Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

BlaBlaCar zpoplatní v Česku zprostředkování spolujízdy. Lidé lamentují

Autor: ČTK, ula - 
12. ledna 2017
14:10

Internetová platforma pro sdílení volných míst v automobilu zpoplatní zprostředkování spolujízdy. Provize za zprostředkování jízd by spolucestující měli začít platit na konci letošního nebo na začátku příštího roku. O výši provize a způsobu platby se zatím společnost rozhoduje. Za poslední rok řidiči v Česku a na Slovensku nabídli prostřednictvím této služby jízdu téměř 1,7 milionu spolucestujícím.

Uživatelům se to nelíbí, jak informoval deník MF Dnes. BlaBlar se brání tím, že už od vstupu na trh o zavedení poplatku mluvil.

„V současnosti se za online služby BlablaCaru v Česku neplatí, spolucestující se pouze rozdělí o náklady na palivo. Doporučená částka je stanovena na 80 haléřů na kilometr, řidič jí ale může o polovinu zvýšit nebo snížit a je na spolucestujících, zdali ji akceptují,“ uvedl Pavel Prouza, Country manažer BlaBlaCar pro ČR. Platí se například ve Francii, Německu nebo ve Španělsku, kde se provize za zprostředkování pohybuje kolem 10 až 15 procent z ceny jednoho místa ve voze.

Online platba nebo zavedení předplatného?

Vhodný způsob zpoplatnění pro oblast střední a východní Evropy testuje původně francouzská společnost v Polsku. Pro Česko podle Prouzy přichází v úvahu povinná online platba pomocí platební karty nebo prostřednictvím přednabité elektronické peněženky. V případě peněženky by se poplatek za jízdu strhával až následné poté, co obě strany potvrdí, že se jízda uskutečnila.

Elektronický systém v současnosti řidiči a spolujezdci nevyužívají a peníze na pokrytí nákladů na jízdu si zpravidla předávají v hotovosti.

Spolujízda jedině bez poplatků

„Nový hráč na trhu už vyvolal v komunitě spolujezdců nevoli. Na internetu se zformovali konkurenti, kteří se neztotožňují s komerčním charakterem BlaBlaCaru. Vadí jim zpoplatnění služby a chtějí mimo jiné absolutní svobodu v určování cen jízdného,“ uvedla MF Dnes.

„Chceme být neziskové sdružení, abychom projektu zajistili neprodejnost,“ sděluje web jedné z konkurencí BlaBlaCar. Na žádost MF DNES o přesnější formulování výhrad však nikdo z kritiků nezareagoval.

BlaBlaCar: Poplatek jsme avizovali předem

„BlaBlaCar na český trh vstupoval s tím, že službu dříve či později zpoplatní. Ničím se tedy netajil a již od prvního dne spuštění uživatelé webové i mobilní aplikace viděli při objednání jízdy nejen cenu jízdy v současnosti, ale i budoucí poplatek BlaBlaCar,“ řekl Blesk.cz Prouza.

BlaBlaCar v Česku působí od ledna loňského roku, kdy koupil předního poskytovatele spolujízdy v tuzemsku, společnost Jízdomat. Společnost byla založena v roce 2006 ve Francii, dnes působí ve 22 zemích světa. V Česku zaměstnává čtyři lidi.

Průměrná délka nabízených jízd je v Česku 197 kilometrů a typickým pasažérem je řidič ve věku 32 let a 28letý spolucestující. Kolik lidí konkrétně spolujízdu pomocí BlablaCaru od loňského ledna využilo, společnost neuvedla s tím, že tento údaj nesleduje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi