Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Umělé oplodnění v ČR: Západní luxus za východní ceny

Autor: Barbora Kabátová, Petra Neomillnerová, Iva Dvořáková - 
6. ledna 2017
12:08

Problémy s početím řeší stále více párů. A nejen v Česku. K nárůstu zájmu o umělé oplodnění přispívá stále vyšší věk prvorodiček. Co je pro jedny problémem, je pro druhé zajímavý byznys. V Česku je už celkem 42 center asistované reprodukce.

Umělé oplodnění, přestože je částečně hrazeno pojišťovnami, je skvělý byznys. „V atraktivnosti pro tzv. „medicínské turisty“ se totiž Česko řadí k absolutní špičce. To je dáno nejen vysokým, v podstatě ,západním‘ standardem služeb, ovšem poskytovaných za ,východní‘ ceny, ale v oblasti umělého oplodnění i příznivou liberální legislativou,“ komentuje Miroslav Svoboda, vedoucí partner oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

Ceny asistované reprodukce Ceny asistované reprodukce | infografika Blesku
Nejvyšší koncentrace center asistované reprodukce je v Praze (celkem 13), druhá nejvyšší pak v Brně, kde jich je 6. Rozmístění klinik v celé ČR je na mapě. Přestože pojišťovny hradí základní výkony u tří cyklů mimotělního oplodnění s přenosem embryí, není umělé oplodnění zcela zdarma.

ČTĚTE VÍC: VŠE O ZÁMĚNĚ EMBRYÍ NAJDETE ZDE

Platí se například hormonální stimulace, laboratorní vyšetření a případně také použití jiných metod oplodnění. Platí se také za nadstandard v soukromém zařízení. Úhrada je možná nejvíce třikrát za život, nebo čtyřikrát, bylo-li v prvních dvou případech přeneseno nejvýše 1 lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka mimo tělo ženy.

Centra asistované reprodukce v ČR Centra asistované reprodukce v ČR | infografika Blesku

Do tohoto limitu tří nebo čtyř pokusů se nezapočítává pouhé zavedení spermií do pohlavních orgánů ženy, které je druhou metodou umělého oplodnění. „Ze zdravotního pojištění se hradí zdravotní služby poskytnuté v souvislosti s umělým oplodněním, jde-li o formu mimotělního oplodnění ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů od 18 let do dne dosažení 39. roku věku,“ říká Mgr. Oldřich Tichý z Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Ostatním ženám pak od 22 let do dne dosažení 39. roku věku,“ dodává.

Umělé oplodnění v číslech

  • 20–25 % párů v ČR se potýká s neplodností.
  • V roce 2013 bylo evidováno více než 27 000 případů umělého oplodnění. V roce 2007 byl tento počet 17 000.
  • Okolo 25 let je podle lékařů nejlepší věk pro většinu žen pro početí prvního dítěte.
  • 28 let je průměrný věk prvorodiček. Od roku 1989 stoupl o více než 5 let. Právě vyšší věk žen, v němž mají první dítě, přispívá k nárůstu zájmu o umělé oplodnění.
  • Největší zájem o asistovanou reprodukci mají ženy mezi 30. až 39. rokem. Nejmenší zájem nastává mezi 39. a 40. rokem, zčásti k tomu přispívá věková hranice pro úhradu ze zdravotního pojištění. Po uplynutí 39 let věku si totiž žena hradí léčbu sama.
  • V roce 2013 se v Česku narodilo po umělém oplodnění IVF (in vitro fertilizace, tedy oplodnění ve zkumavce) celkem 2393 dětí, z toho 1857 matkám do 34 let, 976 matkám ve věku 35 až 39 let a 106 dětí starším ženám.
  • V ČR funguje 42 center asistované reprodukce.

agfor ( 6. ledna 2017 13:09 )

Však také v tomto otrokářském státě jsou východní platy.

Zobrazit celou diskusi