Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pro obě rodiny je to náročné.“ Odškodnění za záměnu embryí už řeší pojišťovna

Autor: David Vaníček, Klára Brunclíková - 
4. ledna 2017
12:38

Až několik milionů korun by v rámci odškodnění za zpackané umělé oplodnění mohly dostat dvě rodiny, kterým v brněnské klinice Reprofit zaměnili embrya. Klinika je, jak ji ukládá zákon, proti takovým omylům pojištěna, a věc už nahlásila jako pojistnou událost. S rodinami je v intenzivním kontaktu, zatím bez žaloby.

Brněnská klinika Reprofit neprožívá po včerejšku dobré období. V Česku patřila mezi ty s dobrou pověstí i dobrými výsledky, i proto si ji také oblíbili často i cizinci z okolních zemí. Poté, co Blesk.cz jako první upozornil na skandál s prohozenými embryi mezi dvěma ženami, které se neznaly, se objevila řada otázek od klientů. Ta zpráva vzbudila jistý ohlas, ale není to v takové rovině, že by lidé odříkali léčbu,“ tvrdí ředitel zdravotnického holdingu FutureLife Matěj Stejskal. 

Prostory kliniky Reprofit Prostory kliniky Reprofit | Facebook Reprofitu

Právě tento muž je v intenzivním osobním kontaktu s oběma poškozenými rodinami, oficiálně holding potvrdil, že šlo o ženy z EU, podle zdroje Blesku je nejméně jedna z žen Rakušanka. „Situace je pro obě rodiny velice náročná a my se snažíme, abychom docílili s oběma páry dohody,“ řekl Blesku Stejskal. Jestli klinika rodinám zajistila také psychologickou péči, to komentovat nechtěl. „Poskytujeme maximální součinnost, jedná se skutečně o mimořádný případ,“ říká Stejskal. 

Zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o lidské selhání jedinců, celý tým, který byl v době záměny embryí přítomen, je až do skončení vyšetřování suspendován. Podle Stejskala už klinika celou věc nahlásila své pojišťovně.

Podle právníků by poškozené rodiny mohly jako odškodnění dostat obří částky, kdyby se kauza dostala k soudu, bez pochyby by projednával i emoční náročnost případu. „Osobně bych v tomto případě viděla daleko vyšší náhradu, určitě v řádech milionů. Je ale velmi diskutabilní, jak by se k tomu postavil soud,“ doplnila právnička Monika Kořínková.

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Chyba se na brněnské klinice stala ke konci roku 2016, během prosince pak věc začal vyšetřovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Klinika by měla ze zákona povinnosti událost nahlásit. Inspektoři provedli šetření na místě, tkáňové zařízení v současné době provádí vlastní šetření případu a v návaznosti na kontrolu SÚKL provádí domluvená opatření,“ sdělilla Blesku mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

milda47 ( 4. ledna 2017 19:07 )

je to sice smutné,ale že by češky? ti co je srazili jsou také samá typická česká jména a ještě bez řidičáku Gábor Hegedus,David Orsos (18), Janos Kalanyos (50) a Zoltan Peto (49),možná že typická anglická jména,ale to tu už známe,ať si udělaj sbírku mezi svojí ( č e s k o u ) komunitou

velka_0 ( 4. ledna 2017 18:33 )

Nejen autoři článku, David Vaníček a Klára Brunclíková, tj. asi absolventi dálkové žurnalistiky (v Plzni?) z Blesku neumí ČJ : aby jsme bez pochyby

prycsnima ( 4. ledna 2017 18:00 )

 Ale jak jde o cígoše tak není diskuse.Proč byly 10tileté holčičky zmalované jak šlapky?

londynskypes ( 4. ledna 2017 14:25 )

doporučují jim vzájemnou adopci ...a bylo by to ok měli by svoje deti.

kdoasi ( 4. ledna 2017 14:23 )

Ale tohle už zavání diskriminací!!! Opět bez diskuze a zřejmě NEJEN pleskači jsou pseudohumanisti!!! http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/441153/komu-ty-jedna-bila-mr-ko-mas-co-prat-dva-muzi-na-silv estra-brutalne-zmlatili-baru-s-jardou.html Kua, proč jsou z cigošů všichni tak pos*raní?!?!

Zobrazit celou diskusi