Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka sevřela Česko. Počet nemocných stoupá, nemocnice nepouštějí návštěvy

  • Autor: ula,ČTK - 
    2. 1. 2017
    19:25

    Chřipková epidemie se začíná projevovat v plné síle. Lidé se po vánočních svátcích vrátili do práce, děti do škol a lékaři čekají prudký nárůst nemocnosti. Ta v Praze poskočila o 30 procent, jinde už některé nemocnice zakázaly návštěvy. To třeba na Vysočině stav nemocných klesl. Jelikož je ale krátce po svátcích, hygienci přiznávají, že čísla nejsou přesná. Ve kterých krajích už epidemie propukla naplno?

  • 1.Praha


    Hygienici v Praze evidují asi o 30 procent více pacientů s chřipkou a respiračními onemocněními ve srovnání s týdny před vánočními svátky. Uvedla to Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru pražské hygienické stanice. Data z minulého týdne, která hygienici shromažďují od pražských praktických lékařů, ale kvůli svátkům a dovoleným nereflektují přesně aktuální situaci.


    I přes nižší počet hlášení od lékařů hygienici hodnotí současnou situaci v Praze jako začátek epidemie. „Podle informací z lékařských pohotovostních služeb však stále přetrvává přibližně třicetiprocentní nárůst ošetřených pacientů oproti předchozím týdnům s příznaky akutních respiračních infekcí, jen malá část ošetřených uvádí průjmové potíže,“ uvedla Jágrová. Mezi ošetřenými na pohotovostech podle Jágrové nebyl v minulém týdnu žádný vážný případ. Dosud tak hygienici v hlavním městě zaznamenali v souvislosti s respiračními onemocněními úmrtí jednoho dospělého muže, a to v týdnu před Vánoci.

    Hygienici v Praze evidují asi o 30 procent více pacientů s chřipkou. (ilustrační foto) Hygienici v Praze evidují asi o 30 procent více pacientů s chřipkou. (ilustrační foto) | Martin Pekárek, Pavel Ryšlink, Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová

  • 2.Jihočeský kraj

    Táborská nemocnice zakázala v souvislosti s vyšším výskytem respiračních onemocnění a chřipek od pondělí dne návštěvy pacientů. Nařízení platí do odvolání. Stejný zákaz platí od neděle i v českobudějovické nemocnici. Nelze vyloučit, že v následujících dnech podobná opatření zavedou i jiná zdravotnická zařízení v kraji.


    „Můžeme předpokládat, že vyšší výskyt chřipky se rozšíří i do dalších okresů. Vše se ukáže v nejbližších dnech, kdy se děti po prázdninách začnou vracet do škol a lidé po dovolených do zaměstnání. V těchto prostředích se pak výskyt chřipky může zvyšovat,“ uvedla mluvčí společnosti Jihočeské nemocnice Iva Nováková.


    Hygienici ke konci minulého týdne evidovali v regionu 1209 případů akutních respiračních onemocnění na 100 000 obyvatel. Představovalo to týdenní nárůst o sedm procent. Nejpostiženější skupinou je kategorie dětí do pěti let, v níž připadá 3745 případů na 100 000 obyvatel.

    Čekárny se plní.(ilustrační foto) Čekárny se plní.(ilustrační foto) | Martin Pekárek, Pavel Ryšlink, Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová

  • 3.Vysočina

    Na Vysočině v uplynulém týdnu poklesl počet akutních respiračních onemocnění. Hygienici evidují 1277 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel, což proti předcházejícímu týdnu představuje pokles o 13 procent. Údaje ale zkreslují prázdniny. Až do odvolání jsou zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic a v řadě dalších zdravotnických a sociálních zařízení. Uvedla to Radka Štěpánková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

    „Údaje však nejsou zcela transparentní, velkou roli hrají vánoční prázdniny a dovolené. Skutečný počet nemocných bude pravděpodobně daleko vyšší,“ řekla Štěpánková. Vážné případy pravé chřipky spojené s hospitalizací zatím nejsou hlášeny. V uplynulém týdnu také nikdo v kraji na chřipku nezemřel. Hranice epidemie, která představuje 1700 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel, je překročena na Jihlavsku.


    Návštěvy jsou zakázané v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Třebíči stejně jako v Psychiatrických nemocnicích v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Bez návštěv je také Nemocnice následné péče Háj v Ledči nad Sázavou, domy s pečovatelskou službou v Jihlavě a Telči, domovy důchodců ve Ždírci a Pacově a Ústav sociální péče v Nových Syrovicích.

