kudla v kapse. Jakpak asi skončila neziskovka Generace 21 a její křesťanští migranti (které G21 chtěla ubytovat v přemalovaném kravíně(. Jak dlouho to budeme muset snášet, Jsme tu ještě doma? ,

agfor ( 17. ledna 2017 21:14 )

To jo, ale někde se začít musí a ryba vždycky smrdí od hlavy.

zednik ( 17. ledna 2017 20:24 )

Když už se do těch budov tolik investovalo, mohly by se využívat jako domovy pro seniory, zaměstnance přeškolit na pečovatele.Nebo z nich udělat sociální byty a Marksová se Šlechtovou to mají vyřešené. Prostě to využít, tak to dělá každý normální hospodář. Jenže my to zas necháme zarůst mechem, v tom jsme prostě jedničky.

amgal ( 17. ledna 2017 20:24 )

https://www.youtube.com/watch? v=JnJTIc8ylkY jen aby se nám sem nezačali hrnout, když je pro ně odsouhlasená sociální podpora ve výši 21.000,- Kč.

gabreta ( 17. ledna 2017 19:10 )

Kdyby pán Bůh dal a měl jsi pravdu. Já ale cinkat klíčema už nejdu. Jednou jsem si naběhl na vidle a podruhý mne nikdo do mrazu cinkat nedostane!!

Zobrazit celou diskusi