Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čistíte si zuby elektrickým kartáčkem? Opatrně, možná si ubližujete

Autor: tmp - 
22. ledna 2017
08:00

Podle odbornice na dentální hygienu Dany Tichotové lidé často investují nemalé částky do přípravků a pomůcek, které pro ně jsou absolutně nevhodné. Příkladem může být oscilačně-rotační a pulzační elektrický kartáček. Ten může paradoxně více uškodit než pomoci. Jeho síla totiž výrazně škodí sklovině a při dlouhodobém užívání může vést i k odhalení zuboviny a tedy zvýšené citlivosti zubů na termické podněty.

Všechny kartáčky, které se nabíjejí přes nabíječku, se nazývají elektrické. Existují dva základní typy. „Rozlišujeme kartáčky, kde je sonická technologie a kartáčky, kde funguje oscilačně-rotační a pulzační technologie. Jádrem sonické technologie je využívání vysokofrekvenčního stírání, zatímco u té druhé kartáček osciluje a rotuje,“ vysvětlila vedoucí dentální hygieny Arbes + v Praze.

Podle ní se ani u jedné z technologií nedá říct, že by byla vyloženě špatná. „Ony opravdu ty kartáčky dobře rozrušují plak i buněčnou membránu bakterie a ta potom zhyne. Ale spíše se technologie liší v tom, pro koho jsou vhodnější,“ upozornila odbornice. „U sonické technologie dochází k vysokofrekvenčnímu vlnění, což vytvoří dynamickou vlnu, která prochází i mezizubním prostorem. Z mého hlediska je tedy daleko lepší, protože vám předčistí mezizubní prostor tím, že ta dynamická vlna tam převalí kyslík,“ poradila. Podle Tichotové se kyslík dostane nejenom do mezizubního prostoru, ale i do dásňového žlábku, kde se také drží bakterie.

Mezizubní prostory je nutné si čistit, jelikož právě tam mohou čekat ty nejzákeřnější bakterie. „Plak je organická hmota tvořená z rozkládajících se zbytků potravin a bakterií. A ve chvíli, kdy tam tohle zůstane, tak se bakterie začnou pomnožovat a jsou tak agresivní, že dokážou rozpustit i kost pod dásní, kde jsou ukotveny kořeny zubů, a vzniká tzv. parodontóza,“ varovala Tichotová. Kvůli parodontóze ubývá kost a kořen drží na stále menší ploše, což může vést ke ztrátě zubů.

Kartáček může poškodit zubovinu

Naproti tomu u oscilačně-rotačních a pulzujících technologií může hrozit i určité nebezpečí. „Nedá se úplně říct, že je špatný, ale u starších typů bohužel docházelo k tomu, že kartáček rotoval, tak na něj pacienti velmi tlačili. U krčku zubů je ale velmi úzká vrstva skloviny, daleko tenčí než na jiné části zubu. Při dlouhodobém užívání těchto kartáčků se tak sklovina může výrazně ztenčit, odhalit se dentin (zubovina – pozn. red.), což je citlivá část zubu. Toto může způsobovat krčkové defekty, které jsou pro pacienty velmi citlivé na termické podněty,“ upozornila. Pro ně pak je velmi bolestivé jíst nebo pít cokoliv horkého nebo studeného.

„Oscilačně-rotační a pulzující technologie tak doporučuji pacientům s omezenou motorikou, například starším lidem s horší citlivostí v rukou anebo dětem,“ dodala. Obě technologie pochází z USA a na český trh byla nejprve uvedena oscilačně-rotační technologie a teprve v devadesátých letech i sonická. 

Podle odbornice to nicméně výrobci oscilačně-rotačních a pulzačních kartáčků nyní vyřešili světelnou kontrolkou, která uživatele upozorňuje, kdy na zuby moc tlačí. I tak to ale není ideální. „Alespoň už je to bezpečné,“ míní odbornice. Podle ní mají výběr elektrického kartáčku lidé vždy konzultovat se zubním lékařem nebo dentálním hygienistou. „Teprve na základě toho by měli zakupovat kartáček. Je potřeba, aby to lidé řešili individuálně se specialistou, který doporučí, co přesně je pro daného pacienta vhodné,“ doplnila.

Závěrem Dana Tichotová konstatovala, že nezbytným rituálem v každém věku musí být každodenní čištění zubů zubním kartáčkem a mezizubními pomůckami včetně pravidelné návštěvy dentální hygieny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radekkreml ( 24. ledna 2017 12:09 )

Souhlasim mám normal kartacek a k dentalni hygienicce chodim a dokonce mi poradila neco ucinneho pri prvni pomoci, abych si koupil dentacol kdyz uz me zacne v puse bolet zub ci dasne,k tomu je taky zastancem klasickych kartacku.

Valjean ( 22. ledna 2017 15:41 )

Sonický kartáček opravdu nepotřebuješ. Na druhou stranu je to opravdové ulehčení. Já používám od philipsu nějaký za 4k a za ty dva roky je to strašná úspora času. K tomu ještě mezizubní kartáček, bez kterého se nedá fungovat. Občas si v lékarně koupím plak detektor (takové ty kapsle co rozkousneš a obarví to plak) a ukáže mi to co zanedbávám. Ten kartáček je jak pro blbé, pípá mi kdy se mám přesunout na další kvadrant. Přítelkyně používá Curaprox nejměkčí, solo kartáček, mezizubák a nit a samozřejmě má zuby vyčištěny lépe, ale když jsme si pro srovnání udělali ten plak detektor test, tak to neměla o moc čistčí. Pro líné lidi sonickej kartáček. O rotačních, které ti max odhalí krčky a patří maximálně na čištění bot se asi bavit nebudeme

paul.hyena ( 22. ledna 2017 11:25 )

Omezenci jako ty mě baví. Dentální hygiena jednou za půl roku se dá sehnat i okolo 500,- a vzhledem k tomu, že ti dokáže ochránit zuby před paradentozou i zubním kazem, tak se to finančně vyplatí - následné vrtání zubů, dělání protéz a zubních můstků je mnohem dražší. Sonický kartáček nepotřebuješ, pořád je lepší kvalitní manuální čištění měkkým kartáčkem + používání mezizubních kartáčků.

europa ( 22. ledna 2017 08:43 )

Pravidelné návštěvy dentální hygieny? Kdo na to má asi peníze? Věřím tomu, že sonické kartáčky jsou lepší, ale taky jsou o hodně dražší. Takže opět - kdo na to má. Bohužel většina lidí ne.

Zobrazit celou diskusi