Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„1234“ zapsané v notýsku: Češi s hesly stále tápou, zloději se radují

Autor: ula - 
9. ledna 2017
18:51

Máte heslo „1234“ u všech svých e-mailových účtů, případně dokonce v internetovém bankovnictví a zná ho celá vaše rodina? Nejste výjimka. Internetoví uživatelé po celém světě stále ještě tápou, jak se chránit v online prostředí. Jaká hesla jsou nejbezpečnější a jak přistupovat k jejich sestavování?

Lidé se vystavují zbytečným rizikům tím, že volí slabá či opakující se hesla, odhalil průzkum společnosti Kaspersky Lab.

Data vyplývající z analýzy ukazují, že značné množství uživatelů (téměř každý pátý – 18 %) čelilo pokusu o nabourání svých účtů, přičemž se ale pouze malé procento drží doporučených pravidel vytváření bezpečných hesel.

Například pouhá třetina (30 %) internetových uživatelů vytváří pro každý svůj účet unikátní heslo. Každý desátý člověk dělá tu chybu, že pro všechny svoje účty používá heslo stejné. Když u takovýchto uživatelů dojde k prolomení u jednoho účtu, hrozí, že budou napadeny a zneužity i ostatní.

Teorie je jiná než praxe

Problém představují rovněž slabá hesla. Pouze polovina (47 %) lidí používá kombinaci malých a velkých písmen a dva ze tří (64 %) kombinují písmena a čísla. I když uživatelé vědí, že internetové bankovnictví nebo účty v e-shopech by měly mít silná hesla, stejně si volí ta jednodušší na zapamatování.

Rodinné heslo v notýsku

Lidé taky velmi často prozrazují hesla známým či rodině. Téměř třetina (28 %) sdílela své heslo se svým příbuzným, přičemž 11 % ho sdělilo kamarádovi. Bezmála čtvrtina uživatelů (22 %) přiznala, že si svá hesla zapisují do notýsku – i kdyby bylo heslo sebesilnější, může ho takto kdokoliv vidět a zneužít.

Tři běžné chyby, které většina uživatelů dělá při tvorbě svých hesel:

  • Uživatelé používají stejné heslo pro několik svých účtů. Když tedy dojde k prolomení jednoho hesla, může dojít k nabourání hned několika účtů.
  • Uživatelé používají jednoduchá, slabá hesla, která je snadné rozluštit.
  • Uživatelé nechávají své prohlížeče zapamatovat si hesla, čímž tak zcela ztrácejí smysl.

 

Jaká volit hesla?

„Lidé stále dělají zbytečné chyby, co se týče online hesel. Nejlepší heslo přitom nenajdete ve slovníku. Skládá se totiž z malých a velkých písmen, čísel a interpunkčních znamének,“ shrnuje základní pravidla regionální manažer Kaspersky Lab Jan Sekera.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi