Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České podniky dostanou větší volnost: Za prací přijde ještě víc Ukrajinců

Autor: sou - 
23. ledna 2017
05:02

České podniky budou mít zase o něco volnější ruku v zaměstnávaní Ukrajinců s nízkou a střední kvalifikací. Ministerstvo zahraniční totiž od 1. února navýší kótu pro žádosti o zaměstnaneckou kartu až pro 400 lidí měsíčně. Svaz průmyslu a dopravy České republiky ale upozorňuje, že příjetí těchto zaměstnanců je stále zdlouhavý proces, který může trvat až půl roku. Přitom až šestina firem plánuje příjem lidí už během prvního čtvrtletí letošního roku.

Projekt Režim Ukrajina byl spuštěn v srpnu loňského roku s kvótou 170 žádostí na měsíc. O dva měsíce později zastupitelský úřad ve Lvově navýšil počet pracovníků pro přijímání a vyhodnocování žádostí tak, aby bylo možné navýšit kapacitu vydávaných zaměstnaneckých karet na 320 osob měsíčně. „Díky projektu Režim Ukrajina mohou firmy, které trpí nedostatkem pracovníků a musí v mnoha případech odmítat další zakázky, získat z Ukrajiny více pracovníků,“ uvedl Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Ministerstvo zahraniční tak opětovně bude tuto kvótu navyšovat, a to o čtvrtinu. Od prvního února tak už budou moci o zaměstnaneckou kartu žádat čtyři stovky zaměstnanců. „Tuzemské firmy projevují enormní zájem. Jen za první týden letošního roku evidujeme na Svazu novou poptávku na obsazení cca 60 pracovních míst. Navýšení kvóty vítáme, ale zároveň upozorňujeme na úzké místo systému – tím je časová náročnost celého procesu,“ uvedl pro Blesk.cz 1. viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Papírování kvůli zaměstnanecké kartě trvá až půl roku

Přestože firmy dostávají od svazu veškerou podporu při vyplňování papírů včetně doporučení na společnosti, které se přímo na Ukrajině zabývají vyhledáváním vhodných uchazečů, v praxi celý proces od výběru až po získání zaměstnanecké karty trvá až půl roku. „Proto upozorňujeme na potřebu navýšit také počet úředníků, kteří zpracovávají žádosti o tyto karty. Jinak pozitivní efekt z navýšení kvót pro ukrajinské zájemce o práci bude oslaben v praxi tím, že se žádosti nestihnou vyřizovat. Firmy potřebují zaměstnance nyní, ne za rok,“ upozorňuje Rafaj.

I když v České republice loni v prosinci nezaměstnanost stoupla, je stále nejnižší od roku 2008. „Jednoduše řečeno, kdo u nás chce pracovat, už pracuje. Firmy volná místa nabízí ukrajinským uchazečům, až pokud se jim nepodaří obsadit pozici domácím uchazečem, a to včetně měsíční podpory v hledání ze strany úřadu práce,“ informuje Rafaj s tím, že chybí nejen technicky vzdělaní, ale například i řidiči autobusů nebo nákladní dopravy.

Přijímat bude hned ze začátku roku až šestina firem

Podle průzkumu společnosti Manpower přitom až šestina firem plánuje v prvním čtvrtletí letošního roku přijímat další zaměstnance. „Během posledního roku se trh práce změnil, a to ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost je v ČR nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných zaměstnanců,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

ManpowerGroup index trhu práce podle ní ukazuje na to, že na začátku roku budou nabírat především velké průmyslové a logistické podniky. Mezi nejhůře obsaditelné pozice už nepatří pouze specializované technické profese, ale firmy nemohou najít dostatek výrobních dělníků a skladníků.

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Velcí zaměstnavatelé hlásí nejsilnější aktivní náborové prostředí s čistým indexem trhu 25 %. Malé podniky předpovídají skromnější náborové plány s indexem 6 %  a střední podniky se čtyřmi procenty. Zaměstnavatelé v mikropodnicích hlásí index plus jedno procento.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 23. ledna 2017 10:43 )

A komunističtí vyvrhelové nás strašili nezaměstnaností!!!!!

romario71 ( 23. ledna 2017 09:35 )

 Toto už není možné!!!Lidé v čechách nemají práci a budou se sem tahat podělaný liný ukáčka.Co vidím ve firmách,tak ukrajinci jsou líný jak vši a chtějí víc peněz než český člověk.Opravdu toto můžou vymyslet tupé mozky sem zatáhnout ještě víc té ukrajinské verbeže.Po devadesátém roce se vyřvávalo jak tu nebudou rusáci a spol a teď je tady těch ruských a ukrajinských sráčů dvakrát tolik.Tahněte z ukrajincema do háje a dejte peníze českým lidem,kteří to potřebují.

luppe ( 23. ledna 2017 08:46 )

Naše nemilá vládo...je vidět, že v těch kebulích máte vážně nas@áno!!!! Ano Ukačka budou za ty almužny dělat!!! A o našich lidech zase budete lhát, že nestojí o práci na místo abysta pány podnikatele donutili zvednout mzdy!!! Jděte se vy@rat vy hňupové se vzděláním z Plzně! Už aby byly volby!!!

lesnismes ( 23. ledna 2017 07:29 )

Proc proste nasim lidem ty firmy nepridaj?Ceske platy je normalni ostuda, nikdo nebude pracovat v roce 2017 za usmudlanejch 12 tisic.

kradu ( 23. ledna 2017 07:16 )

přesně tak  ted nám sem nas.erou největší odpad a špínu evropy

Zobrazit celou diskusi