Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

První děti roku 2017: Dvojčata Linda a Stanislav z Brna a René z Havířova

  • Autor: ČTK,val - 
    1. 1. 2017
    14:45

    Česko zná jména svých prvních novorozeňat roku 2017. Projděte si přehledně po krajích, kdo se kde narodil letos jako první. Zatím to vypadá, že absolutní prvenství připadne Havířovu, kde se minutu po půlnoci narodil chlapec René. 

  • 1.Praha: Ema

    V pražské Nemocnici Na Bulovce se Ema jako narodila spontánně a vážila 2650 gramů a měřila 46 centimetrů. V pražské Nemocnici Na Bulovce se Ema jako narodila spontánně a vážila 2650 gramů a měřila 46 centimetrů. | Martin Šalek, Bulovka

    První pražské dítě v novém roce se narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Holčička Ema váží 2650 gramů a měří 46 centimetrů, porod byl spontánní, řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek. Patnáct minut po půlnoci se poté narodila holčička Karolina ve FN Motol, která váží 3370 gramů a měří 51 centimetrů, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

     

    Praha odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, zda tomu bude i letos a jaký dar dostanou, město teprve rozhodne. „Odměnu dětem narozeným 1. ledna vždy schvaluje rada hlavního města Prahy. Je tedy nutné počkat na jednání rady. V minulém roce o tom jednala rada v polovině února,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

     

    Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10 000 korun, od roku 2005 se zvýšila na 15 000 korun.

    V pražské Nemocnici Na Bulovce se Ema jako narodila spontánně a vážila 2650 gramů a měřila 46 centimetrů. V pražské Nemocnici Na Bulovce se Ema jako narodila spontánně a vážila 2650 gramů a měřila 46 centimetrů. | Martin Šalek, Bulovka

  • 2.Jihomoravský kraj: Linda a Stanislav

    Prvními narozenými dětmi na jižní Moravě jsou letos dvojčata, narodila se v Brně v porodnici na Obilním trhu. Děvčátko Linda v první minutě po půlnoci, chlapec Stanislav druhou minutu. Řekl to ředitel brněnské Nemocnice u Milosrdných bratří Josef Drbal.

     

    Děvčátko vážilo 2,33 kilogramu a měřilo 46 centimetrů, chlapec se narodil s váhou 2,34 kilogramu a měřil 45 centimetrů. „Porod byl veden císařským řezem a rodiče dvojčat jsou z Brna ze Soběšic,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Pavel Žára.

     

    V Nemocnici u Milosrdných bratří se narodila dívka Emma 11 minut po půlnoci, vážila 3,86 kilogramu a měřila 52 centimetrů. Ve Fakultní nemocnici v Bohunicích byl prvním letošním dítětem chlapec narozený v 2:25, vážil 2,72 kilogramu a měřil 49 centimetrů.

     

    Boskovická porodnice má jako prvního také chlapce, Matěj se narodil v 1:21, vážil 3,59 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Své první letošní dítě má i porodnice v Břeclavi, chlapec Jakub se narodil v 7:24, vážil 3,22 kilogramu a měřil 49 centimetrů.
    Na jižní Moravě je devět porodnic. Ve Vyškově, Kyjově, Znojmě a Ivančicích zatím na první letošní porod čekají.

  • 3.Karlovarský kraj: Karolína

    První dítě roku 2017 v Karlovarském kraji se narodilo v Karlovarské krajské nemocnici šest minut po půlnoci. Holčička jménem Karolína váží 3450 gramů a měří 51 centimetrů. Oznámil to mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. „Holčička přišla na svět přirozenou cestou. Její rodiče pocházejí z Březové u Sokolova,“ řekl Podracký. 

     

    Dětem narozeným 1. ledna přislíbil Karlovarský kraj věnovat zlatý řetízek s andělíčkem. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové by se z toho měla stát nová tradice. Dříve kraj dětem dával finanční příspěvek.

  • 4.Jihočeský kraj: Vojtěch

    Na jihu Čech se první dítě letošního roku narodilo ve tři hodiny a 16 minut v porodnici českobudějovické nemocnice. Je to chlapec Vojtěch Liška. Ve zbývajících šesti jihočeských nemocnicích se do nedělního rána žádný porod nekonal. Uvedli to pracovníci nemocnic.

