Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach po záměně embryí: Ženy řeší podobu s nenarozenými dětmi i krev

Autor: Klára Brunclíková - 
7. ledna 2017
06:16

Záměna embryí na brněnské klinice Reprofit, na kterou jako první upozornil Blesk.cz,  vylekala Češky i Slovenky. Ženy, které se snaží pomocí umělého oplodnění dostat k vytouženému dítěti, mají strach, aby se osudová chyba nestala i jim. Mnoho Češek ale také uznává, že i taková věc se může stát, a pro lékaře má pochopení.

Češky, které se marně pokoušejí otěhotnět, a jejich blízké zasáhla kauza vyměněných embryí na brněnské klinice Reprofit. Diskusní fóra ožila klientkami této kliniky, strach z podobné chyby mají ale i ženy, které umělé oplodnění zkoušejí jinde. „Taky se bojím, i když podle 3D (ultrazvuku, pozn.red.) se mi malá podobá,“ zmiňuje v diskusi žena s přezdívkou Bianitka. To, jestli po umělém oplodnění dostaly své dítě, řeší i další Češky. Diskusní fóra se tak plní tipy na ověření krevní skupiny dítěte.

Češky a Slovenky řeší v diskusních fórech záměnu embryí na brněnské klinice. Češky a Slovenky řeší v diskusních fórech záměnu embryí na brněnské klinice. | internet
Češky a Slovenky se tak vžívají do kůže párů, kterým embrya zaměnili. Blesk.cz zjistil od dvou důvěryhodných zdrojů, že skutečně těhotná je po zavedení cizího embrya jen jedna z cizinek. „Hrozná a bolestná situace. Na druhou stranu – výsledek se příliš neliší od klasické adopce – pominu-li, že žena dítě odnosila a porodila. Neumím si představit, jak bych snášela fakt, že mnou porozené dítě není biologicky moje, ale má BIO rodiče, kteří po něm velmi touží,“ komentuje záměnu Pe-Terka.

„Odškodné nic nevyřeší. Každopádně bych asi jako své dítě považovala to, co nosím a porodím,“ tvrdí na jednom z českých diskusních webů žena s přezdívkou Lejaa.

Psycholog: Přijít o dítě je pro matku největší trauma, jaké může zažít

O cizinkách, kterým záměna embryí zasáhla do života, brněnská klinika mluvit nechce. Není tedy jasné, jestli těhotná žena dítě cizího páru vůbec donosí. Zároveň se ale nedá vyloučit, že se tak stane a novorozeně předá biologickým rodičům. Podle psychologa by ale šlo o velmi emočně vypjatou situaci.

Ztráta dítěte je pro matku největší trauma, jaké může prožít. Pokud porodí a je takříkajíc nastavená na kojení a podobné věci, je to o poporodní psychózu,“ uvedl pro Blesk psycholog Karel Humhal. Poporodní psychóza je velmi vážný stav, který ženy může postihnout v šestinedělí. Zákeřná dokáže být hlavně v tom, že si ji matka neuvědomuje.

Češky a Slovenky diskutují o záměně embryí na brněnské klinice. Češky a Slovenky diskutují o záměně embryí na brněnské klinice. | internet

Drsné bezpečnostní pokyny, které může zlomit lidská chyba

Umělé oplodnění provází řada bezpečnostních opatření, aby při žádné části oplodňovacího procesu nemohlo dojít k záměně biologického materiálu. Kliniky mají dokonce ze zákona povinnost vytvořit systém, který má záměně zabránit. Více se dočtete ZDE.

Vedení kliniky Reprofit oznámilo ihned poté, co Blesk na pochybení upozornil, že učinilo dostatečná opatření, aby se nic podobného neopakovalo. „Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni,“ řekl Blesku Matěj Stejskal ze společnosti FutureLife, která kliniku vlastní.

VŠE O ZÁMĚNĚ EMBRYÍ NAJDETE ZDE

Podívejte se na další reakce Češek a Slovenek na webu:

londynskypes ( 7. ledna 2017 13:33 )

jednu meli nechat chlupatou a druhou oholenou a nemohli by se sples t!

Samo ( 7. ledna 2017 08:59 )

Systém má být nastavený blbuvzdorně a než dojde k zavedení embryí, tak má proběhnout velmi důkladná kontrola. Je nesmysl, že tam nebyla systémová chyba. Kdyby byl systém nastavený tak, že by kontrola probíhala několikerým způsobem na sobě nezávislým, pak není možné, aby u jednoho případu došlo k několikerému pochybení. A jinak doufám, že tyto případy jsou právně ošetřené a je všem jasné, co bude v takových případech následovat.

Zobrazit celou diskusi