Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řetězce se po svátcích bojí o neděle a tvrdí: Nucená zavíračka je protiústavní

Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2017
14:38

Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Podnět, který iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora a podepsalo 19 senátorů, byl odeslán Ústavnímu soudu na konci loňského roku. ČTK to potvrdila komora.

„22. prosince 2016 byla ústavní stížnost odeslána i s dodejkou na Ústavní soud v Brně,“ potvrdil Miroslav Diro z Hospodářské komory. Ve stížnosti svazy uvádí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy, mimo jiné s právem na svobodné podnikání.

„Nelze prosadit zákon, který by omezoval na ústavních právech určitou skupinu podnikatelů, a naopak některou náhodně vybranou skupinu bezdůvodně na jejich právech zvýhodňoval,“ uvedla komora. Obchodníci se také obávají, že zákon vytváří riziko budoucího rozšíření zákazu na nedělní prodej.

Podnět Ústavnímu soudu může dát nejméně 17 senátorů, nynější podepsali členové horní komory za ODS, TOP 09, Starosty a za ANO. Spotřebité novou legislativu pocítili loni poprvé 28. října a 24. a 26. prosince. Na 1. svátek vánoční a na Nový rok měly obchody běžně zavřeno i v minulých letech.

Ze zákazu těží menší prodejci

Podle ankety ČTK mezi řetězci se norma negativně podepsala na jejich tržbách. I když lidé více nakupovali ve dnech před a po svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit. Ze zavřených velkých obchodů profitovali menší prodejci a e-shopy.

Například Globus před svátky zaznamenal zvýšenou návštěvnost hypermarketů. „I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem,“ řekla mluvčí Pavla Hobíková.

Také obchodům Sportisimo vzrostly sice ve srovnání s loňským rokem tržby 27. i 28. prosince, ale tento přebytek nepokryl nulovou tržbu z 26. prosince, kdy musely být velké prodejny zavřené. „Také je diskutabilní, zda je nárůst tržeb způsoben odložením nákupu z 26. prosince nebo vlivem počasí (loni teplo, letos zima...),“ uvedla ředitelka nákupu Sportisima Martina Kudláčková.

Do nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku přišlo ve svátečních dnech, kdy byl prodej ve velkých obchodech omezen, o 40 procent méně lidí, stejně klesly i tržby. „Ne, ztrátu vzniklou zákonem omezujícím prodej o vybraných svátcích v ostatních dnech nenahradíme,“ odpověděl ředitel centra Jan Procházka. Odhadovaná ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje může ročně dosáhnout zhruba čtyř miliard korun.

Odbory: Zaměstnanci zákon vítají

Podle odborářů ale naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. „Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých sedm dní v roce, kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí,“ uvedla dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

panda82 ( 3. ledna 2017 16:50 )

Ti debilové berou plat za to, jak lidem dirigují život, co všechno už nařídili, zakázali,, to kdyby si dovolili komunisté, to by bylo rodeo, co vymysleli , aby z toho měli lidi prospěch ne abych přemýšlel jestli ten kontrolor je pravý nebo podvodník, no ty jejich mozky na víc nemají než sabotovat to co fungovalo, jak mi někdo může dirigovat život co mám dělat v neděli, co mám jíst, taky jich nikdo nedonutí, že mají sedět ve sněmovně a nebrouzdat po obchodech, ty lavice jsou

aluman ( 3. ledna 2017 15:46 )

Neděle - nedělat, to už dávno neplatí. Co se nakupování v neděli týká, na běžný nákup chodí o 50% -70% lidí víc než ve všední den kdy na to zkrátka nemají čas, a na vymetání obchodních center v neděli je závislých až 60% populace nad 14 let. Z toho je jasné, že pokud se v neděli zavře, nakupování se v ten den nijak neomezí, jen se přenese jinam. Běžné nákupy na rozvážkové služby, místo obchodních center budou rejžovat e-shopy. (V těch nákupních centrech se aspoň hýbali a komunikovali, teď budou sedět doma na zadku a každý zvlášť) Tudíž ten zákaz je skutečně diskriminační, jelikož 1)v možnosti zisků jedny omezí a druhým nahraje 2)změní charakter a náplň pracovní doby, podle čehož si mnozí konkrétní zaměstnání vybrali. Jedny připraví o výplatu a příplatky za určité dny, kvůli kterým si právě mnozí to zaměstnání vybrali, druhé poptávka přinutí v ty určité dny dělat i když si zaměstnání vybrali kvůli volným dnům. Politika řetězců je běžná a normální jako u každého podnikání - tedy co nejvíc vydělat. Pokud považují za cestu k tomu zvýšení cen, je jen na zákaznících jestli jim to projde nebo ne. Když zákazníci nebudou to předražené kupovat, ceny půjdou dolu, když to kupovat budou, jejich blbost.

fionora ( 3. ledna 2017 14:37 )

Zavřít všechny obchody. Nevím proč by mělo být v neděli otevřeno-neděle nedělat. Řetězce i tak hrabou, bavili se u regálů manažeři s tím, že nasazují vyšší ceny, protože vědí, že se to stejně prodá. Taková je jejich politika.

e.44 ( 3. ledna 2017 04:44 )

Je to jak u debilů. Jedny nucená zavíračka z práce vyžene a zkrátí jim to výplaty, druhý do práce nažene, jak se jasně ukázalo o nuceném zavření velkých obchodů. Prodavačky, většinou bez velkého nadšení kvůli snížení platů byly doma, stovky kontrolorek a kontrolorů museli (taky bez nadšení)makat a kontrolovat jestli mají všichni zavřeno, z rozvážkových služeb neměl volno vůbec nikdo, ani ti co by ho normálně měli, jelikož rozvážkové služby jely na 250%. Jde jenom o debilní přesouvání práce jedněch na druhé. Ale to jsou holt naši debilní papaláši, co u nás vytrvale zavádějí to, co už se jinde zavedlo, neosvědčilo a ruší se to, jako třeba právě tohle nucené zavírání krámů už se ruší v Maďarsku a dalších zemích.

22855 ( 2. ledna 2017 21:05 )

Ano v Německu , Madarsko a v jiných státech to jde a u nás zase velký obchody remcají , To samí je s registrací pokladen . Podvodníci se poznají podle toho že stále se jim něco nelíbí a nemůžou tolik okrádat stát a myslí jen na sebe -malá domů . Zákazal bych jim všechny neděle k těm svátkům , aby měl personál volno . Stále se otáčí řetězez kvůli kravinám podle vzoru na Německo opičí se , ale přeberou si jen co potřebují co se jim hodí . V jiných státech taky lidi nepadají hladem že je každou neděli a o svátcích zavřeno , nebo že by jim ekonomika krachovala kvůli tomu ? Řetězcům Jde jen o zisk . Správně udělal stát že jim omezil prodej o svátcích . To by potom mohli chtít i fabriky aby lidi chodili i v neděli a o svátcích do práce , protože přichází taky o peníze atd.

Zobrazit celou diskusi