Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko má stovky ghett: Kolik jich je ve vašem regionu?

  • Autor: sou - 
    29. 12. 2016
    05:00

    Takzvaných vyloučených lokalit a lidí v nouzi v Česku přibývá. Podle loňské analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce, se od roku 2006 počet chudinských míst zdvojnásobil. Na šest set ghett je v celkem 297 městech a obcích a podle odhadů v nich žije až 115 tisíc lidí. Jsou i ve vašem regionu? 

  • 1.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji je celkem devětaosmdesát sociálně vyloučených lokalit, ve kterých žije přes osmatřicet tisíc obyvatel. Například na Chomutovsku jich je hned deset a odhaduje se, že tam žije až 7 300 obyvatel. O jednu méně má pak Mostecko, sedm bylo zjištěno v okolí Ústí nad Labem, kde vůbec k nejznámějším takzvaným ghettům patří sídliště Mojžíř, anebo tři kolem Litvínova.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | archiv Blesk

  • 2.Moravskoslezský kraj

    Pomyslnou druhou příčku má pak Moravskoslezský kraj, kde je celkově dvaasedmdesát vyloučených lokalit s více než třiadvaceti tisíci obyvateli. Vůbec nejvíce lidí v nich žije na Ostravsku, ve třinácti lokalitách je až 8 700 lidí, nebo na Karvinsku, kde je více než 5 tisíc obyvatel rozdělených ve třech lokalitách, kde vůbec k nejznámějším vyloučeným lokalitám patří část Nového Města. Více než tisíc lidí žijících na hranici bídy je i v okolí Havířova, Bohumína, Bruntálu a Krnova.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Blesk - Jiří Krušina

  • 3.Karlovarský kraj

    Osm tisíc lidí rozdělených celkově v jednašedesáti vyloučených lokalitách žije v Karlovarském kraji. Vůbec nejsložitější situace je v okolí města Sokolov, kde v jednadvaceti lokalitách žije více než tři a půl tisíce obyvatel. Složité je to i v okolí hlavního města kraje, kde je čtrnáct vyloučených lokalit s až 1600 obyvateli.  

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Blesk - Jiří Krušina

  • 4.Středočeský kraj

    Ve Středočeském kraji je celkově čtyřiašedesát vyloučených lokalit, ve kterých žije až 5 500 obyvatel. Vůbec nejvíc jich je kolem Kladna (13), Slaného (10) a Příbrami (6), kde přežívá kolem tří tisíc lidí. Dalších 900 je pak rozděleno ve třech lokalitách kolem Mladé Boleslavi.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Jana Ulrichová

  • 5.Olomoucký kraj

    V Olomouckém kraji je podle výzkumu 62 vyloučených lokalit s více než pěti tisíci obyvateli. Až tisíc lidí bydlí v těchto lokalitách v okolí Přerova, až devět set je pak rozdělených v osmi lokalitách na Prostějovsku a stejný počet obyvatel je i ve čtrnácti sociálně vyloučených lokalitách v okolí Jeseníku.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Jana Ulrichová

  • 6.Liberecký kraj

    V Libereckém kraji žije až čtyři tisíce lidí celkově v osmačtyřiceti vyloučených lokalitách. Více než polovina (přesně se jedná až o 2200 lidí) je rozdělena ve třinácti lokalitách v okolí České Lípy. Dalších pět set lidí pak žije v okolí Frýdlantu. Velký počet vyloučených lokalit je i v okolí hlavního města kraje Liberce, kde v sedmi sociálně vyloučených lokalitách bydlí až 400 obyvatel.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | ČTK

  • 7.Plzeňský kraj

    V Plzeňském kraji žijí až tři tisíce lidí v celkově dvaačtyřiceti sociálně vyloučených lokalitách. Nejvíce z nich (až 900) žije ve čtyřech lokalitách v okolí Plzně. Vysoký počet obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách je i na Tachovsku, kde jich v bídě žije až 500 (5 vyloučených lokalit), nebo na Domažlicku, kde je stejný počet rozdělen do 6 vyloučených míst.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Jana Ulrichová

  • 8.Královéhradecký kraj

    V Královéhradeckém kraji se nachází celkově šestatřicet vyloučených lokalit až s třemi tisíci obyvateli. Ve všech regionech se tak v takzvané segregaci nachází stovky lidí. Nejvýraznější je pak podle výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí v okolí Broumova, kde v pěti lokalitách žije až 700 obyvatel, nebo kolem Jaroměře, kde sociální vyčlenění pociťuje ve dvou lokalitách až 600 lidí.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Blesk / Zuzana Štíchová

  • 9.Jihočeský kraj

    V Jihočeském kraji je 38 sociálně vyloučených lokalit, ve kterých žije až 2600 lidí. Vůbec nejhorší situace je v okolí Českého Krumlova, kde je v osmi lokalitách rozděleno až 700 obyvatel, a kolem Českých Budějovic, kde v takzvané segregaci žije v pěti lokalitách až 800 lidí.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto)y Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto)y | ČTK