     

    Vojtěch váží 3,3 kilogramu, narodil se mamince Lence Havlíčkové z Českých Budějovic. „Vše proběhlo bez větších komplikací a jak chlapeček, tak maminka jsou v naprostém pořádku,“ sdělila Iva Nováková z českobudějovické nemocnice.

     

    Mamince prvního letošního jihočeského občánka přijde gratulovat hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Až to situace umožní, chtěl bych maminku i s malým Vojtěchem navštívit a přivézt jim drobný dárek od Jihočeského kraje,“ uvedl.

     

    Před rokem si prvenství na jihu Čech připsala porodnice písecké nemocnice, kde se první dítě narodilo 39 minut po půlnoci. Byla to holčička Terezka Tomšovicová.

  • 5.Moravskoslezský kraj: René

    Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným na Nový rok je chlapec René. Narodil se minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Vážil 3130 gramů a měřil 50 centimetrů. Havířov si tak zřejmě zopakuje své prvenství z loňského roku, kdy tam na svět přišlo první dítě Česka roku 2016. V řadě porodnic ale na první novoroční přírůstek zatím stále čekají.

     

    Ve Slezské nemocnici v Opavě přišla na svět šestatřicet minut po půlnoci prvorozená Valérie. „Vážila po narození 3906 gramů a měřila 51 centimetrů. Holčička i maminka se těší dobrému zdraví," řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. První dítě se narodilo už i ve Fakultní nemocnici Ostrava, šlo ale o předčasný porod. Holčička narozená ve 02:50 vážila 810 gramů.

     

    První dítě přivedli na svět i v porodnici v Městské nemocnici Ostrava. V 6:17 se tam narodila holčička Nikol, která vážila 3700 gramů a měřila 51 centimetrů. V podobný čas vykoukl na svět chlapec Pavel s mírami 2720 gramů a 45 centimetrů, který se narodil v novojičínské nemocnici v 6:19.

    Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným v roce 2017 je chlapec René. Narodil se minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Maminka Monika Hruboňová rodila spontánně a bez komplikací Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným v roce 2017 je chlapec René. Narodil se minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Maminka Monika Hruboňová rodila spontánně a bez komplikací | ČTK

    Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným v roce 2017 je chlapec René. Narodil se minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Maminka Monika Hruboňová rodila spontánně a bez komplikací Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným v roce 2017 je chlapec René. Narodil se minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Maminka Monika Hruboňová rodila spontánně a bez komplikací | ČTK

  • 6.Zlínský kraj: Aleš

    Prvním letošním dítětem narozeným ve Zlínském kraji je Aleš Jurek. Na svět přišel ve zlínské porodnici v 0:15. Maminka Lenka Jurková je z Újezdu u Valašských Klobouk na Zlínsku, sdělila mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

     

    „Malý Aleš váží 3640 gramů a měří 51 centimetrů,“ uvedla mluvčí. Dítě se narodilo spontánním porodem. „Stejně jako další děti, které se u nás o silvestrovské službě narodily. Poslední prosincový den 2016 jsme měli čtyři porody, dnes do sedmi hodin ráno také čtyři porody a další dnes ještě budou,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice Zdeněk Adamík. Za loňský rok se ve zlínské porodnici uskutečnilo 2392 porodů, což je o 24 více než předloni.

     

    V ostatních nemocnicích ve Zlínském kraji se zatím děti na Nový rok nenarodily. Loni se jako první ve zlínské nemocnici i v kraji narodila v 6:37 Eliška Orsavová.

  • 7.Pardubický kraj: Ema

    Prvním miminkem letošního roku v Pardubickém kraji je holčička Ema Švecová narozená v neděli 24 minut po půlnoci v nemocnici v Ústí nad Orlicí. Po porodu vážila 3,76 kilogramu. Ema je prvním miminkem rodičů, kteří jsou z Ústí nad Orlicí. Informoval o tom mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Pavel Kožený.

     

    První chlapec v kraji se letos narodil ve 2:29 v pardubické nemocnici. Byl jím Patrik Vondra, který při porodu vážil 3,63 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Rodina je z Pardubic a Patrik je třetím synem.

     

    Prvním dítětem narozeným letos v nemocnici Svitavy je Tereza, která přišla na svět ve 2:03. Ve čtvrté krajské nemocnici v Chrudimi se do nedělního rána žádné miminko nenarodilo.

