Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Příjemná změna, nezvyk.“ Prodavačky si na Vánoce pochvalovaly zavření obchodů

Autor: tmp - 
24. prosince 2016
18:19

Prodavačky, prodavači ale i pokladní se vesměs shodli na tom, že povinné uzavření velkých obchodů o svátcích je dobrý nápad. Jak Blesk.cz zjistil přímo na Štědrý den, kdy mohly mít obchody nad 200 metrů čtverečních otevřeno pouze dopoledne, oslovení zaměstnanci hypermarketů nový zákon spíše vítají.

„Je to příjemná změna a nezvyk mít takhle krátkou směnu. Poprvé nebudu na Vánoce v práci,“ řekla Blesk.cz jedna z pokladních v obchodním centru Černý Most v Praze. Souhlasila s ní i prodavačka uzenin. „Jsem rozhodně ráda. Už tak mám službu od šesti od rána, aspoň bude klid,“ uvedla. Obchody se letos na Štědrý den zavřely nejpozději v poledne. Některé obchodní domy ale neotevřely vůbec.

"Jsme rády, že tu nemusíme být celý den," řekly Blesk.cz prodavačky na balící službě. "Jsme rády, že tu nemusíme být celý den," řekly Blesk.cz prodavačky na balící službě. | Blesk.cz

„Vítáme to. Jsme rády, že tu nemusíme být celý den,“ shodly se i prodavačky u balící služby. Přestože jejich krámek není větší než 200 metrů čtverečních, přesně v poledne zavře celé obchodní centrum. Na Štědrý den jich bylo za pultem hned pět, přitom tolik dárků na poslední chvíli se ani nebalilo. 

Také zaměstnanci obchodního centra Park Hostivař změnu zákona vítají. „Dva dny bude zavřeno a jsem za to ráda. Nejhorší to tu bylo včera, těším se na odpočinek,“ prozradila paní z oddělení lahůdek. Zatímco většina oslovených zaměstnanců je ze zákona nadšena, změnu tolik neřeší například jedna z pokladních hypermarketu Albert. „Moc to neprožívám. O děti mám postaráno, práce mě baví. Přiznám se, že by mi práce celý den nevadila,“ řekla žena Blesk.cz.

Prodavači a pokladní vesměs změnu zákona na Štědrý den vítají. Prodavači a pokladní vesměs změnu zákona na Štědrý den vítají. | Blesk.cz

Zákon o omezení prodeje během sedmi státních svátků poslanci schválili letos v červnu. Proti omezení dlouhodobě vystupuje Hospodářská komora, podle které připraví regulace zaměstnance a brigádníky o příplatky za práci o svátcích a v noci. Obchody zase utrpí ztráty na tržbách. Podle Svazu obchodu a průmyslu jeden zavřený den připraví obchody o 700 milionů korun. 

Proti těmto argumentům jsou ale zastánci zákona. Například předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola tvrdí, že zákon českou ekonomiku nijak nezbrzdí. „Věřím, že rodiny a jednotlivci nezůstávají v tuto dobu doma, ale vyráží po naší zemi, takže napomáhají ekonomickému růstu využíváním služeb,“ uvedl poslanec v červnu.

 

babcaa ( 26. prosince 2016 13:41 )

Já teda nevím na koho tu reaguješ, ale když nezvládneš ani napsat reakci kam patří a chceš řešit co se neděje a nikdy nedělo místo toho co se děje, tak jseš kráva blbá jak vyšitá. Proč chceš proboha řešit zaměstnání, kde bylo přes svátky vždycky zavřeno, takže se nic nezměnilo? Každej si vybírá co bude dělat podle danýho stavu. Do supermarketů a obchodních center šly prodavačky prioritně kvůli dost slušným příplatkům za svátky, soboty a neděle, samozřejmě + plat za ty dny. Ten dementní zákon je (zatím) připravil jen o část těch peněz, ale i tak je to pro ně citelný zásah do rozpočtu. Navíc hrozí, že další kreténi je připravěj o plat+příplatky i za další svátky a soboty a neděle. To už by se pak měly líp kdyby skončily na pracáku, jenže když daji ony výpověď ..... ale to bys stejně nepochopila, blbko bezmozková.

len1968 ( 26. prosince 2016 10:07 )

Mě může urazit akorát inteligent a do toho máš rozhodně daleko.Tvé naivní představy ti vyvracet nebudu. Ale když jsme u toho proč se pořád řeší zavření obchodů a jaký jsou tím pádem prodavačky chuděry (i když s těma příplatkama....) které odbory připravují o peníze navíc. Proč se neřeší třeba fabriky, pošty kde jsou taky nízké platy a je zavřeno, nebo úřady, tam si taky ve svátek nic nevyřešíte. Ale to je vlastně v pořádku že. vy na sto procent patříte k lidem co si válí *** doma na gauči.

alenam ( 26. prosince 2016 02:40 )

Pipina jsi a pipina mě urazit nemůže, navíc jsi pipina prolhaná, což jsi dokázala výše lhaním o tom kolik jsou za co příplatky. Pravdu má panda 82. Nevěřím ti už ani to že jsi prodavačka. Jestli snad přeci jo, tak leda tak v nějakém zaplivaném krcálku, rozhodně ne v supermarketu nebo jiném obchodě kterých se to týká.

len1968 ( 25. prosince 2016 20:45 )

Zaprvé pokud jsem pipina tak vy jste totální debil se svými názory. Pokud opravdu máte v rodině a okolí prodavačky které práci vymění za čas užitý s rodinou a práci doma považují za kmitání zadarmo kolem rodiny tak to je opravdu hluboce lituji a v tom případě si rodinu neměly ani pořizovat.

len1968 ( 25. prosince 2016 20:41 )

Teda by mě zajímalo kde jste vzal/a ty příplatky. Za to bych do práce i šla, bohužel realita je So 10%, Ne 15% svátky těch 100% celkově to udělá tak mizivou sumu že mě opravdu nezrujnuje pokud budu budu doma a užívat si s rodinou.

Zobrazit celou diskusi