Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podívejte se na zřícenou halu. Policie vyměnila znalce, mohl být zaujatý

Autor: ČTK, Mii - 
16. ledna 2017
11:54

Jen o malý kus vyvázlo v sobotu v České Třebové 80 účastníků florbalového zápasu, nad jejichž hlavami se začal sypat strop sportovní haly Vyšší odborné školy a Střední odborné školy technické. Záběry místa z události, která málem skončila tragicky, se podařilo Blesk.cz získat.

„Slyšeli jsme nejdřív takové lupání, znělo to jako když si někdo pinká míčkem. Pak najednou obrovská rána, viděl jsem jak se ze stropu vysypaly piliny nebo něco. Začali jsme utíkat, bylo to hrozně rychlé,“ řekl v neděli ČTK osmnáctiletý mladík, který jako organizátor seděl u časomíry umístěné zhruba v polovině haly.

Podobně událost popisuje předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko Renáta Typlová. „Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ uvedla.

Podívejte se na sesypanou střechu:

Video  Zřícená střecha v České Třebové: Záběry z dronu odhalily rozsah škod.  - Pardubický kraj
Video se připravuje ...

Příčinu pádu haly v České Třebové teprve určí znalecké posudky. Vedle policie posudek vypracuje i Pardubický kraj, který byl hlavním investorem stavby a který chce nechat projekt posoudit od studie až po kolaudaci. Projektant haly ovšem tvrdí, že celá výstavba proběhla standardně. Vrstva sněhu, která se na střeše nacházela, podle něj příčinou rozhodně nebyla.

Znalec mohl být podjatý

Vyšetřování nicméně v pondělí zpomalil fakt, že policie musela vyměnit soudního znalce. Původně stanovený znalec mohl být nějakým způsobem spojen se stavební firmou, která halu budovala, nebo s projekční kanceláří. „Dnes začínáme s důkladným ohledáním budovy za přítomnosti jiného soudního znalce, z jeho strany by mělo být všechno v pořádku. Dále zajišťujeme další podkladový materiál a výslechy osob,“ uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Ohledání místa potrvá několik dní, výše škody zatím není jasná.

Jak to vypadalo při incidentu na místě? Účastník zápasu zveřejnil video:

Video  Střecha haly se propadla během florbalového zápasu. Hráči vyvázli jen o vlas  - Youtube.com
Video se připravuje ...

V hale v době pádu střechy probíhal florbalový turnaj. Jeho finálový zápas měl být oficiální první akcí haly, v rámci kterého měla být přestřižena páska k jejímu otevření. Využívat ji měly kromě studentů i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. V současné době stavbu střeží policie.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 16. ledna 2017 22:09 )

Na první pohled je zřejmé , že typ spodního hrázdění není vhodný ,ten je vhodný na rozpětí několika metrů .I na konstrukci mostů se využívá ojediněle .Protože hlavní tah zátěže je na vrchní část a dolní je využita na zatížení tahem .U dřeva se využívá pevnosti na tlak , zde dosáhneme velmi vysokých hodnot na tah nikoliv.V tomto případě se může použít jen ocel , nebo legovaný hliník , či spíše dural .Nemusím být soudní znalec , ale zde je prvotní chyba projektanta.

Zobrazit celou diskusi