  • 8.Vysočina: Antonín

    Prvním letošním dítětem narozeným na Vysočině je chlapec Antonín. Na svět přišel tři minuty po půlnoci v porodnici jihlavské nemocnice. V havlíčkobrodské nemocnici měli první porod 57 minut po půlnoci, narodila se tam holčička Dominika.

     

    V novoměstské nemocnici se letošní první porod konal v 2:25, narodil se chlapec. V Pelhřimově a v Třebíči se během prvních šesti novoročních hodin žádné dítě nenarodilo.

     

    Prvního občánka Vysočiny navštíví hejtman Jiří Běhounek. Miminku tradičně věnuje zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10 000 korun. Tradici vítání prvního občánka dodržuje vedení kraje od roku 2002, kdy se v havlíčkobrodské nemocnici vteřinu po půlnoci narodil Vojtěch Ostatnický a byl prvním novoročním dítětem v Česku.

  • 9.Olomoucký kraj: Rostislav

    První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Jeseníku. Jde o chlapečka Rostislava. Na svět přišel v Jesenické nemocnici pět minut po jedné hodině ranní, měří 52 centimetrů a váží 3680 gramů.

     

    Prvním letošním dítětem narozeným v porodnici Nemocnice Přerov je Marek. Matka, která má trvalé bydliště v nedalekých Hranicích, ho porodila ve 02:22. Chlapec váží 3260 gramů a měří 50 centimetrů.

     

    Ve Fakultní nemocnici Olomouc se letos jako první narodil Ondřej Habáň z Velkého Újezdu. „Na svět přišel ve 2:59, tedy až 179 minut po silvestrovské půlnoci. Při porodu vážil 4050 gramů a měřil 53 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

  • 10.Středočeský kraj: Šimon

    První dítě ve středních Čechách se narodilo ve Slaném. V 0:18 přišel na svět chlapeček Šimon. Váží 2,7 kilogramu a měří 48 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku. V pořadí druhé letošní dítě přišlo na svět v mělnické porodnici dvě minuty po Šimonovi. Podle personálu porodnice se ale vyskytly komplikace a dítě muselo být přemístěno na jednotku intenzivní péče.

     

    První holčička roku 2017 ve Středočeském kraji přišla na svět jako třetí dítě v pořadí, a to v porodnici v Mladé Boleslavi tři minuty před jednou hodinou ranní. Měří 48 centimetrů a váží 3,6 kilogramu.

     

    Zatím poslední dítě se narodilo v 5:47 hodin v Příbrami. Na svět přišel v porodnici chlapeček Sebastian, váží 3,26 kilogramu. Na další miminka čekají například v porodnici v Rakovníku, další nový přírůstek očekává i slánská porodnice.


    V loňském roce se narodilo první miminko v Benešově, a to 29 minut po půlnoci. Stejně jako letos to byl chlapec jménem Šimon.

  • 11.Liberecký kraj: Luisa

    První dítě v Libereckém kraji se na Nový rok narodilo v Jilemnici. Monice Petružalek se tam v 2:45 narodila holčička. Malá Luisa přišla na svět spontánně, je zdravá váží 3455 gramů a měří 51 centimetrů, řekla porodní asistentka z jilemnické nemocnice Helena Horáčková. V ostatních porodnicích v Liberci, České Lípě a Jablonci ještě v 9:00 na první miminka nového roku čekali.

     

    Letošní rok je v porodnicích v Libereckém kraji neobvykle klidný. Před rokem byla prvním dítětem malá Dominika, která se hodinu po půlnoci narodila v Jablonci nad Nisou. „Do 9:00 loni na svět přišlo v Jablonci šest miminek, letos zatím nic,“ řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová.

     

    „První holčička a také chlapec narození v Libereckém kraji v roce 2017 dostanou od hejtmana Martina Půty jako tradičně zlatý řetízek s přívěskem se znamením kozoroha,“ řekla mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková. Rodiče také od kraje dostanou dárek v podobě dětské kosmetiky a plenek a na účet 5 000 korun.

  • 12.Ústecký kraj: Josef

    První dítě letošního roku v Ústeckém kraji se narodilo v krajském městě. Chlapec Josef přišel na svět v 1:47. Uvedl to Petr Sochůrek z Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic.

