Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kardinál Vlk skončil v nemocnici: „Zatmělo se mi před očima.“

Autor: simao - 
2. ledna 2017
12:21

Kardinál Miloslav Vlk (84) byl hospitalizován. Prozradil, že ho zdravotní obtíže stihly na sklonku minulého roku – přímo na Štědrý den. Zatmělo se mu před očima, cítil závratě a nakonec ho raději převezli do nemocnice. Kvůli kolapsu zrušil i své tradiční bohoslužby.

Zdravotní problémy provázely kardinála Miloslava Vlka delší dobu. Prozradil to na svém webu kardinal.cz. Již loni na jaře prý pocítil bolesti ramen, v říjnu absolvoval lázeňský pobyt, jenže bolesti neutichly. Naopak.

Vlkovo štědrovečerní drama

Obtíže se naplno projevily na konci roku. „Drama začalo vrcholit na Štědrý den k večeru, když jsem se vypravoval ke štědrovečerní hostině u přátel ve fokoláre a na bohatý bohoslužebný koloběh vánočních dnů: zatmělo se mi v očích a cítil jsem závratě. Ale na večeři jsem přece dojel, avšak v jejím průběhu předchozí příznaky zesílily. Rozbouřil se i tlak,“ uvádí Vlk.

Ve společnosti, kam zavítal, byli prý i tři lékaři – a po konzultaci s nimi byl nakonec Vlk převezen na kardiologické oddělení interní kliniky na Karlově náměstí.

„Tak začalo v pozdních hodinách Štědrého večera moje letošní vánoční dobrodružství. Byly zrušeny všechny plánované bohoslužby. Tak jsem prožil Vánoce snad poprvé ve svém kněžském životě bez půlnoční a ani na Hod Boží vánoční jsem nesloužil mši sv. Vánoce,“ říká dál Vlk. 

V novém roce kardinál zvolní?

Získal však tím prý i čas, aby přemýšlel, co mu tyhle komplikace naznačují. „Začalo mi docházet, že ty problémy se srdečním rytmem vycházejí také z hektického stylu života a z nerespektování důležitých napomenutí lékařů o odpočinkovém a pitném režimu. Příliš jsem spoléhal na svou fyzickou kondici a vážné, dobře myšlené rady jsem nerespektoval. Začal jsem chápat, že mě Bůh zastavil, abych se nad tímto svým neracionálním stylem života zastavil a nespoléhal se ve svém sebevědomí příliš na sebe,“ dodává Vlk.

Podle něj vzešlo z dramatické vánoční zkušenosti i novoroční předsevzetí, které však blíže nespecifikoval. Zvolní kardinál ve svých aktivitách? Vrcholný církevní představitel Miloslav Vlk je rodákem z Líšnice u Milevska, kde se narodil v květnu 1932. Je také předchůdcem Dominika Duky coby arcibiskupa pražského, jímž byl v letech 1991 až 2010.

Kardinál Vlk je též občasným kritikem prezidenta Miloše Zemana, se kterým má Duka naopak poměrně vřelé vztahy. Loni na podzim kritizoval Zemana za údajné „kšeftaření“ se státními vyznamenáními.

Sám Vlk je nositelem Řádu Tomáše Garrigue Masaryka 2. stupně, který dostal v říjnu 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Současná hlava státu Miloš Zeman ocenil Vlkova nástupce Duku rovnou nejvyšším státním vyznamenáním Řádem Bílého lva v říjnu 2016. Vlk tehdy ve Vladislavském sále chyběl - ovšem nikoli kvůli zdraví, ale kvůli nesouhlasu s prezidentem mj. v kauze nevyznamenání Jiřího Bradyho, který přežil holokaust.

Milann ( 2. ledna 2017 19:53 )

To je parchant odchovaný kriminálem.

stacho ( 2. ledna 2017 19:22 )

I Bůh se už nemůže na vás dívat.....

gemino ( 2. ledna 2017 17:45 )

 Že by si konečně pro toho sluníčkářského ďábla přišel sám Satanáš? Bylo by na čase...

rockyshowman ( 2. ledna 2017 16:58 )

 Že by konečně bůh procitnul ? Je to jenom člověk ! A.........jakýýýýýýýýýýýýýýý!

Garo ( 2. ledna 2017 16:50 )

Raz, keď som prišiel domov opitý, žena mi takú tresla po hlave, že sa mi zatmelo pred očami

Zobrazit celou diskusi