Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz amalgámových plomb: Budou bílé výplně pro děti a těhotné zdarma?

Bezplatné amalgámové výplně vyvrtaných zubů budou brzy minulostí.
Bezplatné amalgámové výplně vyvrtaných zubů budou brzy minulostí.  (Autor: Profimedia.cz, archiv)
Autor: zst - 
13. ledna 2017
10:45

Evropská komise zakázala spravovat dětem do 16 let a těhotným ženám zuby standardními amalgámovými plombami. Zdravotní pojišťovny tak budou muset plně hradit jinou variantu zubních výplní. Jakou? To zatím neví. Amalgám se Bruselu nelíbí kvůli tomu, že obsahuje rtuť. Informovala o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Dnes za příplatek, za rok a půl možná zdarma. Řeč je o takzvaných bílých zubních plombách pro děti a těhotné ženy. Tradiční amalgámové výplně se totiž nelíbí Evropské unii kvůli obsahu jedovaté rtuti. Ta se jednak dostává během vrtání u zubaře do odpadních vod, jednak se uvolňuje při spalování těl v krematoriích.

Právě amalgámové výplně jsou nejlevnější variantou, a proto je plně hradí zdravotní pojišťovny. Bílé plomby jsou nyní za příplatek. Jenže to by se mělo změnit, minimálně pro dvě zmiňované skupiny lidí. Pojišťovny se proto budou muset rozhodnout, kterou variantu budou hradit místo amalgámu. Jedna z možností totiž musí být ze zdravotního pojištění zdarma.

Zdraží to zubařinu, varuje šéf stomatologů

„Tento zákaz povede k dramaticky vyšším nákladům na stomatologii, které buď zaplatí pacienti ze své kapsy, nebo to ještě více zatíží veřejné pojištění,“ řekl deníku nově zvolený šéf Stomatologické komory Roman Šmucler.

„Amalgám byl totiž jednoznačně nejlevnější. Žádný jiný materiál se mu v tomto ohledu zdaleka neblíží, všechny další výplně jsou podstatně dražší a pracnější,“ komentoval rozhodnutí Bruselu šéf hradecké stomatologické komory Vít Hrubecký.

Namísto 1,5 miliardy budou muset pojišťovny platit zhruba dvakrát tolik. Pokud tedy rozhodnutí komise posvětí Evropský parlament. Pojišťovny zatím neví, kterou variantu by místo amalgámu platily. „Zatím můžeme říci pouze to, že otázka amalgámových výplní bude součástí jednání o úhradách na rok 2018,“ řekl šéf Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Šmucler: Náklady navíc by měla platit Unie

Miliardy by podle muže, jenž stojí v čele stomatologů z celé republiky, měla hradit Evropská unie. Amalgám je podle něj u řady pacientů nejen nejlevnější, ale také nejtrvalejší a rychle hotový. „Bez amalgámu se budou muset dělat v některých případech kompromisy v kvalitě péče. Výplň bude dražší, ale přesto třeba méně vydrží,“ vysvětlil Šmucler.

„Jedna z variant náhrady by mohly být kompozitní pryskyřice - tzv. bílé výplně, ty ale třeba nejde zhotovit ve stoličkách u pacientů se špatnou hygienou a třeba zvýšeným dávivým reflexem,“ dodal.

Roman Šmucler, stomatochirurg, moderátor, vysokoškolský pedagog, podnikatel Roman Šmucler, stomatochirurg, moderátor, vysokoškolský pedagog, podnikatel | Karel Kopáč

Šmucler pro MF Dnes přitom ještě před několika týdny rušení amalgámu vítal. Kvůli zdraví sestřiček, lékařů i ničení životního prostředí. Není ale prý amalgám jako amalgám. „Jsem pro zrušení ručně míchaného amalgámu, nikoliv takzvaného dózovaného. Ten už nemá rizika ručně míchaného amalgámu. Manipulace a hlavně namíchání je velmi přesné, a tak se neuvolňuje rtuť,“ argumentuje.

ivoadller ( 13. ledna 2017 16:58 )

Ale o to přece jde, plombovat dokola a dokola a vybírat plombovné.

spania ( 13. ledna 2017 13:24 )

Bílé plomby jsou sice hezké,ale pokud máte větší kaz a zub už několikrát spravovaný,tak nic nevydrží.Amalgámové plomby vydrží v zubu i několik let,zvláště právě ve stoličkách a zubech,se kterými byly větší problémy.Bílé plomby se podle mně hodí do předních zubů,kde jsou malé kazy.

hejhej ( 13. ledna 2017 11:32 )

plys.... Zbytečně tolik pojišťoven, zbytečné vyhazování peněz za: ředitelské platy, platy náměstků, administrativní pracovníky a v neposlední řadě zbyteční revizní lékaři - důchodci, mnohdy hodně přestárlí. Zdravotniczví je černá díra , proto nejsou peníze pro nemocné.

hejhej ( 13. ledna 2017 11:27 )

Ať přidají pojišťovnám. Když jsou staticíce na zařizování bytů poslancům a ministrům ,( Jurečka ), mají se tyto peníze použít na zdraví.

Zobrazit celou diskusi