Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tohle jsou slepice, jejichž vejce jíte: Lidé je vykupují před smrtí

Autor: tmp - 
29. prosince 2016
06:29

Jsou vypelichané, mají vyškubané téměř všechno peří, bojí se slunce i deště a většinou mají i zlomenou nějakou končetinu. Řeč je o slepicích, které jsou v klecích chovány pro snášku vajec. Ale jenom pár měsíců; dokud snáší v rámci limitu. Pak putují na jatka. Právě takovým slepicím pomáhá už dva roky iniciativa Slepice v nouzi. Ta před jistou smrtí zachránila několik tisíc zvířat.

Paní Dagmar Krejzová začala zachraňovat slepice před třemi lety. Tehdy jela na pohovor do Prahy, když před ní na Jižní spojce v koloně z kamionu vypadla malá slepice jedoucí na jatka. „Okamžitě jsem vystoupila a v jediném svém nejlepším oblečení začala slepičku chytat,“ vypráví. S novým domácím mazlíčkem Jířou, jak slepici pojmenovala, pak absolvovala jak pohovor, tak setkání s veterinářem. „14 dnů strávila v přepravce pro kočky. Naučila se chodit, jíst, hrabat, a dokonce začala snášet vajíčka. Byla úžasný společník,“ řekla paní Krejzová.

„Klepou si na čelo, ale trosky mi přinesou.“

Po čase prý o chovu slepic zjistila více informací i to, že čas od času probíhají „výprodeje“ vynešených slepic. Z konkrétního velkochovu tak už několikrát zachránila slepice, tím že je doslova vykoupila před jistou smrtí.

„Já osobně to dělám tak, že s pracovnicí, která je u haly, se při předávání domluvím s drobným úplatkem (káva, bonboniéra), že mám prosbu, ať mi vybere ty nejubožejší z nejubožejších. Většinou sbalí čoko a klepe si na čelo, ale když vidí, že to myslím vážně – přinese mi opravdu trosky,“ uzavřela jedna z mnoha žen, které spolupracují s iniciativou Slepice v nouzi.

Několik měsíců a pak smrt

Právě iniciativa Slepice v nouzi zachraňuje slepice z vajíčkových velkochovů, kde mají slepice jediné poslání - snášku vajec. „Slepice jsou tam chované obvykle jenom 12 až 14 měsíců a potom, když už přepeřují a neplní plán snášky, tak je „za odměnu“ posílají na jatka,“ řekl Blesk.cz šéf projektu Petr Dobrý. Právě ten před dvěma lety iniciativu, která hlavně vykupuje nepotřebné slepice, založil.

„Původně jsem chtěl udělat jenom osvětové stránky, kde upozorním na podmínky ve velkochovech a ono to nějak přerostlo. Lidé začali rychle volat, že chtějí ty slepičky, ale plánované to nebylo. Ozvalo se mi mnoho lidí, kteří chtěli pomoci i firmy, které třeba darovaly krabice,“ říká Dobrý.

Takhle začne slepice znovu zarůstat jen během 20 dní Takhle začne slepice znovu zarůstat jen během 20 dní | Slepice v nouzi
Slepice podle něj přirozeně žijí venku na trávě, kde si zobou, hrabou a vyhřívají se na slunci. Nic z toho ale ve velkochovu dělat nemohou. „Tam jsou prioritně od toho, aby jedly a snášely. Dochází k tomu, že jim vypadává peří, dochází také k vzájemnému vyklobávání, takže když se ty slepice potom vykoupí a pustí na zahradu, poprvé vidí to, co by pro ně mělo být přirozené,“ řekl Dobrý.

„To znamená, že se často i bojí ven, neví, co mají dělat, když svítí sluníčko, nebo že když prší, tak se musí schovat. Ale za pár týdnů jsou z nich úplně stejné pohodové slepičky, jako když si pořídíte běžné slepice na chov,“ dodal.

Zachráněné slepice z vděku běhají za majiteli

Agresivní prý slepice z velkochovů nejsou. „Spíše jsou strašně vděčné za tu záchranu a obvykle běhají za těmi lidmi, kteří je zachránili, jak pejsci. Vždycky říkám, že je to super pro ty slepice, že našli nový domov, ale je to super i pro ty lidi, protože pomohou dobré věci a vidí, jak se z té vyřízené slepice stává sebevědomý živý tvor, který si dokáže užívat života,“ poznamenal.

Každého, koho by projekt zaujal, odkazuje na své stránky Slepicevnouzi.cz. I tam lze najít seznam velkochovů, kde se slepice prodávají. „Nebo si můžete objednat slepice přes náš adopční formulář. Ve chvíli, kdy víme, že vykupujeme slepice, tak naplánujeme rozvozové trasy a v tu chvíli lidem dáme vědět, kdy je bude možné odebrat,“ popsal. Kromě dobrého pocitu pak zachraněná slepice svých novým pánům dá i čerstvá vejce.

Záchrana za padesátikorunu a osudové číslo 3

„Slepice z velkochovu jsou většinou tak zrasované, že venku přežijí maximálně tři roky. My tedy věříme, že naprostá většina z nich dožije na zahradě. Ty tři roky i dokážou snášet vejce,“ uvedl Dobrý. Adopce jedné z nich prý stojí zhruba 50 korun. „Peníze jsou na výkup slepice velkochovům, ty by je jinak prodali jatkám. Jejich maso se totiž využívá dál do konzerv pro zvířata,“ dodal.

Kromě záchrany slepic se iniciativa Slepice v nouzi snaží podporovat a popularizovat domácí chov a upozorňovat na jejich utrpení ve velkochovech. „Snažíme se lidem vysvětlit, že pokud nechtějí, aby byly slepice chovány v klecových chovech, že stačí se jenom podívat na kód na vajíčku a nekupovat vejce s číslem 3 na začátku kódu,“ uvedl Dobrý.

Nezisková iniciativa Slepice v nouzi vznikla na podzim roku 2014. Za dva roky už pomohla zachránit více než 10 tisíc slepic. Iniciativa sama nosnice z klecových a halových velkochovů vykupuje a dále spolupracuje s neziskovými organizacemi, jednotlivci i státními orgány na zlepšování kvality života slepci i dalších hospodářských zvířat.

mrazkova@tiscali.cz ( 30. listopadu 2018 17:45 )

Hrůza, jak se v těch chovech ke slepicím chovají.. Právě proto jsme se před lety rozhodli, že si slepice budeme chovat sami. Dostávají u nás lásku a volnost a pochopitelně taky dobré krmivo. Zatím máme nejlepší zkušenost s krmivy Energys, tak kdyby vás zajímaly nějaké konkrétní informace, mrkněte sem: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-drubez/

anna1234 ( 29. prosince 2016 16:02 )

.. je to tak, zatím co ty jsi napsal jenom dvě slova a člověk hned ví, že má co do činění s "inteligentem"

vosavopruz ( 29. prosince 2016 13:49 )

ty dvě slepice na fotce vypadají jak naidka a ganzanie

moiaza ( 29. prosince 2016 13:06 )

 To jsou slepice?? Já myslel že Blesk zveřejňuje opět výběr Jágrova kurníku.

jity ( 29. prosince 2016 12:41 )

Tyto polochcíplotiny co jsou na obrázku nesnenou ani jedno vejce. Slepice musí být zdravotně v pořádku, červený hřebínek a všude peří. Opelíchané slípky nenesly.

Zobrazit celou diskusi