Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko platí miliony univerzitě pro elitní úředníky. Češi o to nestojí

Autor: David Budai - 
8. ledna 2017
05:00

Každý rok posílá Česko přes 400 tisíc korun soukromé belgické univerzitě College of Europe, aby mohlo „sedět“ v její správní radě. Další miliony míří na vládní stipendia pro zájemce o toto studium z řad českých úředníků. Cíl? Profesionalizace státní správy. Potíž ale je, že o studium mezi úředníky není zájem. Za posledních pět let jich branami univerzity prošlo jen šest.

Členem správní rady univerzity sídlící v belgických Bruggách je Česká republika od roku 2003 a od té doby na účet univerzity poslala celkem 742 470 euro (asi 20 milionů korun). Z toho 255 tisíc euro „spolkly“ roční poplatky za členství, zbylé peníze mířily na vládní stipendia pro studenty z řad českých úředníků. A výsledek? Pouhých 25 úspěšných absolventů.

College of Europe je prestižní univerzitou pro studium evropské problematiky. Je úzce propojena s institucemi EU v Bruselu a někdy bývá označována za „unijní Harvard“ nebo „líheň nových euroúředníků a lobbistů“. Kromě Česka ji podporují další státy nebo Evropská komise. Nabízí roční postgraduální studium zaměřené na problematiku Unie a je také dobrým odrazovým můstek právě k získání práce v Bruselu.

Školné stojí 648 tisíc korun

Česká vláda podporuje studium tuzemských úředníků na této univerzitě tím, že jim hradí školné. To v současné době činí 24 tisíc euro (648 tisíc korun) za akademický rok a každý rok roste přibližně o 1000 eur (27 tisíc korun). „Za účelem zvýšení profesionalizace veřejné správy je zaměstnancům státní správy a samosprávy umožněno po absolvování výběrového řízení získání vládního stipendia,“ vysvětlila pro Blesk.cz Andrea Fáberová z ministerstva vnitra, které má toto studium na starost. Cílem je, aby Česko získalo nové experty na evropskou integraci.

Přihlásit se může kterýkoliv státní úředník, který umí dobře anglicky a francouzsky. Jenže zájem lidí o studium byl od začátku docela malý. „V minulosti se několikrát řešil problém zajištění dostatečného počtu studentů na CoE z řad zaměstnanců státní správy,“ stojí ve vládním materiálu řešícím efektivitu spolupráce univerzitou, který má Blesk.cz k dispozici. Vláda proto v minulosti už dvakrát rozhodla o rozšíření možných uchazečů – nejprve o úředníky místních samospráv, podruhé pak o absolventy vysokých škol.

Úřady se vysílání svých lidí brání

Jenže ani to příliš nepomohlo, od roku 2003 projevilo zájem studovat v Bruggách jen 69 úředníků, z toho přibližně půlka byla přijata a celkem 25 jich studium dokončilo. Zájem přitom hlavně v posledních letech klesá. Studium totiž trvá rok a úřady nechtějí své zaměstnance příliš pouštět, protože to znamená buď hledání záskoku, nebo rozdělení práce mezi ostatní úředníky.

V posledních pěti letech se tak zatím nikdy nepodařilo získat dva až pět lidí, což je počet nabízených stipendií ročně. Loni studoval jeden úředník, o rok dříve žádný.

Nedávný zákon o státní službě navíc zkomplikoval situaci absolventům. Příjemce vládního stipendia se totiž zavazuje, že bude nejméně 3 až 5 let pracovat pro Česko. A úřady nemohou garantovat místo někomu, kdo se ještě nestal úředníkem.

„Jedinou možností, jak může absolvent vysoké školy získat vládní stipendium ke studiu na CoE, je uspět ve výběrovém řízení na volné služební místo na dobu neurčitou, absolvovat zkušební dobu a složit úřednickou zkoušku,“ uvádí vládní analýza s tím, že možnost studia pro absolventy pravděpodobně skončí.

V současné době ministerstvo vnitra připravuje analýzu účelnosti využití peněz posílaných College of Europe, hotová by měla být v roce 2019. Na jeho základě se pak vláda rozhodne, jak bude tato spolupráce pokračovat.

Podívejte se, kde by měli Češi studovat:

ollina ( 8. ledna 2017 13:21 )

Nechci ani domýšlet, co je předmětem studia pro úředníky na této univerzitě. Myslím, že je dobře, že zájem není

bobobo ( 8. ledna 2017 11:38 )

agfor: naprostý souhlas. úrady práce,sociální úrady...stejná pakáž...žádná odpovědnost,žádná poctivá práce ...

agfor ( 8. ledna 2017 11:37 )

Proč by měl český ouřada chodit do školy ? Vždyť jemu stačí, když sedí na fleku s královským platem a nikdo ho nemůže vyhodit. O úrovni českých ouřadů svědčí arogantní a sprostý póvl, co sedí v tuzemsku na úřadech práce.

ivoadler ( 8. ledna 2017 10:28 )

Copak teď dělá hvězda státní administrativy Prouza. Kde se vzal, tu se vzal - Prouza. Tuším ještě do nedávna zmocněnec pro EU. Moc se s tím úřadováním ser eme. Selský rozum žádný, zato předpisů tři prd ele. Převážně těch unijních. 

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:03 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi