Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ťok chce zpoplatnit dalších 900 kilometrů silnic. Řidiče to má stát miliardu

Autor: ČTK, Mii - 
30. prosince 2016
13:40

Ministerstvo dopravy navrhlo v materálu pro příští jednání vlády rozšířit elektronické mýtné o dalších 900,3 kilometru silnic prvních tříd. V tuto chvíli je zpoplatněno 230 kilometrů těchto silnic. Jde o maximální rozšíření, jelikož každé další rozšíření by s sebou přinášelo neúměrné náklady na provoz systému. ČTK to v pátek řekl mluvčí Zdeněk Neusar z resortu dopravy Dana Ťoka (za ANO). Podle poradenské společnosti Deloitte to státu ročně na vybraném mýtném přinese navíc přibližně 1,1 miliardy korun.

Rozšíření vyplývá z analýzy, kterou si ministerstvo dopravy nechalo vypracovat právě u firmy Deloitte. Ta zpracovala tři varianty možného rozšíření zpoplatnění, kromě uvedené pak ještě možnosti rozšíření o 76,1 kilometru, respektive o 474,1 kilometru silnic prvních tříd.

„Při rozšíření o 474 kilometrů je možné zpoplatnit komunikace, na nichž intenzita zpoplatněné nákladní dopravy dosahuje 75 procent provozu, který nyní existuje na již zpoplatněných silnicích prvních tříd. U varianty rozšíření o 900 kilometrů pak jde o silnice, kde je provoz poloviční. Varianta 76 kilometrů pak připadá na komunikace, kde je stejná intenzita jako na aktuálně zpoplatněných silnicích,“ uvedla v analýze Deloitte.

Sdružení dopravců nesouhlasí 

Rozhodnutí ministerstva v pátek kritizovalo Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. Vyšší počet zpoplatněných kilometrů podle něho zvolilo ministerstvo dopravy jen proto, aby byli spokojeni experti koaličních stran a vyhovělo se nedávnému usnesení vlády, které požadovalo zvýšit počet placených úseků alespoň o 850 kilometrů.

„Vše budou muset zaplatit dopravci a jejich zákazníci v regionech, kam silnice I. třídy vedou. Jde o další a zbytečnou daň pro regionální výrobce a obchodníky. Žádáme vládu, aby rozhodla podle svého vládního prohlášení a zvolila vyhodnocenou optimální variantu rozšíření o 474,1 kilometru,“ uvedl v tiskové zprávě generální tajemník Česmadu Vojtěch Hromíř.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Za devět let provozu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard Kč, přičemž za rok 2015 to bylo 9,7 miliardy Kč.

sores ( 30. prosince 2016 17:54 )

To by nejdříve musely ty silnice být jako u našich sousedů německých a ne ty naše jako čerstvě po válce.Češi jsou vlastně všeho špatného co vláda nařídí spoluviníci. Jelikož udělají předklon se vším mlčky souhlasí a nic nepodniknou, nekonají jen si doma zanadávají.Mlčení je souhlas!!!!

agfor ( 30. prosince 2016 17:28 )

Už je načase, aby mu někdo udělal Ťok Ťok pěstí do toho jeho idi otského úsměvu.

e.44 ( 30. prosince 2016 15:42 )

Až to budou skutečně silnice první třídy, tak proč ne. Ale dokud to budou tankodromy jako teď, tak je zpoplatnění jen sprostou zlodějinou.

rockyshowman ( 30. prosince 2016 14:17 )

 Platíme za dálnice, které jsou v dezolátním stavu, platíme raichu Kapsch, rozhazujeme prachy kde se dá! Směje se jak ....., sám tomu moc nerozumí, D 47 je v ***i, D na Deutschland nejistá, opravovaná cesta 47 před Klimkovicemi je jako na vlnách, všude ve světě je ŘP na celý život, pokud se vizáš řidiče podstatně nezmění, profesní průkaz rarita jen u nás, psychozkoušky jen u nás, asi podle psichyky těch , důchodci povinné kontroly na ŘP, přitom většina chodí na pravidelné zdravotní prohlídky. Hlas ze strany národa to je normální diskriminace. TP vozidel -komedie. To je demokracie. Obyč. řidič má platit několikatisícové pokuty, a všichni víme, jaká auta vybržďují, jací machři ohrožují ostatní účastníky sil. provozu. Na nákl. dopravě nad 12t jezdí dědečci nad 70 let. A jaké zkoušky budou dělat migranti, které chce zaměstnat baba v NDR. Je to horší jak za totáče.

Zobrazit celou diskusi