Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásné počasí a spousta sněhu. Vlekaři na horách čekají nápor lyžařů

Autor: jer, ČTK - 
29. prosince 2016
18:25

České skiareály čeká v závěru roku nápor lyžařů. V provozu jsou všechna velká střediska a většina těch malých, i když někde ještě nejsou otevřené všechny sjezdovky. Podmínky mají být v závěru roku ideální, předpověď hlásí slunečno a ochlazení. Toho chtějí provozovatelé středisek využít a případně zasněžit další svahy.

Tisíce lidí jako tradičně oslaví Silvestr v Krkonoších. Největší středisko Špindlerův Mlýn nabízí 20 kilometrů sjezdovek, ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou to je 28 kilometrů. Na svazích leží, stejně jako jinde v ČR, většinou technický sníh. V Rokytnici nad Jizerou letos zažívají dokonce nejlepší závěr kalendářního roku za pět let, i když ještě není otevřené celý areál. V provozu jsou i menší krkonošské skiareály.

Dobré podmínky panují i v Jizerských horách. Na Ještědu se lyžuje na sjezdovkách Liberecká, Pod Lany, F10 a na Bucharce, provozovatelé se snaží upravit co nejrychleji také Skalku a Slalomák. Rušno je i na Severáku a na Maliníku. Plný provoz a všechny sjezdovky v provozu hlásí hlavní střediska Orlických hor v Deštném a v Říčkách.

Běžkařům na Šumavě podmínky nepřejí

V Krušných horách už fungují pravidelné linky skibusů, podmínky jsou příznivé a otevřená jsou i níže položená střediska. Na Božím Daru ve čtvrtek poprvé v sezoně vyjela rolba upravit běžeckou stopu na Ježíškově cestě, připraven bude velký i malý okruh. Kvůli nedávné oblevě se ale zatím příliš nedají upravovat běžecké stopy na Šumavě a v Českém lese. V areálu Hochficht na rakouské straně Šumavy ovšem je pro běžkaře připraveno 37 kilometrů.

Vyznavači sjezdového lyžování si naopak mohou vybírat. Příznivé předpovědi chtějí využít například areály Lipno a Zadov, které už v minulých dnech otevřely další svahy. Lyžovat se dá třeba také na Špičáku a v Železné Rudě, kde je dostatek technického sněhu. Na Vysočině se znovu otevírají sjezdovky, které v minulých dnech přerušily provoz kvůli oblevě. O víkendu bude v provozu nejméně 12 skiareálů. Po oblevě dosněžují i ve Středočeském kraji. V provozu jsou tři areály, a to Šibeniční vrch, Chotouň a Monínec. Kvasejovice by se měly rozjet v nejbližších dnech.

Jeseníky praskají ve švech

Avizovaného ochlazení chtějí využít rovněž vlekaři v Beskydech, po oblevě hodlají zasněžit některá kritická místa a připravit další sněhovou pokrývku tak, aby byli nachystáni na další případné oteplení. Návštěvnost mezi svátky je vysoká a areály jsou plné. Ski Bílá na Frýdecko-Místecku hlásila ve středu 3000 lyžařů, ve čtvrtek také.

Dobré podmínky tam ale nečekají běžkaře, sněhu není dostatek a v některých úsecích jsou po silném větru i popadané stromy. Naopak na Pustevnách byla před několika dny upravena využívaná stopa na Martiňák, ačkoliv místy je její stav horší.

Vysokou návštěvnost si mezi svátky pochvalují také v Jeseníkách, v provozu je většina středisek. V Jihomoravském kraji se lyžuje v Němčičkách na Břeclavsku, v Olešnici i Hodoníně u Kunštátu na Blanensku a v posledním týdnu přivítalo první lyžaře i Filipovo údolí na Hodonínsku. Návštěvnost se zlepšuje, na svazích je až 50 centimetrů převážně umělého sněhu.

Stále jen v omezeném provozu fungují střediska v Ústeckém kraji. Spoléhat zatím musí téměř výhradně na technický sníh. Některé především níže položené areály sezonu ještě ani nezahájily, například Horní Podluží na Děčínsku.

Kam na lyže v České republice?

dzery ( 30. prosince 2016 08:23 )

Vždyť to nedělají zadarmo.

al.bunda ( 29. prosince 2016 19:14 )

Kdy už si media uvědomí že vlekaři neprovozují žádnou veřejnou službu ale byznys za těžké love a zanechají těch reklam zadarmo.Všichni ostatní za ni musí zaplatit tak se proberte

Zobrazit celou diskusi