     

    „V porodnici Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se jako první v roce 2017 narodil Josef Thieme v 1:47 hodin. Vážil 3000 gramů, měřil 48 centimetrů. Maminkou je Lucie Thiemová z Ústí nad Labem,“ řekl Sochůrek.

     

    První děti roku se do 7:45 narodily také v porodnicích v Teplicích, Děčíně a Chomutově. Druhé dítě v Ústeckém kraji porodila ve 2:05 Sandra Ferková z Dubí na Teplicku. Holčička Sandra vážila 2820 gramů a měřila 49 centimetrů.

  • 13.Královéhradecký kraj: Daniela

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Daniela. Narodila se ve 2:39 v nemocnici v Jičíně. Při narození vážila 3,9 kilogramu a měřila 51 centimetrů, porod byl bez komplikací. Uvedla to mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Veronika Svobodová. Druhým letošním dítětem narozeným v hradeckém kraji je holčička narozená v 3:14 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

     

    První letos narozené děti v Královéhradeckém kraji ocení kraj i velká města. Například hejtmanství předá maminkám první holčičky a chlapečka narozeným v krajských nemocnicích dárkové poukazy na nákup dětského zboží za 5 000 korun.

     

    Rodiče prvního Hradečánka narozeného v roce 2017 v královéhradecké porodnici dostanou 5 000 korun a zlatou pamětní medaili v hodnotě 10 000 korun. První dítě narozené v porodnici v Náchodě, které bude občanem Náchoda, dostane stříbrnou minci z limitované edice v hodnotě 2000 korun. První občan Trutnova narozený v roce 2017 dostane stejně jako loni 10 000 korun a drobné dárky, první občan Jičína získá 5 000 korun a náušnice, či řetízek se znamením.

     

    Prvním novorozencem loňského roku v Královéhradeckém kraji byla Nela narozená 1. ledna 2016 šest minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Prvním dítětem narozeným v nemocnicích patřících Královéhradeckému kraji byla Anna, která se narodila v 3:11 v nemocnici v Náchodě.

  • 14.Plzeňský kraj: Magdalena

    První letošní dítě v Plzeňském kraji se narodilo ve 4:57 ve Fakultní nemocnici v Plzni. Holčička Magdalena měří 51 centimetrů a váží 3820 gramů, uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

     

    I druhé narozené dítě v kraji je holčička. „Děvče se narodilo v 9:47 v porodnici v Klatovech. Váží 3350 gramů a měří 50 centimetrů. Rodiče pocházejí ze Železné Rudy," řekl mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

lug70 ( 1. ledna 2017 16:04 )

Jelikož každý si může už podle jmen vydedukovat, z jakého etnika ty přejeté "češky" jsou, tak redakce radši diskusi nepovolila aby potom něměla z toho problémy. Diskuse pod takovými články totiž bedlivým okem sledují lidskoprávní neziskovky, jako je třeba Romea a ty si potom stěžují u všech možných úřadů a organizací (i zahraničních), pokud na diskusích objeví "závadné" rasistické, xenofobní příspěvky. Před rokem na benevolenci administrátorů diskuse doplatil server Parlamentní listy, který dostal pokutu 300tisíc korun za to, že závadné příspěvky v diskusích toleroval a nemazal je. Jo, žijeme v podivné zemi, kde můžete sice libovolně nadávat i prezidentovi, ale nesmíte říct křivého slova na menšiny.

clarabella ( 1. ledna 2017 14:48 )

 Proč neni diskuse u těch přejetých hnědočešek z Anglie? Ze by si Helina a Zaneta nezasloužily politovat?

karkulka_z_lesa ( 1. ledna 2017 14:02 )

...a kde jsou fotky?

ninga ( 1. ledna 2017 12:45 )

Minutu po půlnoci? Možná by to chtělo statistiku, kolik dětí o půlnoci se narodí každý den. Silvestr je z tohoto pohledu jen den, nijak významný. Zcela jistě bychom se divvili, že skoro žádné. Že se najednou děti rodí přesně na půlnoc, dokonce i císaře dvojčat si doktoři plánují na tuto nekřesťanskou hodinu. Ale dětem hodně zdraví, ty za tuto trapnost nemůžou.

Zobrazit celou diskusi