Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích

Autor: info.cz - 
6. ledna 2017
17:20

„Čím tmavší člověk je, tím těžší to má,“ říká mladík Alpha Dia žijící v Hamburku. Jeho obrázek na letáku supermarketu Lidl, který se objevil i na českém trhu, spustil lavinu nenávistných komentářů. Rozhovor s mužem, který o sobě říká, že je muslim nenávidějící teror, přinesl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dělal jste reklamu pro Lidl a na českém Facebooku jste tak odstartoval rasistickou bouři. Diskutéři se staví proti multikulturalismu, bojí se zániku bílé rasy. Co jste si o tom myslel?

Takové reakce v roce 2017. Byl jsem v šoku. Potkávám modely z celého světa, také z Česka a Praha je mezinárodně zaměřené město. Když se tolik Čechů bojí „vymizení bílé rasy“, budou to tak vidět i někteří lidé z Německa a obyvatelé v jiných zemích. Toho se bojím.

Ty mírnější komentáře zněly: „Očekávám v Čechách typicky české modely.“

To nedává smysl, neboť Lidl má stejnou reklamu v celé Evropě. Snímky se fotí s modely z celého světa. Já jsem osobně dostal pouze pozitivní ohlasy. Jeden známý mi napsal, jak ho těší, že má Lidl v katalogu konečně černého modela. Negativní komentáře byly jen na stránce Lidlu.

Zažil jste v Německu někdy něco podobného?

V práci se mi nikdy nic podobného nestalo. V každodenním životě ano. Ve vlaku na mě lidé v posledních letech stále častěji házejí nepříjemné pohledy nebo musím poslouchat hloupé komentáře.

My name is alpha dia, I m muslim and i hate #terror. #loveandpeace #berlin

Fotka zveřejněná uživatelem Alpha Dia 🇸🇳🇩🇪 (@alpha_dia_),Pro 20, 2016 v 1:46 PST

A ve světě modelingu neexistuje rasismus?

Co mě v tomto případě napadá: ačkoli jsem v Německu žijící model, úspěšnější jsem ve Francii a v Miláně. Jiné modely si ale rezervují na práci v Německu mnohem častěji. Těžko říct, v čem to vězí.

Celý rozhovor najdete přeložený na webu Info.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině