Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Další ptákovina.“ Brusel chce po Češích už i registraci obyčejných vzduchovek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: zst - 
11. ledna 2017
10:45

Směrnice o zbraních, kterou chystá Evropská unie a které se Česko snaží vzdorovat, dopadne nejspíš i na majitele vzduchovek. Zbraň, co dříve ovládal každý malý kluk, se bude muset zaregistrovat na policii. Nařízení ji totiž přesune do stejně kategorie jako brokovnice. Informoval o tom středeční deník Právo.

Vzduchovky, znehodnocené zbraně, plynové pistole nebo repliky pušek – o těchto zbraních chce mít EU nově detailní přehled a podle nového nařízení z Bruselu by je jejich majitelé museli registrovat. Stejná pravidla se mají dotknout dokonce i exponátů v muzeích. Každý, kdo bude muset zbraň registrovat, bude muset mít navíc platný zbrojní průkaz. Pokud ministerstvo vnitra nevymyslí nějakou výjimku.

V klidu by měli být lidé, kteří mají doma historické, paintballové nebo airsoftové zbraně. Na rozdíl třeba od filmařů. Česko se zatím k připravované směrnici staví velmi skepticky a odmítavě.

„Je to jako registrovat žehličku“

Miroslav Jandor jako prezident projektu, který každý rok pořádá rekonstrukci bitvy Tří císařů u Slavkova, ví, že se nařízení této akce dotkne ve velkém. O její budoucnost se ale neobává. „Myslím, že většina z nich vlastní zbrojní průkaz a láska k jejich koníčku je pohne k tomu, aby zbraně registrovali, ale policisté se z toho asi zblázní. Je to další ptákovina, která jde proti normálnímu myšlení. Je kolem toho hysterie, jak kolem narovnávání banánů,“ poznamenal.

Za nesmyslné považuje změny také ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech František Koch. „Bude to pro mě jen další administrativa, ale budiž. Registrovat však odborně nezvratně znehodnocenou zbraň má asi takový význam, jako bych nechal registrovat žehličku. Co pánové a dámy v Bruselu vymýšlejí za statisícové platy, jsou nepředstavitelné hlouposti,“ zkritizoval návrh Koch, jehož muzeum se podílí na populární vojenské akci Bahna.

Text nařízení ale ještě není definitivní a finální verze může být jiná, upozorňuje europoslanykně Dita Charanzová (ANO), která dělá směrnici stínovou zpravodajku.

„Podařilo se dosáhnout toho, že stávající držitelé zbrojních průkazů o své zbraně nepřijdou, nejisté jsou ale vyhlídky pro budoucí nabyvatele některých typů zbraní,“ řekla už dříve ke směrnici pro Blesk.cz Charanzová. „Původní návrh obsahoval skutečně výživnou porci zcela nesmyslných opatření – počínaje omezením napodobenin zbraní, nuceným znehodnocením zbraní vystavených v muzeích až po nejrůznější omezení sportovních střelců apod.“ připomněla.

„Nesouhlasím ale s tím, aby deaktivované zbraně byly zařazeny do stejné kategorie jako běžné lovecké zbraně, které používají myslivci, které majitel musí ohlásit policii. Je mi záhadou, jak by takovým krokem chtěla Evropská komise posilovat bezpečnost v Evropě. Navíc není úplně jasné, co se bude dít se zbraněmi, které už znehodnocené jsou,“ řekla Právu.

panda82 ( 12. ledna 2017 10:36 )

A co,tam mohou ti dědci vymyslet, vždyť se nudí,jak to že nás neinformují třeba o tom že v Polsku je okupace cizími vojsky a jsou ohroženy i jiné země EU, to by nás více zajímalo a to nám vzduchovky na ty okupanty stačit nebudou

fotrpjotr ( 11. ledna 2017 15:32 )

Kdyby blbost kvetla,tak by byl Brusel největší zahradnictví na světě.

eda22 ( 11. ledna 2017 13:16 )

Opět nepravda a opět šířená Bleskem.

zednik ( 11. ledna 2017 12:31 )

Myslím, že i na registraci těch žehliček brzy dojde. Za zbr. průkaz se platí. Jak jinak dostat z lidí další peníze. Následovat bude registrace rýčů, seker a kladiv, s tím se dá přeci taky zabít. Možná dojde i na registraci rukou a nohou , výhodu budou mít invalidé. Za každou končetinu se bude totiž platit zvlášť

iFender ( 11. ledna 2017 12:26 )

Voshawala muhotam potajmu!Uz i na vzduchovky?

Zobrazit celou diskusi