Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školy „vyhnaly“ děti od počítače k řemeslu. Komín staví i předškoláci

Autor: bud - 
3. ledna 2017
05:20

Unikátní projekt polytechnické výuky pro žáky základních škol zavádí Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze. Jde o jednu z prvních snah, které by dětem měly „vrátit“ dřívější zručnost a ukázat jim, jak vypadá řemeslná práce. A také to, že je může dobře uživit. Zatímco dříve byly dílny běžnou součástí výuky, dnes už je většina škol nemá a děti k práci rukama ztrácejí vztah. Pokud se nic nezmění, budou brzy v Česku chybět řemeslníci.

Běžně tady pracují hlavně budoucí instalatéři, malíři, truhláři, zahradníci nebo zedníci nebo další učni, kteří na této škole studují. Ale od podzimu minulého roku si do zdejších dílen práci s nejrůznějšími nástroji míří vyzkoušet i děti z okolních základních škol. Řeč je o Střední odborné škole stavební a zahradnické na pražském Jarově, která své prostory i odborné mistry „půjčuje“ na pravidelné odpoledního vyučování. Žáci 7. a 8. tříd sem míří jednou měsíčně na čtyři hodiny v rámci výuky pracovních činností.

„V naší škole mají možnost poznat, co které řemeslo obnáší. Zprostředkováváme jim i možnost poznání zahradnických oborů, protože máme krásnou botanickou zahradu, tropické skleníky a obrovskou hospodářskou zahradu,“ řekl Blesk.cz ředitel školy Miloslav Janeček. Děti podle něj nejsou příliš zručné a chybí jim základní znalosti. „Neznají ani základní věci, třeba jaký je rozdíl mezi štípačkami a kombinačkami,“ popisuje svou zkušenost.

A právě to se jeho škola snaží změnit. Kromě „povinného“ vyučování pro žáky základních škol proto otevírá i zájmové kroužky, které vedou přímo řemeslníci. A vyzkoušet si dílny překvapivě chodí i mateřské školy. „Je moc krásné vidět malinké děti z mateřinek, jak malují válečkem na zeď nebo z dřevěných cihel stavějí velký komín,“ říká ředitel Janeček.

Ubývají truhláři, uzenáři i pivovarníci

Všechno snažení má svůj důvod. Dříve povinné technické vyučování ze základních škol vymizelo. Osnovy ho nevyžadují a mnohé školy navíc nemají pro tuto výuku ani prostory. Děti proto ztrácejí k technice a řemeslným činnostem vztah, což se do budoucna zřejmě projeví akutním nedostatkem řemeslníků.

Děti ve škole poznávají řemeslnou práci. Děti ve škole poznávají řemeslnou práci. | Střední odborná škola stavební a zahradnická

Podle analýzy Asociace malých a středních podniků (AMSP) v uplynulých 10 letech klesl počet absolventů učňovských oborů o desítky procent. Například truhlářů je o polovinu méně, řezníků a uzenářů ubylo 60 procent a takový výuční list čalouníka získalo o 80 procent méně lidí než v minulosti. Pivovarník nebyl v roce 2015 vyučen ani jeden.

Investice, která se vrátí

Úbytek učňů znamená, že chybí jak drobné řemeslné služby, tak profesně zdatní zaměstnanci v průmyslu nebo potravinářství. Pokud chceme, aby děti uvažovaly o technických oborech, musí k ruční práci získat někde vztah,“ je přesvědčen předseda AMSP Karel Havlíček. Podle něj by se měly podporovat například řemeslné kroužky nebo právě praktická výuka na základních školách. „Podporujeme kdeco, často zcela bez hmatatelného efektu, přitom toto je investice, která se nám několikanásobně vrátí,“ dodává.

Prezident Cechu obkladačů ČR Roman Pommer je přesvědčen, že je potřeba vtáhnout do hry rodiče žáků základních škol. „Ti musí pochopit, že pokud je jejich potomek manuálně zručný a prakticky laděný, potom má s dobrým profesním oborem větší šanci na uplatnění než jako podprůměrný absolvent vyššího vzdělání,“ uvedl s tím, že současná situace učňovských oborů je „žalostná“.

S návratem „dílen“ do škol počítá i ministerstvo školství, a to pravděpodobně od roku 2019. Nyní mohou základní školy dobrovolně spolupracovat s těmi odbornými, podobně jako v uvedeném případu z Prahy. „Současně s podporou škol pro rekonstrukci dílen a jejich vybavení bude následovat úprava RVZ pro základní vzdělávání, kde by se upravila a modernizovala celá oblast technického vzdělávání na základní škole a zvýšil podíl technických činností,“ řekla Blesk.cz mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Podívejte se, jak si děti v dílnách zkoušejí řemeslné práce:

agfor ( 3. ledna 2017 12:17 )

Správně, ať makají, fakani. Povalečů na úřadech máme přehršel.

eblanche ( 3. ledna 2017 07:10 )

konečně výborný nápad. Určitě se uplatní, už teď neseženete dobrého řemeslníka a jednou si jich budete vážit a draze platit Kde jsou zlaté ručičky našich dědů, ev. otců. Ti opravili všechno a levně. S tím je konec.Dnes jsou z těchto šikovných dětí maturanti bez špetky schopností a sednou si do neziskovek

petr11 ( 3. ledna 2017 06:42 )

....co po škole, to nikdo netuší

Zobrazit celou diskusi