Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Náboženská komunita Dvanáct kmenů: V Německu týrali děti! Teď přišli k nám...

Autor: Jan Doležal, ČTK, mir - 
10. ledna 2017
18:45

Odmítají posílat děti do veřejných škol a součástí výchovy jejich dětí jsou i fyzické tresty. Kvůli tomu se náboženská komunita Dvanáct kmenů dostala v Německu do vážných konfliktů se zákony a zmizela ze země. Nyní má sídlo na Rakovnicku a na Chebsku.

V Mšeckých Žehrovicích (další část komunity je ve Skalné na Chebsku) se němečtí příslušníci Dvanácti kmenů údajně připojili ke své české odnoži. Žijí v několika domech i na farmě za vesnicí.

„Chovají ovce, pěstují brambory a další plodiny, které vydávají za ekologické potraviny. Když je tady nějaká akce, tak to tam prodávají. Jednou jsem si u nich koupila ovčí sýr, nebyl nic moc. Zmrzlinu mají dobrou,“ prozradila Blesku místní obyvatelka. „Děti ale do školy neposílají, prý mají svoji učitelku,“ dodala.

Reportéry Blesku přivítal člen komunity, který se představil jako Andreas. O tom, proč se ocitli v Česku, mluvil otevřeně. „Přišli jsme sem, protože v Německu nám nebylo umožněno, abychom fungovali podle našeho přesvědčení, naší víry. Ta je založena na prapůvodu křesťanství, že všichni žijí pospolu, fungují společně a navzájem jsou si oporou,“ řekl. Jakmile ale přišla řeč na údajné týrání dětí, rázem zpozorněl, víc se bavit nechtěl a rychle se rozloučil. Zakázal jakékoli fotografování.

Komunita Dvanáct kmenů vznikla v 70. letech minulého století ve Spojených státech a její členové žijí přísně podle Bible. V Německu se její příslušníci usadili na počátku devadesátých let minulého století a svého času jich tam bylo až 140. Živí se pěstováním vlastních plodin a chovem hospodářských zvířat.

Ve Skalné panují mezi místními obyvateli a členy komunity přátelské vztahy. „Nejsou s nimi žádné problémy. Staví tu pekárnu, prodávají zeleninu, jsou milí a hodní,“ potvrzuje žena ze sousedství.

 

Mluvčí komunity tvrdí: Výchova může být přísná

Jsou přátelští, pracovití a ochotní pomáhat všem. Alespoň tak se členové Dvanácti kmenů, kteří se před dvěma lety usídlili na Chebsku, jeví svému okolí. Ve Skalné jich žije asi šedesát. Koupili tu velký dům. „Jsou mezi námi Poláci, Češi, Němci i Slováci. Nejsme žádná instituce ani církev. Hlavní je pro nás pospolitost. Společně vaříme, pracujeme a jíme. A scházíme, abychom si společně zazpívali i zatančili,“ říká hned v úvodu jeden z členů – Aleš Heuler (43).

„Hlavním zdrojem obživy je prodej našich bio výrobků. Děláme ale i komunální práce pro město, stavíme pekárnu,“ dodává. Většinu potravin si komunita produkuje sama. Nedaleko Skalné vlastní statek, na kterém chová krávy, ovce, kozy a koně.

Ve skupině žijí asi tři děti školou povinné. Jejich výuka ale probíhá doma. „A to je hlavní důvod, proč již v Německu žít nemůžeme. To, že jsme v Čechách, nemá s aférou nic společného. Byli jsme zde už před ní. Myslíme si, že každý by měl mít právo vychovávat své děti podle svého svědomí. To v Německu nelze. Výchova může být přísná. Vedeme je ale k lásce, úctě a disciplíně. Naše děti jsou šťastné a milují své rodiče. Všem ochotně pomáhají a nikomu neubližují a vědí, že žít by se mělo jen s jedním partnerem. Ctíme manželský svazek,“ brání výchovné procesy člen hnutí Aleš Heuler.

Skandál v Německu: Fyzické tresty dětí

V Německu je hnutí Dvanáct kmenů považováno za sektu. Do křížku se zákonem se dostalo vícekrát – především kvůli tomu, že neposílá děti na povinnou školní docházku a učí je doma (podle některých zpráv nevhodně, za použití nepřiměřených trestů).

Členové Dvanácti kmenů totiž odmítají sexuální výchovu i evoluci, která je podle nich v přímém rozporu s jejich vírou – žijí striktně podle Bible. Mnohem větší povyk však vzbudila reportáž televizní stanice RTL. Skrytá kamera natočila, jak ženy fyzicky trestají zlobivé děti – na holou, proutkem.

Krátce po televizní reportáži stovka německých policistů vtrhla do objektů komunity a odebrala příslušníkům sekty 40 dětí. Zátah probíhal na dvou místech – 28 dětí bylo odebráno z kláštera a farmy v obci Klosterzimmern a dalších 12 bylo nalezeno ve vesnici Wornitz.

Skončily v dětských domovech a pěstounských rodinách. Několik členů hnutí bylo odsouzeno k vězení či k veřejně prospěšným pracím. Část Dvanácti kmenů se pak přestěhovala do Česka. Loni v červnu zase soud v jihoněmeckém Augsburgu poslal na dva roky do vězení učitelku sekty Marinu P. (56), kterou usvědčil z týrání svěřených žáků.

oliiiii3 ( 26. března 2022 08:30 )

Ano nccpěte to sem všechno, Česko bere vše, nejsou byty a ejhle kde se na jednou vzalo, kamaráka dostala v práci padáka že to potřrbuje Ukrajinka škoda mluvit

sportak ( 10. ledna 2017 23:52 )

To je jen předvoj, počkej až se Turek s Puťkou dohodne to bude hůř, .

cotonice ( 10. ledna 2017 23:46 )

A je to tady - co se Němcům nehodí , tak skončí u nás ! Jak je možné , že v Německu jsou pronásledováni a u nás vše prochází a naši občané o nich ještě tvrdí , že jsou hodní ! ? Neuvěřitelné! Kdo, je kontroluje, z čeho žijí ? Kdo jim vydal povolení k pobytu? Vyhostit !

sportak ( 10. ledna 2017 23:35 )

To sem nedávají kvůli hulvátovi repoles!! zneklidnění ruskou politikou po anexi ukrajinského Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny je pochopitelné a budeme rádi, když se nás Trump nevyprdne.

sportak ( 10. ledna 2017 23:33 )

Tož vítejte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání