Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kontejnery na elektro už nebudou zabíjet. Firma slibuje bezpečnější typ

Autor: tmp - 
23. ledna 2017
06:15

Poté, co se před pěti lety mladík udusil v kontejneru na elektroodpad, kde se zaklínil při vybírání věcí, se firma Asekol, která kontejnery vyrábí, rozhodla umístit varovné nápisy. Kvůli častému vykrádání pak firma změnila i zabezpečení kontejneru i celého vhozového systému. Nyní už by měl být systém bezpečný. Případy vniknutí evidují také kontejnery na textil, ty ale žádné změny sytému nechystají.

Smrtelné neštěstí se odehrálo na Kolínsku v roce 2011. Tehdy se mladý muž patrně pokoušel vybrat obsah kontejneru na elektroodpad. Místo toho v něm však uvízl a následně se udusil. A to i přesto, že kontejnery nejsou hermeticky uzavřené. O rok později pak uvázl šestačtyřicetiletý bezdomovec ve Vsetíně v dalším kontejneru na elektroodpad. Přidušeného muže se snažili ještě zachránit v nemocnici, svým zraněním ale podlehl.

Za pokus o krádež zaplatili životem také lidé snažící se vybrat kontejnery na oblečení. Například v roce 2015 byli hasiči na Zlínsku přivoláni ke kontejneru na sběr textilu ve Vsetíně. Třiadvacetiletý cizinec se tehdy udusil v uzavíracím mechanismu kontejneru. Podobně dopadl také před třemi lety dvaatřicetiletý muž, který se zaklínil v pražském kontejneru na textil. Podle policie se zřejmě opět udusil. 

Výrobce červených kontejnerů na elektroodpad Asekol nainstaloval své první kusy už v roce 2007. „Společně s rozmístěním červených kontejnerů jsme zaznamenali případy jejich vykradení či poničení. Na takovéto případy jsme reagovali zlepšením zabezpečení celého kontejneru i vhozového systému,“ prozradila Blesk.cz marketingová manažerka Martina Martinková. Po tragické nehodě v kontejneru na elektroodpad roce 2011, Asekol sliboval umístění varovných nápisů. Poté následovala další opatření.

Změny pomohly

„Na konci roku 2015 jsme přišli v pořadí již s pátým typem červeného kontejneru, který vzešel z téměř ročního testování. Na designu kontejneru se podíleli přední čeští průmysloví designéři,“ řekla Martinková. „V případě nového typu kontejneru neevidujeme žádné vniknutí, ale spíše poničení polepu nebo posprejování,“ dodala. I to se ale v poslední době snižuje.

Zatímco Asekol má na výrobu červených kontejnerů monopol, výrobců kontejnerů na oblečení je víc. Podle těch oslovených Blesk.cz ale žádné změny ve svých systémech nechystají. „Jde nám především o to zlepšit osvětu o textilním odpadu. Pokud někdo vleze do kontejneru, je to vandalismus a krádež. Změnou systému vyklápění nebo velikosti vhozu kontejneru pouze potrestáte 99,9 % lidí, kteří třídí komunální odpad a jsou odpovědní vůči životnímu prostředí,“ řekl Lukáš Killar ze společnosti Dimatex.

Červené kontejnery jsou vhodné pro vhazování starších elektrických zařízení. Odtud je nebezpečný elektroodpad svezen na třídicí a zpracovatelské linky. Celkově je v Česku umístěno bezmála 2830 takových kontejnerů. Nejvíce jich má Praha – celkem 220.

Zobrazit celou diskusi