Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Amatérské „bomby“ a zásah pyrotechniků. ČOI před Silvestrem posílila kontroly

Autor: Tadeáš Provazník - 
30. prosince 2016
17:00

Před nebezpečnou pyrotechnikou z Česka varují i Němci a Česká obchodní inspekce (ČOI) se snaží před Silvestrem dopadnout hříšníky. Asi tři stovky inspektorů kontrolují prodejny po celé republice kvůli rachejtlím. Našli mimo jiné „bomby“ napěchované střelným prachem bez jakéhokoli označení, které by při špatné manipulaci mohly člověka i zabít. Často také v prodejnách zasahují policejní pyrotechnici. Podívejte se, co všechno kontroloři musí řešit.

Pohraniční prodejny pyrotechniky si přijdou před Silvestrem na dobrý obchod. Kromě Čechů sem jezdí kupovat rachejtle i Němci, kteří mají ve své zemi kvůli přísné legislativě problémy nakoupit vše potřebné k novoročnímu ohňostroji.

S tím se ale pojí velká nebezpečí, kterým musí předcházet výhradně inspektoři ČOI. Jen v posledních týdnech přišli na ohromné množství nedostatků, které by mohly při nejhorším vést i ke smrti lidí.

„Bomby napěchované střelným prachem“

Zřejmě nejzávažnější porušení zákona řešili kontroloři začátkem prosince ve Šluknově. Tady našli v jednom z obchodů v Rožanech obří nebezpečné dělobuchy. Obchodník je prodával bez jakéhokoli označení komukoli, ačkoli si je zřejmě doma vyrobil sám. Jejich prodej byl rovnou na místě zakázán a nyní provozovateli hrozí tučná pokuta.

„Na místě byly inspektory nalezeny pyrotechnické výrobky bez jakéhokoli označení, které navíc působí dojmem domácí výroby. Jednalo se o celkem tři kusy výrobků různých velikostí a neznámého složení v ceně 130 korun. Výrobek naplňoval znaky vážného nebezpečí a ohrožení života a zdraví spotřebitele,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. | ČOI

Vzápětí objevili inspektoři v další krabici jiné nebezpečné rachejtle. „V této provozovně bylo více problémů. U dalších výrobků například chyběla cena a byly umístěny v papírové krabici bez jakéhokoli označení. Na výrobku samotném byl uveden název VIPER 2, P20, klasse 2, avšak informace byly v cizím jazyce. U výrobku bylo také zjištěno porušení jeho vrchní části,“ popisuje mluvčí ČOI.

Pyrotechnici přímo v prodejně

Šluknov ale nebyl jediný. Ve středu inspektoři narazili na další život ohrožující produkty. V jedné z prodejen v Dolní Poustevně museli dokonce zasahovat policejní pyrotechnici. Porušení zákona nalezli u rovnou pěti druhů výrobků, u čtyřech z nich byl vydán zákaz prodeje, pátý pro jistotu odvezla policie.

„V prodejně bylo ve volném prodeji šest kusů pyrotechnických výrobků zcela bez značení. Zajištění bylo provedeno pyrotechnikem Policie ČR, který neznačenou pyrotechniku zabavil a odvezl k dalším úkonům v pravomoci policie,“ zmínil Fröhlich.

Kromě prošlých výrobků nalezla Česká obchodní inspekce problémy s označováním rachejtlí.

Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. Při kontrolách pyrotechniky narazili inspektoři ČOI na mnohé nedostatky. Kromě chybějících povinných údajů například prodával jeden z prodejců podomácku vyrobené nebezpečné rachejtle. | ČOI

 

Ze zákona musí mít každý pyrotechnický výrobek na svém obale například informace o výrobci, označení jeho třídy nebo věkového omezení a další. Mnohé z těchto povinností však prodejce ignoroval. „S oběma prodejci bude vedeno správní řízení,“ doplnil Fröhlich.

V Liberci vyšla ČOI naprázdno

Pouhý den před Silvestrem vyrazil do terénu s inspektory ČOI i redaktor Blesk.cz. V Liberci čekala kontrola tři provozovny, až na nedostatky na účtence, které nikoho na životě neohrozí, tu ale bylo jinak vše v pořádku.

Při každé z kontrol se inspektoři chovají jako zákazníci. Po vstupu do obchodu si rachejtle nakoupí, požádají o doklad a poté se představí jako inspektoři ČOI. Pokud obchodník nesplní podmínky prodeje včetně správného uvedení informací na účtence nebo paragonu, je proti němu vedeno správní řízení, které mu vynese pokuty nejméně v řádech tisíců korun.

BobsTlaskac ( 30. prosince 2016 17:43 )

co nejsou vyhozeny prachy? Chlast, zradlo a ciga? proste druh zabavy, no.

Zobrazit celou diskusi