  • 10.Jihomoravský kraj

    V Jihomoravském kraji žije v osmadvaceti vyloučených lokalitách až 9 500 lidí. Většina z nich, přesně až 8 900, se přitom nachází v hlavním městě kraje, tedy v Brně. Vůbec nejznámější lokalitou je tam takzvaný „brněnský Bronx“, tedy čtvrť kolem Cejlu s početnou romskou komunitou, které se leckdo vyhýbá. Až 300 lidí pak žije v segregaci v okolí Břeclavi, Hodonína nebo Vyškova.
    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Jana Ulrichová

  • 11.Pardubický kraj

    Až dva tisíce lidí žijí ve čtyřiadvaceti vyloučených lokalitách i v Pardubickém kraji. Nejvíce z nich, přesně až 800 lidí, žije v okolí České Třebové. Až 500 pak žije v segregaci na sedmi místech v okolí Chrudimi.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Foto: Google.com

  • 12.Zlínský kraj

    Ve Zlínském kraji je dvaadvacet vyloučených lokalit, ve kterých žije až 2500 lidí. Vůbec největší část z nich, přesně až 900 osob, žije na třech místech v okolí Valašského Meziříčí. Kolem Kroměříže jsou čtyři lokality, ve kterých žije až 500 lidí. Dvě vyloučené lokality, ve kterých přebývá až 300 obyvatel, mají i na Vsetínsku. K jedné z nejznámějších tam patří lokalita Poschla, kam dal nynější hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek přestěhovat před deseti lety nepřizpůsobivé rodiny z centra města.

    Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) Česko má šest set vyloučených lokalit.(Ilustrační foto) | Jana Ulrichová

  • 13.Vysočina a Praha

    K místům, která mají vůbec nejnižší počet sociálně vyloučených lokalit, se řadí Vysočina a Praha. Zatímco v prvně jmenovaném žije „jen“ tisíc lidí, v Praze se počet obyvatel v takzvané segregaci dostává nad číslo sedmi tisíc. Na Slatinách v Praze 10 se dokonce nalézá skutečný slum, do kterého se po setmění bojí zajíždět i taxikáři. 

    Chudinská čtvrť na Slatinách se nachází v Praze 10 – hned vedle Bohdalce. Chudinská čtvrť na Slatinách se nachází v Praze 10 – hned vedle Bohdalce. | Matěj Smlsal

taktone ( 2. ledna 2017 11:56 )

Když má někdo byt a sám si ho zničí nechápu proč se mu dává jiný nový byt na zničení??? Zničil sis byt no tak budeš bydlet v bordelu tvoje smůla. Mi na bydlení taky nikdo nedal peníze musím si všechno opravovat sama.

lepabrena ( 29. prosince 2016 21:32 )

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Lidi ve vyloučených lokalitách nevyhubíte, ale bezpečně vás nakazí nakažlivými nemocemi, protože nemají přístup ke zdravotní péči- až budete mít žloutenku typu A,B,C.D,E nebo případně tuberkulózu- kdo myslíte, že vás zaměstná i pokud se uzdravíte? Budete také bezdomovci a každý zakomplexovaný hlupák si do vás kopne. Viděla jsem i jako bezdomovce lékaře s třemi specializacemi, zdravotní sestru i záchranáře, který byl původním povoláním katolický kněz- provinili se tím, že nezemřeli ve 40 letech, jak chce po svých občanech tento stát anebo se při výkonu své profese nakazili TBC. Žiji v Praze a v mém bezprostředním okolí žijí na třech místech v lese tito bezdomovci- žádný z nich není Cikán- a bohužel v poslední době i ve vchodu našeho paneláku. Doufala jsem, že se situace zlepší, když má ČR nařízeno budovat z Evropských fondů sociální byty- tak že alespoň vybuduje pro tyto lidi ubytovny. Ale ne! Jak jsem se dozvěděla z tisku, magistrát má v úmyslu z peněz EU ,určených pro lidi v nouzi, vybudovat v lukrativních částech Prahy byty pro zaměstnance magistrátu a obecních úřadů, takže tito lidé v našem vchodě a v okolních stanech zřejmě budou bydlet dál. Je těžké něco psát lidem na tomto webu, kteří se srovnávají jen s Ruskem a jeho sociálním zabezpečením, kde pro lidi v nouzi za cara ani za bolševika nebylo žádné bydlení, přežívali v zemljankách a v komunálkách ve městech v jedné kuchyni vařilo až 7 rodin. Můj návrh pro EU je- peníze z programu EU určené pro lidi v nouzi použijte v ČR pro výuku stavění zemljanek a to pro všechny žáky povinně!

aeraluna ( 29. prosince 2016 09:00 )

Výchova tělesnými tresty je prý zpozdilá, ale tady by to měl být základ - třikrát denně pěkně do řady a kdo ještě nepřišel k rozumu, tzn. starat se o sebe a svou rodinu vlastní prací = důkladně vychovávat. Když jsou tak pěkně pohromadě bude se to aspoň dobře organizovat.

zlataa ( 29. prosince 2016 08:55 )

Nevím proč tento článek vznikl. Mám mít výčitky, že málo pracuji a platím málo daní a tím pádem má minorita špatné bydlení?

Zobrazit celou diskusi