Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Kauza ovlivněných dotací: Starosta Chebu neodstoupí

Autor: ČTK, zst - 
28. prosince 2016
10:53

Starosta Chebu Petr Navrátil (zvolen za ČSSD), který byl obviněn v kauze ROP Severozápad, nehodlá odstoupit z funkce, jak ho vyzvala opozice. Na žádost třetiny zastupitelů ale svolá na 12. ledna mimořádné jednání zastupitelstva k problematice jeho obvinění a dalšího setrvání v čele města. Řekl to na tiskové konferenci.

Státní zastupitelství ničí kariéry a životy lidí obviněními, která se často ukazují jako nepodložená. Hanbu tímto způsobenou již tito lidé nemají šanci ze sebe smýt. Ve stejné situaci jsem se ocitnul i já. Přestože se cítím naprosto nevinný, už na mé osobě navždy ulpí stín pochybností,“ uvedl Navrátil.

Podle místostarosty Zdeňka Hrkala (ANO) stále platí koaliční smlouva. „Ctíme presumpci neviny. Není důvod koaliční smlouvu měnit,“ řekl novinářům. K odstoupení vyzvala Navrátila opozice. Podle Václava Jakla (Svobodní), který sám býval starostou Chebu, Navrátilovo setrvání ve funkci pověsti města škodí. V opozici jsou v chebském zastupitelstvu Strana svobodných občanů, Volba pro město a ALTERNATIVA, Koalice pro Cheb a Sdružení ODS a nezávislých kandidátů. To však částečně s koalicí spolupracuje.

Navrátil ale zřejmě v čele města zůstane i po mimořádném jednání. Koalice ČSSD, KSČM a ANO ho zřejmě podrží, zjistila ČTK.

Navrátil byl obviněn spolu s dalšími 23 lidmi kvůli údajné manipulaci s projekty v Regionálním operačním programu Severozápad. Kvůli obvinění již dřív pozastavil své členství v ČSSD.

Starosta Chebu Navrátil, exhejtmankla Vaňhová a Alexandr Novák mají figurovat v aktuální kauze kolem ROP Severozápad Starosta Chebu Navrátil, exhejtmankla Vaňhová a Alexandr Novák mají figurovat v aktuální kauze kolem ROP Severozápad | Archiv Blesku, ČTK

Policie obvinila aktéry kauzy z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů, jde o politiky z Ústeckého a Karlovarského kraje, hodnotitele projektů nebo vlivné podnikatele. Obviněni byli kromě Navrátila například dřívější vlivní členové ODS Daniel Ježek a Alexandr Novák nebo bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Vyšetřování se týká období od začátku programu do jeho zastavení v roce 2012.

 

Zobrazit celou diskusi