    Lidé se mohou chřipce bránit nošením roušky. (ilustrační foto) Lidé se mohou chřipce bránit nošením roušky. (ilustrační foto) | Martin Pekárek, Pavel Ryšlink, Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová

  • 4.Olomoucký kraj

    Počet nemocných akutními respiračními chorobami v Olomouckém kraji výrazně poklesl. Hygienici evidují 1089 těchto pacientů na 100 000 obyvatel, což je o 720 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice v Olomouci. Podle epidemioložky Růženy Halířové statistiky výrazně ovlivnily svátky a dovolené, kdy lidé zůstali doma. Počet nemocných klesl i v celostátním měřítku.


    „Momentálně relativní nemocnost obyvatel Olomouckého kraje vykazuje pokles. Z 1809 případů na 100 000 obyvatel klesl počet nemocných na 1089. Pokles v této části roku je obvyklý, a to díky svátkům a dovoleným či pobytům na horách. Tento stav bude přetrvávat zhruba jeden až tři týdny a poté zaznamenáme jako každoročně postupný nárůst,“ uvedla epidemioložka Růžena Halířová z olomoucké krajské hygienické stanice.


    Nejvíce nemocných zůstává v kategorii nejmenších dětí do pěti let, podle statistik stonalo 2675 dětí na 100 000 obyvatel, před týdnem však k lékaři zamířilo předškoláků dvojnásobně více. Starších dětí do 14 let bylo podle nejnovějších statistik nemocných 1557 na 100 000 obyvatel, což je o 1000 případů méně než předchozí týden.


    Nejčastěji stonali lidé v uplynulém týdnu na Olomoucku, kde je 1444 nemocných na 100 000 obyvatel, oproti předchozímu týdnu však hygienici v tomto okresu zaznamenali největší pokles počtu nemocných  Naopak nejméně nemocných je na Šumpersku, kde lékaři hlásí 504 nemocných na 100 000 obyvatel. V sousedním Jesenicku naopak počet nemocných stoupl, a to z 1136 případů na 1218 nemocných na 100 000 obyvatel, podepsat se na tom mohl i zvýšený počet návštěvníků hor na konci roku.

    Nejvíce nemocných zůstává v kategorii nejmenších dětí do pěti let. (ilustrační foto) Nejvíce nemocných zůstává v kategorii nejmenších dětí do pěti let. (ilustrační foto) | Martin Pekárek, Pavel Ryšlink, Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová

  • 5.V některých krajích už propukla epidemie


    „Situaci v ČR hodnotíme jako postupující epidemii chřipky A/H3N2, v současnosti regionálního charakteru,“ uvedl SZÚ. Za epidemii se považuje stav, kdy je více než 1600 až 1800 nemocných na 100 000 obyvatel.


    Podle ústavu v posledním týdnu roku obvykle klesá počet pacientů s akutními respiračními infekcemi a chřipkou, což je způsobeno tím, že lidé během vánočních svátků nevyhledávají pomoc lékařů. Letos počet poklesl o necelou čtvrtinu na 1028 nemocných na 100 000 obyvatel. Pokles podle SZÚ hlásily všechny kraje kromě Jihočeského, kde naopak zaznamenali sedmiprocentní nárůst.


    Pokud jde jen o chřipku, zaznamenali hygienici nárůst o téměř 32 procent na 83 nemocných na 100 000 obyvatel. Růst eviduje 11 ze 14 krajů, nejvíce pacientů s chřipkou je v Olomouckém, Plzeňském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a také na Vysočině. Chřipka už si v Česku vyžádala i oběti, na Vysočině zemřeli v poslední době tři lidé.


    V Evropě hlásí podle SZÚ plošnou epidemii celá Skandinávie, Francie, Portugalsko, Španělsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Itálie, Srbsko, Moldavsko, Gruzie a Rusko. V Německu mají regionální epidemie chřipky, na Slovensku pak lokální epidemie.

    Virus chřipky A/H3N2 Virus chřipky A/H3N2 | Profimedia

krabicak ( 17. ledna 2017 17:27 )

Hodně důležitá je prevence, já se nechávám očkovat a chřipku jsem neměl ani nepamatuju. Pojišťovna mi to hradí, jsem u oborové a jsem u ní spokojený, vyhovuje mi v benefitech, přispívá mi i na vitamíny, bazén, saunu atd. atd.

Zobrazit celou diskusi