Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dramatická cesta školáků uvízlých na horách. Ve vichru a mrazu sjeli lanovkou

Autor: ula - 
14. ledna 2017
15:15

Děti ze Základní školy Máchovo náměstí v Děčíně na tyto hory jen tak nezapomenou. Nejdřív je uvěznila sněhová kalamita v Loučné pod Klínovcem a museli tak nedobrovolně strávit jednu noc ve společenské místnosti v hotelu. Kvůli počasí by se domů autobusem nedostali ani v sobotu. Nakonec se rozhodli za spolupráce místních vyrazit na cestu domů na dvou lanovkách. I když bylo -7 °C a foukal silný vítr.

Žáci sedmé třídy ze základní školy v Děčíně museli i s učitelským dozorem strávit jednu noc ve společenské místnosti v hotelu. Kvůli sněhové kalamitě se k nim nedostal autobus, který je měl odvézt. 

Situace se ovšem zkomplikovala, další dvě děti dostaly v noci horečku, včetně jejich učitele Davida Strejčka, který Blesku řekl: „Noc byla skutečně náročná. Byli jsme v jedné místnosti, všichni tam na sebe prskali bacily.“

Ani ráno nevypadala situace příznivě, silnice stále nebyly sjízdné a stále hustě sněžilo. Učitelskému dozoru silničáři potvrdili, že se k nim autobus stále nedostane. Nakonec učitele napadlo, že by se mohli dostat do Jáchymova, kam jezdí lanovky.

Cesta lanovkou v mrazu

„Zavolal jsem do Sport Centra, přes který máme lyžařský výlet zařízený, a ti nám zařídili zdarma odvoz lanovkami a tranzitem nám svezli kufry do Klášterce nad Ohří, kde jsme je přeházeli do autobusu,“ popsal Strejček.

Batohy a kufry měly jet původně lanovkou taky. Ale to nakonec nebylo možné, tak se čekalo na tranzit, který pro ně postranními cestami vyjel až k hotelu.

Děti pak musely absolvovat dvě cesty lanovkami. „Přesun nebyl příjemný, neustále sněžilo, na lanovce bylo okolo minus sedmi a hlavně foukal silný vítr,“ řekl zdravotník Martin Charvát a dodal: „Všechny děti to zvládly, ale jsme všichni unavení a těšíme se domů.“

„Chtěl bych poděkovat hotelu, že nám poskytl ubytování a stravu jeden den navíc, a také centru v Klínovci, že nám pomohli,“ uzavřel učitel při cestě s dětmi domů. 

Podívejte se, jak třída strávila noc a sobotní den:

 

djaba ( 14. ledna 2017 21:42 )

Též jsem absolvoval dvakrát kurz lyžování a to nebyla rekreace ale něco jako boj o život v divočině .Pěšky z Pece do chaty , nocležna ve sklepě bez topení ,pro šedesát dětí dva záchody a dvě umyvadla .Voda nepitná a jídlo jako pro pejsky .Lyžování bez vleku ,občerstvení nikde .Do pýče , asi jsme měli skvělé vedení školy , že nám ten luxus zařídilo.

4268 ( 14. ledna 2017 19:42 )

Ano, bylo to dramatický. Nebylo vidět na cestu a vítr vháněl do očích sníh tak, že si všichni museli zakrývat obličej (jediný co nás zachránilo před větrem byli lanovky s ochranými baňkami). Navíc minimálně 5 žáků bylo nemocných takže učitelé museli mít pevné nervy aby to zvládli. Někteří jeli lanovkou poprvé takže se trochu báli ale to je potom přešlo. Takže jestli jste se v téhle situaci neocitly tak se radši neozívejte. A nakonec chci ještě dodat: Ano, všechno co je v tom článku je PRAVDA.

4268 ( 14. ledna 2017 17:55 )

Hosti se dopravili autama. Za těchto podmínek je malá šance že autobus vyjede a když ano, je při spáteční cestě nebezpečí nehody jako se stala žákům kteří vyjeli před náma.

zednik ( 14. ledna 2017 15:42 )

Asi nevíš jak to v Krušných horách nyní vypadá . Ono mít na zodpovědnost třídu náctiletých za takovýhle mimořádných podmínek i na KH není vůbec jednoduché. Navíc v době, kdy mamička s tatínkme jsou schopni podávat trestní oznámení kdykoliv na koholkoliv, kdo je přítomen sebemenšímu nepohodlíčku jeho mazánka - např. nedávno při příchodu do školky neuvaří bobánkovi k snídani čajíček (doma mamička nemá čas)... Učitelé to tady zvládli a sluší se hotelu a místním lidem poděkovat .

Zobrazit celou diskusi