Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za záměnu embryí miliony? Právnička: Párům za chybu kliniky patří odškodnění

Autor: Klára Brunclíková, David Vaníček - 
4. ledna 2017
05:02

Na brněnské klinice Reprofit se změnil život dvěma párům, cizincům, kteří toužili po dítěti. Někdo ze zaměstnanců totiž udělal fatální chybu a zaměnil při umělém oplodnění embrya. Obě dvě tak skončila v cizích dělohách. Podle vyjádření kliniky ani jeden z párů zatím nepodal žalobu. Se zařízením komunikují a je možné, že se domluví i bez soudních sporů. Podle právníků oběma párům ale náleží vysoké odškodnění. Jaká suma může přispět k zahojení tak bolestivé rány?

Pokud by se pochybení kliniky řešilo soudní cestou, měly by podle právníka Tomáše Pelikána páry nárok na náhradu majetkové i nemajetkové újmy. Majetková by se týkala třeba nákladů na umělé přerušení těhotenství, pokud by si dítě nechtěli nechat, nebo dalších peněz, které utratili na klinice. Cizinci ale můžou také požadovat finanční náhradu za své utrpení. Soud by totiž zohledňoval i emoční a duševní újmu.

Finanční náplast, kterou se asi bude klinika snažit zalepit trápení obou rodin, může dosahovat i milionů korun. Vzpomeňme na výměnu miminek v třebíčské porodnici, kde děti v roce 2006 předali matkám, které je neporodily. Rodiny nakonec vysoudily víc než tři miliony korun (jedna z rodin 1,1 mil., druhá pak 2,1 mil.). 

Podívejte se na reportáž z brněnské kliniky, kde k záměně došlo:

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

V každém případě těm rodičům vznikla újma, bez jakýchkoliv diskusí,“ tvrdí právnička Monika Kořínková, podle které vzhledem k psychické náročnosti celé situace rodičům náleží ještě víc peněz, než dostaly rodiny zaměněných dětí v Třebíči. „Osobně bych v tomto případě viděla daleko vyšší náhradu, určitě v řádech milionů. Je ale velmi diskutabilní, jak by se k tomu postavil soud,“ doplnila Kořínková.

Soud v těchto případech přihlíží k mnoha detailům. Například k tomu, jak se k problému páry postavily a jestli případ někdo z nich medializoval. „Pokud se takové dítě skutečně narodí, bude to úplně nová kauza pro všechny,“ vysvětlila právnička s tím, že se dá jen těžko předvídat, k jak vysoké částce by se soud přiklonil.

Jak složité právní kroky na páry čekají, pokud si děti nechají a později přistoupí k výměně? Podívejte se na video:

Video  Právnička o záměně embryí v Česku: Matka nemusí dítě dostat!  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

K záměně embryí došlo na brněnské klinice Reprofit. Společnost, která zařízení vlastní, přiznala, že její zaměstnanci udělali chybu. Zároveň upozornila, že všechny, kteří manipulovali s embryi, suspendovala. Chybu odhalila v prosinci 2016. „Od chvíle, kdy jsme to zjistili, událost vyšetřujeme, přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo a nic nezametáme pod koberec,“ řekl pro Blesk.cz Matěj Stejskal, místopředseda představenstva zdravotnického holdingu FutureLife, kterému klinika Reprofit patří. Na klinice také pokračuje vyšetřování Státního ústavu pro kontrolu léčiv.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi