Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Clintonové jsme nestranili, odráží kritiku ČT. To Rada je prý zaujatá

Autor: jer, ČTK - 
13. ledna 2017
17:05

Dva zástupci šéfredaktora zpravodajství České televize (ČT) František Lutonský a Michal Kubal napsali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) otevřený dopis, v němž se ohrazují proti nařčení, že ČT ve zpravodajství o volbách amerického prezidenta stranila kandidátce Hillary Clintonové na úkor Donalda Trumpa.

Podle čtvrtečního vyjádření RRTV televize porušila zákon, protože její zpravodajství v bloku Americká volební noc bylo neobjektivní a nevyvážené.

„Vaše zdůvodnění vyvolalo mezi tvůrci a spolupracovníky pořadu rozhořčení a pocit nespravedlnosti, zejména kvůli účelovosti a zřejmé zaujatosti vaší zprávy. Nikdo z desítek lidí připravujících toto vysílání neměl samozřejmě sebemenší zájem na vyjadřování preferencí kteréhokoliv z kandidátů,“ uvedli v dopise.

Členové vedení zpravodajství ČT se pozastavili nad tím, proč rada nehodnotila celé dvanáctihodinové vysílání, ale jen jeho zlomek. Upozornili, že ve vysílání vystoupilo celkem 27 hostů, včetně otevřených příznivců Donalda Trumpa a tvrdých kritiků Hillary Clintonové, například Elišky Haškové Coolidge nebo Romana Jocha. Podivili se i tomu, že rada označila velvyslance USA Andrewa Schapira jako transparentního příznivce Hillary Clintonové, a nikoliv jako nejvyššího reprezentanta USA v ČR.

Zároveň radu vyzvali, aby sdělila, na základě jakých analýz a kompetencí označila CNN za televizní program, který před volbami otevřeně sympatizoval s kandidátkou Clintonovou a zda mají zprávě rady rozumět tak, že televizní moderátoři nesmějí pokládat otázky reflektující atmosféru ve veřejném prostoru, například otázky na bezpečnostní dopady rozhodnutí amerických voličů.

RRTV ve svém zdůvodnění informace o porušení zákona uvedla, že v rámci vysílání byl například manipulativně spojen obraz a slova během reportáže o postoji amerických celebrit k oběma kandidátům. Televize podle ní také v komentářích ve studiu nebo v předtočených příspěvcích dala prostor čtyřem americkým občanům, kteří byli všichni příznivci Clintonové a kritizovali Trumpa. ČT využívala příspěvky americké televize CNN, která podle rady před volbami otevřeně sympatizovala s Clintonovou. V několika případech také nebyly komentáře odděleny od informací zpravodajského charakteru, uvedla RRTV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 13. ledna 2017 20:07 )

ČT je privatizovaná už dávno, "Pražskou kavárnou" od Spacákového převratu!! ČT dávno pracuje a (dez)informuje diváky na zakázku a vůbec nejde jen o Trumpa. Lže, lže a zase lže, za peníze daňových poplatníků!!

vaber ( 13. ledna 2017 19:09 )

Clintonová byla hrozná a přesto všechna média v Evropě ji podporovala a vtloukala to lidem do hlavy . Proč to museli novináři dělat sami neví. A ten strach a naprostá bezradnost ministrů zahraničí v Evropě po zvolení Trumpa to byla lahůdka. Bohužel musím ČT na ty kecy taky přispívat i když nechci

fotrpjotr ( 13. ledna 2017 18:59 )

ČT je prolhaná televize pražské kavárny,lžou jako Havel.

jarda304 ( 13. ledna 2017 18:52 )

Především ČT privatizovat a poplatky zrušit. Když se chci divat na zajímavý sport či kulturu, dokument film atd. stejně si musím platit nejake soukrome programy. Ať si ČT propagandu platí a tamni tisice parazitů živi, komu se to libi. Pak at si tam melou co chtějí, bude mi to fuk.

misha46 ( 13. ledna 2017 18:22 )

Ulhaná ČT.

Zobrazit celou diskusi