Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hubnout a nekouřit: Nejčastější předsevzetí Čechů berou rychle za své

Přestat kouřit není snadné.
Přestat kouřit není snadné.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
27. prosince 2016
15:24

Novoroční předsevzetí do roku 2017 si plánuje dát zhruba třetina Čechů, hlavně ti mladší ve věku do 29 let. Předsevzetí se obvykle týkají zdravějšího životního stylu, převažuje touha začít hubnout a jíst zdravěji. Pouze pětina lidí však předsevzetí dodrží. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro síť výživových poraden Naturhouse.

Novoroční předsevzetí si někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky, především vysokoškoláci. Nejdéle vydrží předsevzetí spojená s rodinou, nejrychleji lidé vzdávají přání přestat kouřit. Ženy svá předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních několika dní.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Z těch, kteří si předsevzetí dávají, chce 46 procent v příštím roce zhubnout, 44 procent zdravě jíst a 41 procent více sportovat. Lidé se také chtějí méně stresovat, pětina dotázaných chce vydělat více peněz a zhruba stejný podíl lidí si plánuje dopřát více odpočinku. S kouřením chce skoncovat 15 procent Čechů.

Mezi pohlavími ani věkovými kategoriemi nejsou výraznější rozdíly. Ženy však chtějí o něco častěji zhubnout, muži naopak více plánují omezit pití kávy. Třetina vysokoškolsky vzdělaných lidí chce najít rovnováhu mezi prací a volným časem a 40 procent vyučených touží vydělat více peněz.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Průzkum také potvrdil, že Češi o Vánocích více jedí a pijí. „Průměrně Češi přes Vánoce přiberou dva až pět kilogramů a trvá pak i několik měsíců dostat se na původní váhu,“ uvedla hlavní výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová. Průzkumu se na internetu zúčastnilo 500 lidí ve věku 15 až 59 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi